16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎn 17 județe nu este niciun medic hematolog

În 17 județe nu este niciun medic hematolog

Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae, a semnalat că la 1 noiembrie 2013 erau înregistrați 172 medici hematologi în toată țara, dintre care 85 numai în București, iar în 17 județe nu era niciun medic cu această specialitate.

„La 1 noiembrie 2013 erau înregistrați 172 medici hematologi în România, dintre aceștia 85 în București, iar câte 10-15 în centrele universitare. În 17 județe nu este niciun hematolog, iar în 14 județe doar unul singur. Avem o problemă legată de migrația medicilor. În urmă cu doi ani aveam înscriși 260 de medici hematologi. Ne pleacă medicii pentru că ei vor respect, iar societatea le oferă dispreț”, a spus Astărăstoae într-o conferință de presă.
El precizat că la nivel european există o mare „ipocrizie” în politicile de sănătate, întrucât toată lumea știe cât sunt de importante prevenția și programele de sănătate, dar se alocă puțin bani în acest sens.
„Bolile cronice sunt consumatoare mari de fonduri. Un program preventiv și un tratament adecvat duce la economii pe viitor. Pentru un tratament bun, complet nu se va cheltui mai mult de 20% din cât s-ar cheltui pe viitor. Trebuie să intervenim la acele afecțiuni unde tratamentul este costisitor. Trebuie să spunem stop listei de așteptare”, a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS