12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe boli ne pun în pericol vederea

Ce boli ne pun în pericol vederea

Sănătatea ochilor este vitală pentru fiecare dintre noi. Tulburările de vedere, lăcrimarea ori vederea încețoșată pot părea simptome banale pentru unii dintre noi. Însă, acestea pot semnala boli grave. Majoritatea acestor afecțiuni sunt corectate cu ajutorul ochelarilor, dar pentru altele intervenția chirurgicală nu poate fi evitată.

Miopia este una dintre cele mai frecvente cazuri de vedere neclară. În cazul acestei afecțiuni, pacienții nu văd bine la distanță, dar văd foarte bine de aproape. Statisticile arată că aproape 26% din populația lumii se confruntă cu această problemă.
Miopia poate să apară în copilărie și este posibil să fie transmisă genetic. Boala evoluează odată cu creșterea copilului și de aceea este recomandat să se facă periodic controale. Acestea se fac la trei și șase luni, apoi la un an, în funcție de caz. Până la vârsta de 20 de ani nu intră în discuție operația.
„Până la 20 de ani se fac corecții purtând ochelari, iar după această vârstă se pot folosi și alte tratamente. Dacă pacientul suferă de un tip avansat de miopie se poate ajunge la un implant de cristalin. O astfel de operație se poate face și în Craiova“, a spus medicul oftalmolog, Mihaela Puianu.
Foarte important este, după cum explică medicul oftalmolog, momentul ales pentru intervenția chirurgicală. Miopia nu stagnează la 20 de ani și atunci trebuie ales cu atenție momentul potrivit pentru a interveni chirurgical. „După vârsta de 25-30 de ani putem vorbi de operație. Trebuie să așteptăm doi, trei ani la rând să vedem dacă nu există o creștere a miopiei. Altfel, putem să operăm și să rămână cu o dioptrie restantă și pacientul să fie nemulțumit că va purta în continuare ochelari“, a precizat medicul oftalmolog. Oamenii trebuie să știe că operația de implant de cristalin nu oprește evoluția bolii, ci doar ne scapă de ochelari.

70 de milioane
de oameni suferă
de glaucom

Denumit popular „hoţul tăcut“, glaucomul este boala ochilor care se instalează fără să simțim ceva și se dezvoltă treptat. Conform Organizației Mondiale de Sănătate, peste 70 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală, iar 50% dintre aceștia nici nu sunt diagnosticați.
Riscul mare este la pacienții care au în familie rude de sânge cu glaucom. În general, după 40 de ani se manifestă necesitatea ochelarilor de apropriere, pentru citit. Controlul oftalmologic în cazul glaucomului constă în examinarea acuității vizuale, măsurarea presiunii intraoculare și examinarea fundului de ochi.

S-a descoperit tomograful care ajută la diagnosticarea corectă a glaucomului

Glaucomul apare mai frecvent după 40 de ani, mai ales la pacienții cu riscuri generale, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială. Vorbim de o boală care duce în final la distrugerea nervului optic, dar care se poate vindeca. „Pentru a pune diagnosticul de glaucom, avem nevoie de mai multe investigații. Mai nou, se pune accent pe gonioscopie (examen oftalmologic al unghiului între iris și cornee – n.r.)“, a explicat Mihaela Puianu.
Dacă anii trecuți medicii mai aveau dubii la punerea unui diagnostic de glaucom, acum a apărut tomografia în coerență optică. Vorbim despre o tehnologie de ultimă generație, care ajută la punerea cu exactitate a diagnosticului. „Tomografia în coerență optică ne arată dacă există progres sau nu. În caz de progres, inițiem tratamentul antiglaucomatos, dacă nu, pacientul rămâne sub observație, în funcție de factorii de risc pe care îi are. Intervenția se poate face și în Craiova. Există doar trei astfel de tomografe în țară“, a spus medicul oftalmolog.

Pacienții beneficiază de tratament gratuit

În cazul în care pacientul are glaucomul cu unghi închis se poate interveni chirurgical, iar pentru cel cu unghi deschis este folosit doar tratament medicamentos. Beneficiem astăzi de medicamente care scad presiunea intraoculară, de aceea pacientul trebuie foarte bine monitorizat. „Se începe cu un anumit tip de picături și în timp se urmărește dacă picăturile sunt îndeajuns pentru a scădea presiunea intraoculară. Dacă nu, se face adiție medicamentoasă“, a explicat  medicul oftalmolog Mihaela Puianu. Pacienții trebuie să știe că glaucomul intră în programul național de sănătate și beneficiază de tratament gratuit.

Orbirea este reversibilă în cazul cataractei

Cataracta este o afecţiune oftalmologică foarte răspândită, care se întâlnește mai ales în rândul bătrânilor. Din fericire, orbirea este reversibilă în cazul acestei boli. Astăzi, cataracta nu mai este o afecțiune care pune mari probleme pentru că se poate opera. Intervenția chirurgicală se stabilește în funcție de scăderea acuității vizuale. Însă, în general, pacienții ajung târziu la medicul oftalmolog, atunci boala se află în stadiu avansat. Mai nou, există ecografii de înaltă rezoluție care ajută la tratarea acestei afecțiuni. „Este indicată o ecografie prin care analizăm activitatea retinei și a nervului optic. Avem și în Craiova aparatura necesară, iar cu ajutorul acesteia pacienții beneficiază de investigații înainte de a se opera ca să vadă dacă efectele postoperatorii sunt cele dorite“, a explicat medicul oftalmolog.

Mulți tineri se confruntă cu afecțiuni oftalmologice

Pacienții care au cataractă prezintă o sensibilitate crescută la lumină, văd mai bine în interior decât afară. Pentru aceștia, există lentile heliomate, care îi protejează împotriva ultravioletelor. Expunerea la soare determină nu doar cataractă, ci și leziuni degenerative maculare care duc la afectarea vederii centrale. „Din ce în ce mai mulți pacienți tineri au aceste leziuni, expunerea la ultraviolete fiind principala cauză. Ele determină afecțiuni ale întregului glob ocular. Expunerea la soare este dăunătoare. Acum există lentile de soare cu dioptrie. Dacă pacientul are o dioptrie și vrea să vadă la distanță, se pot aplica pe lentila de soare“, a precizat medicul Mihaela Puianu.

Ochelari sau lentile
de contact

Oamenii care au probleme de vedere se gândesc mereu dacă este bine să înlocuiască ochelarii cu lentilele de contact. Mai ales tinerii sunt interesați de acest lucru, întrucât din cauza ochelarilor unora li se pun etichete de genul „aragaz cu patru ochi“. Medicul oftalmolog spune că, în general, pacienții optează pentru ochelari, dar sunt recomandate și lentilele. „Dacă sunt întreținute cum trebuie și le purtăm conform indicațiilor primite de la medic, lentilele de contact sunt bune. Dar nu trebuie să facem abuz pentru că au și efecte adverse grave, care pot să ducă până la leziuni ale corneei“, a spus medicul oftalmolog.
La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea
Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS