29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSimptomele trichinelozei şi cum poate fi prevenită boala

Simptomele trichinelozei şi cum poate fi prevenită boala

În perioada Sărbătorilor de iarnă, când se consumă cel mai frecvent carne de porc, există riscul îmbolnăvirii cu trichineloză, dacă se consumă carne fără a fi verificată în prealabil din punct de vedere sanitar-veterinar. De cele mai multe ori, boala apare la om în urma ingestiei produselor din carne de porc infestată. Deşi bovinele (fiind ierbivore) nu sunt în mod normal gazde pentru Trichinella, şi carnea de vită a fost implicată în apariţia unor epidemii, când a fost contaminată sau amestecată cu carne de porc infestată, anunţă Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

Potrivit reprezentanţilor DSP, simptomele clinice ale trichinelozei apar atât la oamenii maturi, cât şi la copii, din cauza valurilor succesive de invazie intestinală a parazitului, migrării larvare şi închistării musculare. „Aceste manifestări sunt în funcţie de cantitatea de larve ingerate, dar şi de rezistenţă şi reactivitatea alergică a organismului. Majoritatea infecţiilor uşoare (sub zece larve pe gramul de masă musculară) sunt asimptomatice, în timp ce infecţiile grave (peste 50 de larve pe gram) pot pune viaţa în pericol. Invazia intestinului de către un număr mare de paraziţi provoacă, ocazional, diaree, în timpul primei săptămâni de infecţie. Durerea abdominală, constipaţia, greaţă şi vărsăturile pot fi, de asemenea, accentuate”, au precizat specialiştii Direcţiei.

Când apar simptomele trichinelozei

Simptomele datorate migrării larvare şi invaziei musculare încep să apară în a doua săptămână după infecţie. Larvele de Trichinella care migrează provoacă o reacţie marcată de hipersensibilitate locală şi sistemică, cu febră ridicată, dureri de cap, ameţeli, astenie, dureri în masele musculare, dificultate în mers, în masicaţie, în înghiţire, la respiraţie. Caracteristice sunt edemul facial (umflarera feţei) şi periorbital (în jurul ochilor), dar şi erupţiile urticariene. Câteodată sunt prezente şi cefaleea, tusea, dispneea (respiraţie dificilă) sau disfagia (înghiţire dificilă). Alteori poate apărea miocardita (inflamaţie a muşchiului cardiac), cu tahiaritmii sau insuficienţă cardiacă – ori, foarte rar, encefalita sau pneumonia – acestea fiind cauza cea mai frecventă a decesului în trichineloză, au anunţat reprezentanţii DSP Dolj.

Ce impune tratamentul

Tratamentul în trichineloză este recomandat numai de medicul de familie sau de medicul specialist, iar antihelminticele (medicamentele care se folosesc pentru combaterea viermilor intestinali) curente sunt insuficiente faţă de larvele de Trichinella din muşchi. „Din fericire, pacienţii cu infecţii mai uşoare se însănătoşesc doar prin repaus la pat, alimentaţie uşoară, în care predomină consumul de legume şi fructe, aport suficient de lichide, uneori apelând la medicamente care scad febra şi combat durerea. În cazul unor simptome severe, bolnavii se internează în spital, unde se va completa tratamentul”, au mai menţionat specialiştii din cadrul Direcţiei. Aceştia susţin că larvele pot fi distruse şi prin prepararea culinară a cărnii de porc, până când culoarea acesteia nu mai este roşie, sau prin congelare la -15 grade Celsius, timp de trei săptămâni.

Măsuri de prevenire a bolii

Iată şi câteva măsuri de prevenire a bolii, indicate de DSP Dolj:
– evitarea consumului de carne şi produse de carne crudă (afumături, salamuri) obţinute din tăieri necontrolate sanitar-veterinar.
– creşterea animalelor să fie făcută în condiţii igienice, în ferme şi gospodării, prin deratizări sistematice, strângerea şi incinerarea tuturor cadavrelor de şobolani.
– amenajarea şi salubrizarea locurilor de depozitare a gunoaielor menajere.
– este obligatorie efectuarea examenului trichineloscopic al cărnii din gospodăria proprie. Acest examen se poate face la orice dispensar veterinar, iar rezultatul se dă imediat.
– verificarea existenţei ştampilelor de control sanitar-veterinar la carnea cumpărată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS