22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDouă secții ale Spitalului de Urgență, în renovare

Două secții ale Spitalului de Urgență, în renovare

\n

Secțiile Pediatrie I și Chiururgie II ale Spitalului Județean de Urgență Craiova au intrat în renovare. De câteva luni, se lucrează de zor la igienizarea celor două clinici. Conducerea spitalului finanțează lucrările și spune că este nevoie de renovare în toată clădirea, dar asta presupune mulți bani, pe care instituția nu îi are.

În urmă cu ceva timp, GdS vă prezenta situația celor două secții din spital care se confruntau cu cele mai mari probleme și aveau nevoie de igienizare. De ceva timp, s-a început renovarea acestora. Clinica Pediatrie I se află la etajul zece al spitalului. De cum intri, dai de muncitorii care trebăluiesc de zor.
Loviturile de ciocan se aud în toată secția. Oamenii de la Penitenciarul Craiova muncesc de câteva luni aici și lucrările sunt aproape gata.
Cădițele vechi în care li se făcea baie copiilor și care nu mai fuseseră schimbate de 40 de ani au fost înlocuite. Copiii sunt spălați acum în șase căzi noi. Toate saloanele au fost vopsite. „A fost schimbat totul, gresie, faianță. Nu mai este nimic vechi. A fost schimbată și instalația sanitară, pentru că am avut mari probleme când am început să renovăm, se spărgeau țevile, pentru că este o mare problemă și cu aceste țevi în tot spitalul și a trebuit să le înlocuim“, a spus Marcela Mărăescu, asistenta-șefă a secției Pediatrie I.
Jumătate din pereții decojiți din holul secției sunt acum vopsiți, au fost renovați cu plasă și rigips. În următoarele zile, lucrările vor continua până va fi refăcută întreaga secție.

Secția Pediatrie I capătă altă înfățișare

Mobilierul nou strălucește în camera de gardă. Unele dintre băi au fost și ele igienizate. Pereții din saloane au fost îmbrăcați în rigips, a fost pusă gresie și faianță și montate baterii noi. „Urmează să refacem și instalația sanitară și să modernizăm și celelalte băi, dar merge greu pentru că avem puțini instalatori. Este bine că am reușit să refacem o mare parte din secție. Mai avem încă puțin și terminăm totul“, spune asistenta-șefă a clinicii.
Ultima igienizare în această clinică fusese făcută în urmă cu șapte ani, deși în mod normal ar fi trebuit să se facă o dată la doi ani. O parte din banii necesari pentru igienizarea Clinicii Pediatrie I au venit de la medicii care lucrează în clinică. Ei au înființat Asociația „Să creștem sănătos“, prin care donează 2% din salariu pentru renovarea secției. „Am avut 70.000 de lei strânși prin asociație și am primit și de la managerul spitalului materiale în valoare de 24.000 de lei”, a mai spus Marcela Mărăscu.
Oficiul alimentar în care este adusă mâncarea din bucătăria spitalului a fost și el renovat. Și aici a fost cumpărat mobilier nou, dulapurile vechi de zeci de ani au fost schimbate cu altele noi. Și chiuvetele, și oalele sunt noi și curate acum. „Am schimbat totul și în oficiul alimentar pentru că era necesar ca totul să fie curat, mai ales că aici este adusă mâncare pentru pacienți. Am vopsit pereții și am schimbat și instalația pentru că era veche de zeci de ani. Acum s-au pus lucruri noi“, a povestit Marcela Mărăscu.
Până la sfârșitul lunii august se așteaptă ca această secție să fie renovată în totalitate.

În plină renovare este și Clinica Chirurgie II

Clinica Chirurgie II este și ea resuscitată. Și aici au început lucrările la partea de igienizare. Tot un grup de deținuți lucrează și în această secție, de la începutul lunii iunie, timp în care au fost refăcute câteva saloane. În unele dintre acestea nu mai fusese schimbat nimic din 1969, de când a fost înființat spitalul. Altele au mai fost renovate în 2002. Pereții decojiți au fost acum vopsiți, însă mai este mult de lucru. „Au fost schimbate o parte dintre saltele. Și unele băi au fost igienizate, a fost pusă gresie și faianță. Lucrăm, dar asta depinde și de cum pot veni oamenii de la penitenciar. Astăzi au venit trei, în alte zile vin mai mulți, depinde dacă au proces sau nu. Este bine că totuși am început să schimbăm ceva. Așteptăm să terminăm secția de Pediatrie I și să vină să lucreze aici și oamenii de acolo, ca să meargă mai repede“, a precizat Maria Bitu, asistenta-șefă a Clinicii Chirurgie II.
În această secție, lucrările se fac din contribuția spitalului, iar banii nu sunt mulți. Pacienții stau în paturi vechi de zeci de ani. Ca să mai poată fi folosite, unele dintre ele au fost sudate. „Unii dintre pacienții care sunt operați au nevoie să fie ridicați la 45 de grade, iar aceste paturi nu mai pot fi ridicate. Acum refacem instalația, igienizăm băile și saloanele. Dar toate costă sute de milioane și spitalul are nevoie de finanțare și sponsorizări“, a spus Maria Bitu.

„Avem nevoie de sponsorizări”

A fost renovată magazia unde sunt ținute materialele sanitare. Urmează să fie igienizat și oficiul alimentar, dar asta după ce va fi aprobat referatul făcut de asistenta-șefă pentru a mai primi bani.
În secția Chirurgie II este nevoie și de frigidere noi, pentru că cele două care erau folosite până acum au peste 15 ani și s-au defectat. „Este mare nevoie de aceste frigidere pentru că există pacienți care necesită regim special și trebuie ținută mâncarea la rece. Acum folosim un frigider care este al asistentelor și înghesuim acolo totul. Am avea nevoie și de scaune noi pentru sala de mese. Sper ca după ce vor fi refăcute toate saloanele să achiziționăm și aceste lucruri“, a adăugat asistenta-șefă.
Managerul Spitalului Județean, dr. Bogdan Fănuță, spune că este mare nevoie de igienizare în tot spitalul, dar că fondurile sunt mici. „Am început cu aceste două secții care se aflau într-o stare mai gravă, este nevoie peste tot în spital de renovări, dar banii sunt pe terminate. Sunt zone în care nu s-a lucrat niciodată și încerc să găsesc soluții astfel încât să se mai schimbe lucrurile. Avem însă nevoie de sponsorizări“, a precizat dr. Bogdan Fănuță.

La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS