11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de doljeni îşi vor primi drepturile!

Sute de doljeni îşi vor primi drepturile!

http://www.youtube.com/watch?v=Fa7Z2hCF958

De şapte ani, mii de doljeni care au rămas parţial sau complet paralizaţi în urma unor accidente vasculare cerebrale şi-au pierdut dreptul de a fi încadraţi în grad de handicap. Mai mulţi ani, reprezentanţii Comisiilor de Expertiză Medicală din ţară au luptat pentru ca legea să fie schimbată, iar aceşti oameni să îşi primească drepturile cuvenite. Toate eforturile acestor medici, psihologi, specialişti pare că au fost luate, în sfârşit, în calcul, iar accidentul vascular cerebral va fi reintrodus pe lista tipurilor de handicap, aşa cum au precizat reprezentanţii Ministerului Muncii.

Peste 14.400 de persoane cu dizabilităţi se află în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.
Cele mai multe persoane încadrate în grad de handicap din judeţ au handicap mental – 3.356 de persoane, alte 2.741 au handicap fizic, 2.184 – handicap vizual, 2.515 – handicap somatic etc. Nu de puţine ori, multe persoane imobilizate la pat s-au considerat nedreptăţite de sistem şi ne-au sesizat pe adresa redacţiei Gazeta de Sud despre situaţia în care se află. Ultimul caz prezentat a fost al Mariei Ion, de 66 de ani, din comuna doljeană Leu (Umilinţa vârstnicilor paralizaţi „Mă rog la Dumnezeu să mă ia, dar nu vrea“, apărut GdS în 5 martie 2014)
Paralizată de aproximativ 11 ani, iar de aproape opt ani imobilizată la pat în urma unui accident vascular cerebral, femeia nu a fost încadrată în grad de handicap, nu a avut astfel dreptul la un însoţitor sau o indemnizaţie. „Oameni cu probleme medicale grave sunt foarte mulţi în judeţul Dolj. Pe parcursul anului 2013, au fost evaluate 4.941 de persoane. 208 dintre acestea au fost respinse din cauza faptului că problema lor este o boală, şi nu un handicap. 196 de cazuri au fost pentru afecţiuni neurologice: hemiplegie postaccident vascular cerebral şi cazurile de epilepsie cu debut după vârsta de 26 de ani. De asemenea, neoplasmele în stadii incipiente, care nu au recidive sau metastaze, nu se încadrează în grad de handicap. Hemiplegiile postaccident vascular cerebral (AVC) ischemic au fost scoase din lista încadrărilor în grad de handicap încă de acum aproape şapte ani. Am înţeles întotdeauna nemulţumirile persoanelor imobilizate la pat în urma AVC suferite, alături de colegii noştri de la alte comisii de expertiză medicală din ţară am făcut apel la Ministerul Muncii pentru ca legislaţia să fie schimbată. Ne bucurăm că, în sfârşit, accidentul vascular cerebral va fi reintrodus pe lista tipurilor de handicap, iar aşa cum au precizat reprezentanţii Ministerului Muncii, în maximum două săptămâni va apărea şi în Monitorul Oficial. Aşteptăm însă să aflăm în care grupă de handicap se va înscrie. Nici nu mai ştim cu exactitate câţi oameni vor beneficia de aceste drepturi, având în vedere că cei mai mulţi dintre ei au înţeles că legea nu le oferea nici un drept şi au renunţat astfel să îşi întocmească documente şi să se prezinte în faţa Comisiei“, a menţionat dr. Claudia Popa, membru în Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi.

Legea a dus la situaţii în care persoane cu acelaşi diagnostic să fie încadrate diferit în grad de handicap

Persoanele care suferă de hemipareză şi hemiplegie sunt o categorie specială de beneficiari, cu o situaţie medico-socială deosebită, de cele mai multe ori aflându-se în incapacitate totală de autonomie şi autoservire. Nu de puţine ori, au existat situaţii în care dintre două persoane cu acelaşi diagnostic, una să fie persoană cu handicap şi să beneficieze de facilităţile oferite de legislaţia în vigoare, iar cealaltă nu, criteriul de selecţie fiind perioada de timp în care a suferit accidentul vascular, respectiv anterior sau ulterior anului 2008.
Unele accidente vasculare cerebrale au urmări neurologice grave, cum ar fi demenţa din cauza vasculară. Stadiul de deteriorare mentală este acelaşi ca şi în cazul demenţei senile – care se încadrează în grad de handicap – cauza a făcut însă diferenţa între încadrare sau nu în grad de handicap. S-a ajuns astfel la situaţia în care demenţa din cauză vasculară să nu intre la grad de handicap, în timp ce demenţa senilă să fie încadrată ca handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS