10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalele craiovene, în criză de sânge

Spitalele craiovene, în criză de sânge

http://www.youtube.com/watch?v=6qzPW4ib0_k

Sângele este singurul „medicament“ care nu poate fi cumpărat, după cum spun medicii. În spitalele doljene este nevoie de donatori pentru a salva viețile bolnavilor. Reprezentanții centrelor de transfuzie susțin că în perioada verii numărul oamenilor care donează scade. Donatorii doljeni sunt nemulțumiți că trebuie să aștepte ore bune până în momentul recoltării.

România se află pe ultimul loc în Europa la capitolul donării de sânge. În medie, într-un an, doar, 1,7% din populaţia adultă donează. La noi în țară se înregistrează doar doi donatori la 1.000 de locuitori, faţă de 16 donatori la mia de locuitori cum este în Germania.
Ministrul sănătăţii a făcut apel în aceste zile către români să doneze sânge. Și în Craiova este nevoie de donatori, având în vedere că Spitalul Județean de Urgență Craiova este centru universitar și aici ajung cele mai grave cazuri din toată Oltenia. Totul depinde însă de solidaritatea umană.
Dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului de Transfuzie Sangvină Craiova, spune că este nevoie de donatori de sânge, în general, pentru că România nu stă bine în acest domeniu. „Noi suntem încă în stadiul de promovare a donării. Și cum banii pentru promovare sunt foarte puțini, este greu să conștientizăm oamenii. În plus, la Spitalul de Urgență Craiova ajung cazurile grave și este mare nevoie. Cei din zonele limitrofe ne ajută, dar nici în aceste orașe nu sunt mulți donatori. Și din această cauză apare discrepanță între cerere, care este mare, și ofertă“, a precizat dr. Sevastiana Bran.
Lipsa timpului liber și teama de a se îmbolnăvi sunt principalele motive pentru care doljenii nu donează sânge. „Nu am donat niciodată sânge. Nu sunt obișnuită să fac asta. Știu că este nevoie, dar mi-e teamă să donez pentru că mă gândesc că aș putea contracta vreo boală“, a spus Andreea Dicu.
Nici Gabriela Tudor nu a donat niciodată sânge și nu crede că va face acest lucru vreodată. „Nu am încredere în aparatură. În plus, nu suport să văd sânge. Nu cred că aș putea dona“, a spus femeia.

„Pierd jumătate din zi când donez“

Directoarea Centrului de Transfuzie Craiova spune că altă problemă este și calitatea celor care donează. „Adresabilitatea este mare, însă calitatea celor care vin să doneze nu se ridică la standardele cerute. Din această cauză o treime din cei care vin să doneze sunt respinși. În general, în lunile de vară sunt donatori mai puțini pentru că oamenii sunt plecați în concediu și este mai greu. Vara se întâmplă să fie multe accidente și este foarte mare nevoie de donatori“, a explicat dr. Sevastiana Bran.
Pe de altă parte, oamenii care ajung să doneze sânge la Centrul de Transfuzie sunt nemulțumiți de faptul că trebuie să aștepte mult timp până în momentul recoltării. Tudora Marin a venit împreună cu soțul și câțiva colegi de serviciu să doneze sânge pentru un copil internat la Spitalul Fundeni. „Nu au sânge acolo și trebuie să aducem rude și prieteni care să doneze pentru că nu există donatori. Problema este că așteptăm foarte mult până la recoltare. Este ora 12 și suntem aici de la ora opt. Merge foarte greu“, a spus femeia.
Există și doljeni care donează sânge de zeci de ani. Nelu Mustăcioară este unul dintre aceștia. „Donez de peste 20 de ani sânge. Acum am o problemă de sănătate și nu mai pot dona. Dar am venit cu soția. Am învățat și copiii să doneze pentru că este un lucru bun, prin care poți ajuta oamenii care au nevoie“, a spus bărbatul.
Și Ion donează sânge de 15 ani și spune că de fiecare dată este nevoit să aștepte ore în șir. „Donez de mulți ani și fac asta mai mult pentru sănătatea mea. Dar de fiecare dată când vin pierd jumătate din zi. Vin la șapte și plec la două. Nu este normal ce se întâmplă“, a spus bărbatul.

„Într-un spital atât de mare există mereu nevoie”

În spitale este nevoie în permanență de sânge indiferent de numărul donatorilor. Medicii spun că la noi în țară nu este dezvoltat cultul donării, deși câteva picături de sânge pot salva vieți. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Craiova, spune că în unitatea medicală mereu există probleme cu sângele. „Într-un spital atât de mare există mereu nevoie. La noi ajung oameni aflați în șoc hemoragic și alte afecțiuni care au nevoie neapărat de sânge. În secțiile de Chirurgie, Ortopedie traumatologică și Terapie Intensivă este cea mai mare nevoie. Este mare nevoie și în Clinica de oncologie. La fel și în Secția de Urgență, dacă nu ai sânge, uneori nu poți salva omul. Din păcate, în ultimul timp sunt puțini donatori pentru că nu prea există spirit civic“, a spus dr. Geormăneanu.
Donatorii de sânge sunt încurajați de la noi să facă acest lucru prin faptul că li se oferă anumite avantaje. Dacă donezi sânge de mai multe ori pe an poți avea o stare fizică mai bună decât cei care nu donează sânge și acest lucru ajută la reducerea riscului de apariție a unor boli. Donarea de sânge este bună pentru sănătatea donatorului pentru că sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de paralizie și accident vascular se reduce cu 30%.
Conform Hotărârii Guvernului nr. 1.364 din 4 octombrie 2006, pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul să primească materiale informative referitoare la donare. Persoana care donează sânge are dreptul să primească rezultatele examenelor și testelor care i se efectuează. De asemenea, are dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. Donatorii primesc gratuit un tratament cu fier, dacă li se depistează deficit de fier sau vreun sindrom anemic apărut în urma donărilor repetate.

O zi liberă de la locul de muncă pentru donatori

Oamenii care donează sânge au dreptul să primească, la cerere, șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării. Celor care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge li se oferă decontarea cheltuielilor de transport. Celor care au domiciliul în aceeași localitate cu centrul de transfuzie li se face reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun.
Dezavantajul pentru oamenii care donează sânge prea des este că organismul se învață să producă prea multe globule roșii și devine dependent de acea extracție de sânge periodică.

Cinci donări pe an pentru bărbaţi şi trei donări pentru femei

La o donare se recoltează 450 – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, iar celular, în două săptămâni. Frecvenţa donărilor de sânge nu trebuie să depăşească cinci donări pe an pentru bărbaţi şi trei donări pe an pentru femei.
Pentru a dona sânge, trebuie să aveți vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și greutatea între 50 – 100 kg femeile şi 60 – 110 kg bărbaţii.
Trebuie, de asemenea, să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale. Femeile însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală, nu au voie să doneze sânge. Înainte cu 24 de oare de recoltare nu trebuie să fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice. La donare trebuie să aveți la dumneavoastră buletinul, iar cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an trebuie să aibă pașaportul.

Ce spun românii despre donarea de sânge

Potrivit unui studiu cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Sânge, 90% dintre respondenţi sunt dispuşi să doneze sânge fără a beneficia de recompense materiale, 93% sunt de părere că există o criză de sânge în spitalele din România, iar 59% din români ar vrea să se implice într-o campanie de donare. De altfel, doar 12% din cei care au donat sânge spun că au făcut-o pentru beneficii materiale – bonuri de masă şi tarif redus la transportul în comun. 44% spun că au donat sânge pentru cunoscuţi, iar 47% se declară donatori din convingere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS