6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCentru de Dializă IHS, inaugurat la Craiova

Centru de Dializă IHS, inaugurat la Craiova

\n

International Healthcare Systems (IHS) a deschis ieri, la Craiova, un centru nou de dializă şi nefrologie. Acesta este unul dintre cele 13 centre de dializă din România, în care s-au investit peste 27 de milioane de euro.
Dr. Cristina Văduva, medicul-şef al noului centru, a subliniat faptul că acesta „nu oferă numai terapii de substituire moderne pentru bolnavii dializaţi, ci va avea şi un ambulatoriu. IHS investeşte în oameni, în educaţia pacienţilor şi personalului, îşi doreşte o îngrijire integrată şi, nu în ultimul rând, are ca prioritate grija faţă de pacienţi“. Alt specialist în nefrologie, prof. univ. dr. Eugen Moţa, președintele Societății de Nefrologie din România, a mărturisit că ziua deschiderii este specială.
„Este ziua în care s-a împlinit un vis frumos, o zi specială pentru că este şi Ziua Mondială a Diabetului, iar diabetul zaharat este una dintre principalele cauze ale bolii cronice de rinichi. Acest proiect înseamnă dezvoltare, înseamnă mult pentru nefrologia din România. Nici nu visam ca la Craiova să existe aşa ceva, un proiect românesc al unui centru de dializă, dar la standarde internaţionale“, a precizat Moţa.

400 de bolnavi dializaţi în Craiova

Centrul are saloane dotate cu aparatură nouă şi modernă şi, conform reglementărilor din contractele cu casele judeţene de asigurări de sănătate, oferă şi îngrijiri la domiciliu atât pacienţilor cu dizabilităţi, al căror grad de autonomie este semnificativ alterat, cât şi celor care au ales efectuarea unei modalităţi de dializă la domiciliu. Acest confort a fost subliniat şi de Georgios Sofianos, administratorul IHS, care a mărturisit că „pacientul nu îşi doreşte numai să fie în centrul atenţiei, dar să şi simtă că este în centrul atenţiei. Degeaba facem multe investiţii dacă nu comunicăm între noi“.
În Craiova, în prezent, sunt dializaţi 400 de bolnavi în cele două centre private şi în cel de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. La nivel de ţară, există 11.000 de pacienţi dializaţi, iar România are, la acest moment, o rată anuală de includere în dializă de 7-8%, cu 5% mai mare faţă de media europeană de 2-3%. Această creştere se datorează, în special, centrelor private în care s-a investit, care oferă o alternativă şi completează, în acelaşi timp, sistemul public de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS