16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOperaţii 3D, în premieră la Craiova

Operaţii 3D, în premieră la Craiova

În luna martie, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova va sosi un troliu de chirurgie laparoscopică 3D, pe care vor experimenta medicii de la Clinica I Chirurgie şi Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Obişnuiţi cu intervenţiile minim invazive, chirurgii vor testa şi acest tip de laparoscopie tridimensională, considerată de mare folos pentru medicul care operează.

După chirurgia laparoscopică, practicată deja în toate clinicile de chirurgie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, graţie şi aparaturii achiziţionate de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, medicii de aici vor testa, în martie, un alt tip de intervenţie minim invazivă: chirurgia laparoscopică 3D. Practic, chirurgii vor avea la dispoziţie, faţă de intervenţiile laparoscopice de până acum, un monitor cu vedere tridimensională, care le va asigura un confort sporit în timpul operaţiei.
Aparatura va fi adusă la Craiova de un producător renumit de linii laparoscopice, pentru a fi testată de chirurgii de la SJU, acest experiment urmând să fie făcut de medicii de la Clinica I Chirurgie şi Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. „În martie, la Spitalul Judeţean va ajunge pentru prima dată un troliu de chirurgie laparoscopică 3D. Este vorba de o vedere tridimensională pe un monitor, astfel încât intervenţiile chirurgicale devin mult mai facile pentru chirurg. Beneficiul pacientului este acelaşi, pentru că este tot chirurgie minim invazivă, numai că pentru chirurg există un confort intraoperator sporit, datorită vederii tridimensionale medicul apreciind mult mai bine profunzimea imaginii, în comparaţie cu sistemul 2D existent până la momentul actual“, a explicat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova.
Cu ajutorul laparoscopului 3D se fac, practic, aceleaşi tipuri de intervenţii chirurgicale ca şi cu cel standard, numai că imaginile sunt de o mai mare acurateţe, fiind 3D, şi permit o mai bună performanţă a chirurgului la operaţia respectivă.

Ultima intervenţie laparoscopică dificilă, la un nou-născut de un kilogram

Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică are de aproape doi ani în dotare o coloană laparoscopică, achiziţionată în urma unei campanii în care s-a implicat şi Gazeta de Sud. Aparatura a fost adusă în primăvara anului 2012, dar intervenţiile laparoscopice au început în forţă din toamna aceluiaşi an, iar până în prezent în clinică s-au efectuat peste 250 astfel de operaţii, începând de la nou-născuţi şi până la copii de 18 ani. „Dacă ne raportăm la nivel naţional, suntem printre veterani între clinicile de chirurgie pediatrică din ţară, la capitolul laparoscopie. Experienţa acumulată de noi este din ce în ce mai mare şi am început să facem operaţii tot mai complicate. Ultima intervenţie laparoscopică mai deosebită a avut loc marţi, când a fost operat toracoscopic un nou-născut cu greutatea de un kilogram, un prematur care s-a născut fără o porţiune din hemidiafragmul stâng (diafragmul este cel mai important muşchi din organism, principalul muşchi al respiraţiei, care separă cavitatea toracică de cavitatea abdominală – n.r.). A fost o premieră pentru noi, pentru că am mai avut operaţii la sugari, dar nu la unul cu greutatea aşa de mică. A fost mai dificil nu neapărat pentru chirurg, cât pentru anestezist, pentru că în momentul în care umblăm în cutia toracică, acolo unde se află inima şi plămânii, le cam deranjăm în timpul intervenţiei toracoscopice, iar anesteziştii au cele mai multe probleme“, a precizat dr. Alin Stoica. Acesta a mai menţionat că operaţia nou-născutului a decurs bine şi că s-a putut interveni chirurgical laparoscopic „graţie instrumentarului special cu care a fost dotată secţia, cu sprijinul Fundaţiei Gazeta de Sud şi al firmei Top Gel, care a sponsorizat achiziţionarea unei truse de instrumente cu diametre de 2,7 milimetri, dedicate chirurgiei laparoscopice a sugarului“.

Intervenţii minim invazive şi pe partea de traumatologie

Tot din martie, în Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică se va mai înregistra o premieră: operaţii făcute cu ajutorul unui aparat special, Roentgen TV. Acesta a fost achiziţionat de către CJ Dolj anul trecut, dar nu a fost încă dat în folosinţă. Aparatul va fi utilizat pe partea de traumatologie, la fracturi ale membrelor, iar inciziile sunt minime, un mare avantaj pentru copii. „În martie s-ar putea să debutăm în clinica noastră cu intervenţii, am putea să le spunem tot minim invazive, pe partea de traumatologie, este vorba de fracturi ale membrelor, în principal la copii. Această parte a patologiei se pretează foarte mult la îmbroşaje percutante, adică materialul de osteosinteză, tijele, care sunt introduse prin piele fără a se mai deschide focarul de fractură – deci fără să mai facem o operaţie clasică -, ghidate de acest aparat Roentgen TV, care ne arată în timp real pe unde introducem tijele şi care este poziţionarea corectă a materialului de osteosinteză. Ştim cu toţii că după fracturi există tot felul de sechele, există o perioadă de recuperare, şi de cele mai multe ori sechelele şi perioada de recuperare sunt accentuate tocmai pentru că deschidem fracturile respective. Acest aparat ne va permite să deschidem din ce în ce mai puţine focare de fractură la pacient şi asta e în avantajul lui. Este un Roentgen TV de ultimă generaţie, care este prevăzut cu un nivel de radiaţie foarte scăzut, adaptat chirurgiei pediatrice“, a explicat dr. Alin Stoica, medic în cadrul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS