16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ajutăm organismul să scape de toxine

Cum ajutăm organismul să scape de toxine

http://alege.tv/emisiuni/ora-de-sanatate/2014/07/16/cum-ne-ajuta-tratamentele-naturiste/

Corpul nostru este intoxicat cu tot felul de substanțe chimice prezente în aer, dar și în alimente. Pentru a nu intoxica și mai mult organismul cu chimicale, în cazul anumitor afecțiuni, unii medici recomandă fitoterapia. Aceasta presupune utilizarea plantelor medicinale în scop terapeutic și dă rezultate foarte bune mai ales în cazul bolilor aflate în stadii incipiente.

Vara este sezonul în care putem profita la maximum de produsele naturiste pentru că acum mai mult ca oricând legumele și fructele ne sunt la îndemână. Fitoterapia folosește plantele sub formă de extracte totale, spre deosebire de medicina alopată (medicina clasică – n.r.), care recomandă doar substanțe extrase din plante. Tratamentele naturiste sunt recomandate dacă ne propunem să facem o cură de detoxifiere. Aceasta este ideală în timpul verii.
Detoxifierea presupune eliminarea toxinelor din organism și este necesară atunci când, deși avem un stil de viață echilibrat, ne confruntăm cu stări de oboseală nejustificate, tulburări digestive, dureri de cap, somnolență.
Există foarte multe tehnici de detoxifiere. Aproape fiecare firmă de produse naturiste propune o anumită combinație de antioxidanți. Medicii spun că nu există o metodă universală de detoxifiere, dar că este bine să ne revigorăm organismul din când în când. „O cură de detoxifiere trebuie să elimine substanțele oxidante care rezultă din metabolismul corpului. Substanțele antioxidante sunt cele care luptă pentru revigorarea organismului. Există plante care conțin antioxidanți în concentrații mari, de exemplu gelul de aloe vera. Trei-patru linguri luate dimineața ajută la detoxifiere“, a explicat medicul de familie, specialist în fitoterapie, Gabriela Comișel.

„Există vitamine care nu se recomandă bolnavilor de cancer”

În cazul bolnavilor cronici, este nevoie de un program de detoxifiere cu durată mai mare de timp și este indicat să folosim o combinație între diferite tehnici fitoterapeutice. Cura de detoxifiere diferă de la un om la altul, în funcție de patologia pe care o are și în funcție de medicamentele alopate (medicamente clasice care sunt folosite în general în spitale) pe care le ia. Fitoterapeutul Gabriela Comișel spune că tratamentele naturiste pot fi folosite și în tratarea cancerului. „Primul lucru pe care îl avem de făcut în tratamentul cancerului este folosirea tratamentului complementar. Pe lângă stres și mediu, cancerul poate să fie determinat de patologii ale unor organe în tratarea cărora se folosesc tratamente alopate. Pentru a ajuta organismul, recurgem la detoxifiere cu produse naturiste. Nu există detoxifiere făcută tot cu medicamente. Reacțiile adverse ale acestor terapii se anihilează atât de frumos prin terapii complementare încât oncologii ar trebui să aibă o deschidere către studiul terapiilor complementare“, a explicat dr. Gabriela Comișel.
Chimioterapia folosită în tratarea cancerului omoară celule, iar organismul trebuie ajutat să lupte. Specialistul în fitoterapie susține că, pentru a ajuta organismul, de obicei se pot recomanda două-trei antioxidante, în funcție de localizarea bolii, și câteva minerale și vitamine. „Există anumite vitamine care nu se recomandă bolnavilor de cancer, în special cele din grupul B – B12 și B9, pentru că ele produc o stimulare a ADN-ului și o proliferare celulară. Însă, nici acestea nu au contraindicație absolută. Doar că se administrează în cantități mai mici“, atrage atenția specialistul în fitoterapie.
În cazul hepatitelor cronice, medicul recomandă citonatul ca produs care distruge virusul. El se mai poate folosi și în afecțiunile tumorale. Și echinaceea are proprietăți de stimulare a imunității în cancer.

„Aloe vera este un detoxifiant foarte bun“

Medicii spun că în perioada verii trebuie să renunțăm la medicamente și să ne menținem sănătatea folosind toate proprietățile legumelor și fructelor. În special, se recomandă ca acestea să fie introduse în alimentația copiilor. „Merele și morcovii sunt obligatorii. Acestea trebuie date copilului pentru că organismul învață în timpul vieții să le digere, să le folosească la maximum și să absoarbă tot ce este mai bun din ele“, recomandă specialistul.
Țelina este și ea extraordinar de importantă pentru organismul nostru. La fel lămâia și toată gama citricelor, pentru că sunt fructe care alcalinizează mediul intern al corpului. „Recomand fructele specifice fiecărui sezon. Poate nu avem bani să cumpărăm și să mâncăm zilnic câte o jumătate de kilogram de fructe, dar putem să consumăm măcar un fruct pe zi. Recomand, în două cure pe an, planta de aloe vera, pentru că este un detoxifiant foarte bun, dar este și un supliment care hrănește corpul foarte bine“, a mai spus medicul de familie, specialist în fitoterapie, Gabriela Comișel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS