15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe facem ca să avem dinți sănătoși

Ce facem ca să avem dinți sănătoși

Sănătatea dinților este unul dintre capitolele la care oltenii nu stau bine deloc. Medicii spun că suntem deficitari în educația dentară și că cei mai mulți oameni ajung la stomatolog atunci când nu mai suportă durerile.

Teama de medic, igiena precară sau lipsa ei, lipsa banilor sunt doar câteva dintre motivele pentru care oltenii nu ajung des la stomatolog. Medicii spun că, în general, oltenii nu sunt obișnuiți să facă prevenție. Recomandat este să facem două controale stomatologice pe an.
„Ideal ar fi să mergem de două ori pe an la un control stomatologic sau măcar o dată. Dar lucrul acesta nu se întâmplă. De cele mai multe ori oamenii vin când îi doare și atunci când apar complicații“, a spus medicul stomatolog Loredana Badea. În plus, controalele de prevenție presupun costuri mult mai mici spre deosebire de banii cheltuiți atunci când pierdem dinții și avem nevoie de implant. Medicii susțin că în Oltenia sunt percepute cele mai mici prețuri din Europa. Acest lucru este demonstrat de numărul mare de străini care vin să se trateze în cabinetele oltenești.

Tehnologia avansată micșorează durerile

Frica este principalul motiv pentru care oamenii nu merg la stomatolog. Cei mai mulți s-au ales cu această teamă în urma unor traume suferite în copilărie în cabinetele stomatologice. Acum tehnologia a avansat și durerile nu mai sunt ca altădată.
Cum facem să scăpăm de această teroare? Medicul Loredana Badea spune că primul pas trebuie făcut încă din copilărie. Părinții trebuie să ducă la stomatolog copiii ca să se familiarizeze cu cabinetul și să capete încredere.
„Dacă copilul este de mic obișnuit să meargă la medic, o să vină și mai târziu la controale și la tratamente. În trecut, se foloseau tratamente și ustensile care nu erau atât de avansate și care provocau dureri mai mari. Însă, la ora actuală există ace atraumatice care au un diametru redus și sunt cât un fir de păr“, a precizat stomatologul Badea.
Ideal ar fi să ducem copilul la stomatolog în momentul apariției primului dinte de lapte, dar puțini părinți fac acest lucru. Statisticile arată că 75% dintre copiii între cinci şi 13 ani au carii pe dinţii temporari.

Copiii ar trebui să fie spălați pe dinți de la șase luni

Medicul stomatolog explică faptul că bebelușul ar trebui spălat pe dinți de la vârsta de șase luni, cu periuțe și paste adecvate vârstei. „Ar trebui consiliați părinții în vederea prevenirii anumitor anomalii dentare sau împotriva cunoscutei carii de biberon cu care ne confruntăm des. Ea apare din cauza lipsei de informare a mămicilor, care nu spală dințișorii copilului. Ar fi bine ca, după ce i s-a dat masa de seară, să i se curețe dinții copilului. Laptele stagnează în cavitatea bucală și formează bacterii care duc la apariția cariilor dentare“, a spus medicul stomatolog.
Tendința părinților de a da copiilor să mănânce piureuri și supe-creme făcute la blender favorizează apariția cariilor dentare. Medicii susțin că, odată ce au dinți, copiii trebuie învățați să mănânce fructe. „Una este să mănânci un fruct care prin masticație realizează un masaj gingival și duce la dezvoltarea maxilarului și alta să îi dai copilului piureuri și supe pe care el le înghite și nu își pune în funcțiune mușchii masticatori“, a explicat dr. Badea. Alimentația necorespunzătoare ar fi, deci, motivul pentru care vedem din ce în ce mai mulți copii cu dinții strâmbi.

Este important să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi

Caria poate fi prevenită printr-o igienă dentară corespunzătoare și un periaj dentar corect. Este foarte important să ne spălăm dinții măcar de două ori pe zi. O dată seara, înainte de culcare, și dimineața, înainte să mâncăm. În afară de periajul dentar există mijloace auxiliare de realizare a igienei bucale cum ar fi folosirea aței dentare sau a unor periuțe interdentare. Există și substanțe cu proprietăți antiseptice precum apa de gură.
Medicul stomatolog Loredana Badea recomandă ca măcar o dată pe an să se efectueze un detartraj supra sau subgingival. „Ar trebui să fie unul dintre primele procedee înainte de orice intervenție la nivelul cavității bucale. Tartrul este de două tipuri: supragingival și subgingival. De cele mai multe ori cel supragingival este observat și de către pacient. Însă, există și tartru subgingival pe care pacientul nu îl poate detecta și trebuie făcut un consult stomatologic și automat medicul să efectueze acest detartraj, care este important pentru că eliberează gingiile“, a explicat stomatologul.

Periajul corect se realizează prin mișcări verticale

Sunt mai multe tipuri de periuțe care ne ajută să facem un periaj corect, unele cu peri mai duri, moi sau medii. În alegerea periuței potrivite trebuie să se țină cont de tipul dentiției. Medicul Loredana Badea recomandă periuțele cu peri moi sau cele din peri artificiali.
Periajul corect ar trebui să se realizeze prin mișcări verticale și nu pe orizontală, așa cum procedează majoritatea oamenilor, pentru că cele pe orizontală sunt dăunătoare sănătății dentare. La fel de importantă este și durata periajului care ar trebuie să fie între trei și cinci minute.
Cât despre pasta de dinți potrivită, medicul stomatolog Loredana Badea a precizat că toate conțin aceleași substanțe, indiferent de preț sau firmă. Ceea ce diferă sunt aromele. „Unii pacienți preferă o aromă, alții alta. Unii spun că nu se pot spăla pe dinți pentru că le vine să vomite. Asta nu e în regulă. Există și paste care conțin tot felul de substanțe remineralizante, dar alegerea lor ține de pacient, de problemele fiecăruia“, a spus dr. Badea.

Un măr face cât
un periaj bun

Faptul că un măr face cât un periaj bun nu este doar un mit. Este recomandat să terminăm masa cu un aliment care are proprietăți neutre pentru că acesta realizează o autocurățare. Ceea ce știu puțini oamenii este că nu trebuie să ne spălăm dinții imediat după ce am mâncat, ci după aproximativ o oră, pentru că saliva este cea care omoară cele mai multe bacterii.
Pentru curățare este recomandată și ața dentară. Medicul stomatolog spune că puțini pacienți au auzit de existența aței dentare. „Este important să folosim ața dentară, măcar o dată pe zi, seara, după ce am terminat masa. Trebuie să fim atenți și cum o folosim. Nu trebuie introdusă perpendicular, ci sprijinită de un dinte. Nu trebuie să o introducem între cei doi dinți pentru că riscăm să lezăm papila interdentară și atunci apare acea distanțare între dinți“, a lămurit Loredana Badea.

80% dintre români au probleme dentare

Rezultatele celui mai nou studiu privind sănătatea orală la copii, derulat de Zâmbește România în 2013 în școli, arată că 75% din copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari. Statisticile arată o Românie cu o stare de sănătate orală precară: 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecțiune (71%).

La acest articol a contribuit și Alexandru Goșea, student la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS