13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnii stomatologi, nemulţumiţi de banii primiţi de la CAS

Unii stomatologi, nemulţumiţi de banii primiţi de la CAS

Serviciile stomatologice sunt din nou gratuite, după ce, acum un an, statul a oprit finanţarea lor. Însă, nu toată lumea beneficiază de gratuitate, iar medicii stomatologi spun că banii pe care îi oferă Casa de Asigurări de Sănătate nu sunt suficienţi.

Tratamentele la dentist se decontează din nou, iar fiecare stomatolog primeşte un plafon de 2.000 de lei pe lună pentru toţi pacienţii. Casa de Asigurări decontează 24 de proceduri medicale stomatologice, începând de la consultaţie, la extracţii dentare sau plombe şi proteze. Bugetul alocat este de 80 de milioane de lei. Însă, cei care au parte de gratuitate sunt doar copiii şi beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluţionarii şi magistraţii înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist.
Persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii, potrivit normelor privind pachetele de servicii medicale. O consultaţie care include modelul de studiu, controlul oncologic şi igienizare, în valoare de 133 de lei, este gratuită pentru minori şi beneficiarii legilor speciale, iar ceilalţi pacienţi plătesc 40 la sută din preţ.

Banii primiţi de la CAS nu sunt de ajuns

În acte, banii par să fie de ajuns, în realitate, medicii stomatologi spun că pentru ei nu este rentabil să încheie contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS)  pentru că tarifele decontate sunt mai mici decât cele reale. Dacă CAS plăteşte consultaţia cu 133 de lei, în cabinet, procedura ajunge să coste chiar şi 280 de lei. De asemenea, o extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei de Casă, deşi costul său real este de 100 de lei. „În aceste condiţii, nu este rentabil pentru noi să încheiem contract cu CAS, având în vedere faptul că tarifele decontate sunt mai mici decât cele reale“, a precizat medicul stomatolog Andreea Florea.
În cazul tratamentului cangrenei pulpare, Casa decontează 109 lei, iar această sumă acoperă doar materialele necesare, după cum susţin medicii. „În condiţiile în care, atunci când ai contract cu Casa, trebuie să ai şi o asistentă pe care o plăteşti măcar cu minimul pe economie, cu aceste tarife nu îţi permiţi nici măcar să îi asiguri salariul. Aşa că nu are nici un rost să fac contract“, a spus tot stomatologul Andreea Florea.  
Nici medicul stomatolog Irina Tolea nu este interesată să încheie contract cu CAS, iar motivul este acelaşi: „Este instabilitate în sistem, nu mai avem nici o siguranţă, iar decontările nu acoperă costurile reale“.

„Nu este deloc rentabil acest contract“

Pe lângă decontările mici, pe medici îi sperie şi birocraţia. Stomatologul craiovean Liviu Teişi nu îşi doreşte să încheie contract cu CAS: „Birocraţia este îngrozitoare. Îţi trebuie acte peste acte şi multe rapoarte. În plus, materialele cu care lucrezi variază, iar Casa îţi decontează materialul cel mai ieftin, dacă lucrezi cu alt tip trebuie să îl plăteşti. Pentru mine nu este deloc rentabil acest contract“.
Din plafonul impus de casă, de 2.000 de lei, stomatologii care au contract cu CAS trebuie să acorde consultaţii şi tratamente şi persoanelor neasigurate. Şi aşa vor apărea listele de aşteptare pentru consultaţiile subvenţionate de stat şi la cabinetele dentare.

Nu se ştie care stomatologi craioveni vor avea contract cu CAS

Craiovenii spun că era nevoie de această măsura luată în cazul serviciilor stomatologice, dar unii dintre ei sunt de părere că este mai mult o păcăleală, având în vedere că cei care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultaţii. „Serviciile sunt gratuite numai pentru copii şi ăsta e un lucru bun, dar noi tot plătim ceva. Aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă, unde şi cum se fac aceste reduceri“, spune Violeta.
Andreea Mic speră să existe câţi mai mulţi stomatologi care să încheie contract cu CAS. „E foarte bine că au decis acest lucru, cred că aşa este normal pentru o ţară civilizată. Era nevoie de această măsură având în vedere că foarte mulţi români nu merg să facă un consult stomatologic. Să sperăm că tot mai mulţi medici vor încheia contracte“, a afirmat craioveanca.
Mircea, care este şi rezident, nu crede în această măsură şi spune că oamenii vor ajunge să plătească mai mult decât trebuie. „Dacă o extracţie cu anestezie este decontată cu 20 de lei, iar costul ei real este de 100 de lei, omul este cel care trebuie să plătească diferenţa şi nu văd care este câştigul“, a afirmat rezidentul.
Încă nu se ştie care medici stomatologi craioveni vor avea contract cu CAS. Potrivit reprezentanţilor Casei doljene, perioada de contractare urmează să înceapă zilele acestea şi se va încheia la 1 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS