16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum prevenim accidentul vascular cerebral

Cum prevenim accidentul vascular cerebral

Sistemul nervos central, care cuprinde creierul și măduva spinării, este cel care controlează tot organismul. De asemenea, orice acțiune a noastră se răsfrânge asupra acestuia. Accidentul vascular cerebral este cea mai întâlnită boală neurologică și reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, după cancer și bolile cardiovasculare.

România se află printre țările europene cu cea mai ridicată frecvența a accidentului vascular cerebral. Acesta apare atunci când un vas care furnizează creierului sânge se sparge sau este blocat de un cheag. Acest lucru duce la pierderea rapidă a funcţiilor organului afectat. În doar câteva minute, celulele nervoase din acea zonă au de suferit și pot muri în câteva ore. Prin urmare, partea corpului controlată de zona afectată a creierului nu mai funcționează cum trebuie.
Incidența accidentului vascular este mai mică înainte de vârsta de 50 de ani și crește sau chiar se dublează la fiecare decadă după 55 de ani. Trebuie să știm că există două tipuri de accident vascular cerebral. Accidentul ischemic, care apare atunci când se reduce fluxul sangvin pentru câteva minute, și accidentul vascular hemoragic, determinat de ruperea peretelui unui vas de sânge.
Primele simptome sunt banalele amorțeli apărute la mână sau picior.
„Amețelile, tulburările de echilibru, senzația de vomă, durerea de cap, cefaleea, acestea sunt pentru început semnele care trebuie să ne dea de gândit. Pot avansa până la dezvoltarea unui deficit motor, scăderea forței musculare în totalitate. Și tulburările de vedere și cele de limbaj, prin care ne referim la faptul că pacientul nu poate înțelege ceea ce îi spunem sau nu poate reproduce anumite fraze, nu își găsește cuvintele, sunt destul de frecvente. În general, simptomatologia este destul de vastă și înșelătoare“, a explicat medicul neurolog Dana Pirici.

„Sunt cazuri în care omul a suferit un accident și nici nu știe“

Nu neapărat orice amorțeală semnalează un accident vascular cerebral. Pentru a stabili exact cauza, simptomele trebuie investigate amănunțit, dar nu trebuie ignorate. Accidentul vascular este o urgență medicală, iar medicamentele administrate în acel moment sunt salvatoare pentru țesutul cerebral. „De exemplu, în cazul accidentului cerebral ischemic, prin medicamentație încercăm să salvăm zona rămasă neafectată din imediata vecinătate a celei bolnave. De aceea, tratamentul dat rapid determină o evoluție mai bună și un prognostic mai bun. Însă, evoluția pacientului este influențată, mai mult sau mai puțin, și de afecțiunile pe care pacientul le mai are“, a spus medicul neurolog.
Amândouă tipurile de accidente vasculare sunt grave. Există pacienți a căror recuperare este bună după un accident vascular hemoragic, deși supraviețuirea este mai mică după acesta. Sunt și bolnavi care au o leziune ischemică mică, dar care poate duce la deces. Statistica ne spune că accidentele cerebrale hemoragice sunt mai grave.
„Cert este că la noi în țară sunt foarte mulți pacienți cu accident vascular cerebral. Sunt cazuri în care omul a suferit un accident și nici nu știe. Omul descoperă întâmplător că a avut accident, în urma unui tomograf făcut nu neapărat că a prezentat o simptomatologie specifică. Din păcate, riscul de a repeta alt accident este mai mare cu 25% în cazul acestor pacienți, față de pacienții care nu au avut probleme“, a explicat medicul neurolog.

„Accidentul vascular cauzează
o mortalitate destul de ridicată“

În România, apar 178 de cazuri de accidente vasculare cerebrale în fiecare zi. O treime dintre pacienți se confruntă și cu diverse grade de dizabilitate. Un astfel de bolnav poate spera la îmbunătățirea stării de sănătate dacă își ține sub control factorii de risc și urmează un tratament adecvat.
„Trebuie să conștientizăm că accidentul vascular cauzează o mortalitate destul de ridicată. Dacă în Europa supraviețuirea este ceva mai mare în cazul pacienților cu accidentele celebrale hemoragice, la noi este mai mică și se situează undeva între 20-50%. Și incidența accidentelor cerebrale hemoragice este mai mare la noi față de restul țărilor, pentru că, din păcate, prevenția este precară“, a precizat dr. Dana Pirici.

„Fumătorii au risc
cu 50% mai mare“

Vârsta este foarte importantă în apariția accidentului vascular, de asemenea, sexul masculin și încărcătura genetică sunt factori de risc care nu pot fi prea mult înlăturați. Însă, în prevenirea acestei boli trebuie să ținem cont de factorii pe care îi putem ține sub control.
„Cel mai important factor îl reprezintă hipertensiunea. Aceasta poate fi ținută sub control printr-un examen cardiologic amănunțit și un tratament riguros. Fibrilația atrială este alt factor important care crește riscul de 17 ori pentru un accident vascular cerebral ischemic. Însă, oamenii trebuie să înțeleagă că este mai ușor să previi decât să tratezi“, a spus medicul neurolog Dana Pirici.
Oamenii obezi reprezintă  un risc mult mai mare de a face accident vascular, iar fumatul, chiar și cel pasiv, crește de 1,5 ori riscul. „Fumătorii, în comparație cu nefumătorii, au risc cu 50% mai mare. Și alcoolul este una dintre cauze. La pacienții tineri, în special, sunt de vină mai ales factorii hematologici, așa-numitele trombofilii, fie dobândite, fie moștenite. Sunt destul de mulți factori de risc, printre care și diabetul, astfel că o glicemie ținută sub control ne scade riscul de a dezvolta accidentul vascular ischemic. În accidentul cerebral hemoragic, colesterolul nu reprezintă un risc“, a precizat dr. Dana Pirici.

„20% dintre pacienții cu accident cerebral vascular hemoragic mai pot recupera din deficitul motor“

Șansa la o viață normală a pacientului care a suferit un accident vascular cerebral depinde de recuperarea medicală. În funcţie de gravitatea accidentului, recuperarea poate dura între șase luni și doi ani.
„Există proceduri de fizioterapie pe care le folosesc medicii specialiști în recuperare. În cazul unui pacient cu accident vascular cerebral, dacă deficitul motor este total, recuperarea nu este foarte bună, dar ne ajută. Bolnavul va fi educat să recupereze ceva din deficitul motor și în primele șase luni se pot vedea schimbări. La cei care au un deficit neurologic parțial, recuperarea poate fi totală în primele 15 săptămâni. Din păcate, numai 20% dintre pacienții cu accident cerebral vascular hemoragic mai pot recupera din deficitul motor“, a explicat medicul neurolog.
Pe lângă medicul specialist în recuperare medicală, pacienţii care au suferit accident vascular cerebral trebuie să aibă în vedere și un logoped, pentru că mulți dintre ei uită să vorbească, nu articulează bine cuvintele sau nu mai știu să citească, nu mai știu să scrie. În acest caz, efectele benefice apar după șase luni sau un an de muncă zilnică.
„Trebuie să vedem în ansamblu pacientul cu accident vascular cerebral pentru că, pe lângă această recuperare medicală, trebuie să prevenim și, acolo unde este cazul, tratăm celelalte complicații apărute. Pacienții care stau la pat foarte mult timp dezvoltă patologii pulmonare sau infecții ale tractului urinal“, a spus dr. Dana Pirici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS