8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum puteți ține diabetul sub control

Cum puteți ține diabetul sub control

http://www.youtube.com/watch?v=nMRCf47qybc

\n

Diabetul ocupă locul al doilea în ierarhia bolilor de care suferă doljenii și este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI.
Alimentația nesănătoasă și factorul genetic sunt principalele cauze ale acestei boli.

Diabetul este o problemă de sănătate publică și asta pentru că vorbim de o afecțiune cronică gravă, care implică complicații pe termen lung. Această boală afectează în prezent 60% din populația globală, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tot OMS atrage atenția asupra faptului că diabetul este în continuă creştere și se estimează că, până în 2030, numărul deceselor cauzate de această maladie se va dubla. Diabetul este o tulburare a metabolismului (ansamblu de transformări chimice și biologice, pe care le suferă substanțele într-un organism viu -n.r.) și apare atunci când pancreasul nu produce insulină suficientă sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă pentru transformarea glucozei în energie.
Este o boală care este asimptomatică la început și poate deveni mortală. Din ce în ce mai mulți oameni se îmbolnăvesc de diabet din cauza alimentației nesănătoase. Medicii spun că prevenția este sfântă, iar una dintre cele mai ușoare modalități prin care putem evita îmbolnăvirea este adoptarea unui stil de viață sănătos.
Trebuie ca măcar o dată pe an sau chiar odată la șase luni să ne facem analizele uzuale. „Prevenția diabetului poate fi făcută fie la medicul de familie, fie la medicii specialiști. La medicul de familie se poate măsura ușor glicemia, la fel și în spitale de stat sau în policlinicile care au programe de prevenție“, a spus dr. Iuliana Petrișor, specialist în diabet și boli de nutriție.

Alimentația sănătoasă ne ferește de diabet

Mult mai atenți trebuie să fie cei care au în familie rude bolnave de diabet pentru că vorbim de o boală ereditară. În acest caz, trebuie să vă testați glicemia periodic. Pe lângă moștenirea genetică, diabetul este cauzat și de o moștenire a obiceiurilor alimentare. „Se spune că o circumferință abdominală mai mare de 80 cm la femei și mai mare de 94 la bărbați poate naște semne de întrebare și putem pune diagnosticul de obezitate abdominală. Obezitatea duce la insulino-rezistență și poate declanșa diabetul, care poate fi prevenit prin monitorizarea glicemiei și printr-un stil de viață sănătos. Persoanele cu obezitate abdominală ar trebui să scadă în greutate și să facă un exercițiu fizic zilnic“, explică medicul specialist în diabet.
Dezechilibrul metabolismului este cauzat de alimentația nesănătoasă, combinat cu stilul de viață dezordonat, sedentarism și consum excesiv de alimente hipercalorice care conțin multe zaharuri. Alimentația trebuie să fie sănătoasă atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ pentru prevenirea diabetului.
„Este important să luăm micul dejun. Trebuie să conțină o cană de ceai pentru că hidratarea este cea mai importantă la prima oră a dimineții, însoțită de două-trei felii de pâine, preferabil pâine neagră intermediară, pâine de secară și o bucățică de brânză mai slabă. Sunt importante fructele și legumele proaspete. Nu este bine să bem cafeaua pe stomacul gol. Până la prânz trebuie să luăm o mică gustare. Aceasta poate consta într-un produs lactat, degresat, neîndulcit, un iaurt de băut, fructe de sezon sau un pumn de migdale. Sunt indicate și semințele, neprăjite, nesărate. La prânz ar trebui să mâncăm o ciorbiță sau o supă de legume. E puțin probabil că putem să facem asta la serviciu, dar putem să mâncăm o salată. Se spune că jumătate din cantitatea de mâncare pe o zi să fie mâncare vie, mâncare proaspătă. Gustarea de la ora cinci poate consta într-un produs lactat sau un fruct sau dacă nu am reușit să mâncăm la prânz felul doi, îl putem servi acum, iar la cină este recomandat pește la cuptor cu garnitură sau o cană de lapte cu o felie de pâine consumate cu trei-patru ore înainte de somn“, a precizat dr. Iuliana Petrișor.

Peste 35.000 de doljeni suferă de diabet

Respectarea drastică a unui regim alimentar în cazul unui pacient bolnav de diabet nu este o simplă recomandare, ci o componentă de bază a terapiei împotriva bolii. Educația făcută de medicul diabetolog este obligatorie. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în județul nostru sunt peste 35.000 de pacienţi care suferă de diabet. Numărul acestora poate fi şi mai mare din cauza faptului că multe persoane care suferă de diabet nu știu acest lucru pentru că boala nu prezintă simptome. De la an la an, spitalele şi cabinetele medicale contabilizează o creştere continuă a numărului de pacienţi cu diabet. „Oamenii trebuie să se obișnuiască să prevină boala. Medicii trebuie să învețe pacientul ce înseamnă o glicemie mare sau mică și cum să prevină complicațiile diabetului. Bolnavul trebuie să mănânce puțin și des, din trei în trei ore, și să aibă cinci mese principale. Monitorizarea glicemiei este importantă și trebuie luată fie de dimineață pe nemâncate, fie la două ore după o masă copioasă. Pacientul cu diabet învață să își interpreteze singur valorile“, a explicat dr. Iuliana Petrișor, specialist în diabet și boli de nutriție.
În timpul verii, importantă pentru diabetici este și hidratarea. Este recomandată apa cu lămâie pentru că lămâia este un bun antioxidant, are vitamina C și are multe beneficii.

„Trebuie să învățăm copiii și cu dulciuri sănătoase“

Medicii întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri de tineri bolnavi de diabet. Asta tot din cauza alimentației bogate în carbohidrați. Există tot mai mulți copii și tineri obezi, iar specialiștii spun că părinții ar trebui să acorde mai multă atenție acestei probleme. „Copiii fac ce văd în familie. De multe ori vin familii cu copii și atunci trebuie să discutăm mai mult cu părinții și cu bunicii. Un dulce sănătos poate fi făcut în casă. Trebuie să învățăm copiii și cu dulciuri sănătoase. În loc de băuturi carbogazoase dulci, putem să bem o limonadă sau apă cu lămâie sau suc de fructe. Ar trebui instituit un program educațional în școli, în grădinițe care să militeze pentru o alimentație sănătoasă la copii, mai ales pentru cei ai căror părinți suferă de diabet. Sunt din ce în ce mai mulți copii cu astfel de probleme și ar trebui insistat pe acest lucru“, atrage atenția dr. Iuliana Petrișor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS