27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalize decontate de CAS pentru mai mulţi doljeni

Analize decontate de CAS pentru mai mulţi doljeni

Peste 5.000 de doljeni asiguraţi ar fi trebuit să-şi facă în această lună analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), luând în calcul plafonul mai mare existent în octombrie pentru acest segment de servicii medicale. Plafonul este însă identic şi în luna noiembrie, aşa că pacienţii care au recomandare pentru analize medicale ar trebui să găsească mai uşor un loc pe listele laboratoarelor aflate în contract cu Casa.   

Doar pentru analizele medicale de laborator, CAS Dolj a alocat în această lună suma de 488.607 lei, care a fost împărţită la toate cele 29 de laboratoare cu care există contract (nu în mod egal, ci în funcţie de punctajele obţinute de fiecare laborator). Ţinând cont însă de faptul că un pachet cu analizele frecvente recomandate de medic şi decontate de Casă costă, în medie, 80 de lei, de analize medicale gratuite ar fi putut beneficia în octombrie cel puţin 5.000 de pacienţi asiguraţi din Dolj. Numărul lor exact o să se ştie doar în momentul în care fiecare laborator va raporta serviciile efectuate la CAS, însă vestea bună pentru persoanele asigurate din judeţ este că şi în noiembrie plafonul pentru analize va fi la fel, de 488.607 lei, în decembrie acesta scăzând puţin, la 435.443 lei.

„Pacienţii nu ar mai trebui refuzaţi“

Cu alte cuvinte, şi în ultimele două luni ale anului un număr destul de mare de doljeni (în jur de 10.000) şi-ar putea face analizele uzuale în contract cu Casa. Asta în condiţiile în care pentru mulţi pacienţi din judeţ găsirea unui loc liber pe lista laboratoarelor, pentru analizele medicale decondate de CAS, era o adevărată aventură. Iar plafoanele se epuizau din prima săptămână a lunii. Ca să nu mai vorbim de situaţiile de genul celor prezentate de Gazeta de Sud şi depistate şi în urma controalelor CAS, de programări care nu se respectă sau de pacienţi programaţi, dar puşi să plătească ulterior pentru investigaţii care ar fi trebuit decontate de Casă.
„Cu suma suplimentată de CAS, să sperăm că asiguraţii din Dolj care au recomandare pentru analize medicale nu vor mai primi aceleaşi răspunsuri de la Policlinici cum se întâmpla de obicei, cum că nu mai există plafon. Pacienţii care vor să se programeze pentru luna noiembrie nu ar trebui să fie refuzaţi sau să fie programaţi, iar apoi să fie puşi să plătească analizele decontate de Casă pentru care aveau bilet de trimitere, aşa cum s-a mai întâmplat. Cum bugetul s-a mărit cu mai mult de 60%, este de aşteptat ca şi numărul celor care vor putea să-şi facă analizele în contract cu Casa să crească proporţional, iar fondurile să ajungă pentru circa trei săptămâni“, a precizat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj. Analizele frecvent recomandate de medic şi care sunt decontate de CAS costă între 70 şi 100 de lei şi se referă la hemoleucograma completă, VSH, calciu, magneziu, colesterol, trigliceride, HDL, LDL, glicemie, uree, creatinină, transaminaze, sumarul de urină şi examenul coproparazitar.  

Unele laboratoare au epuizat programările pentru noiembrie

Luându-ne după valorile de contract din octombrie, identice cu cele care vor fi şi în luna noiembrie, laboratoarele cu cel mai mare plafon pentru analize medicale sunt din Craiova: Centrul Medical Sama (44.774 lei), cu punct de lucru şi la Calafat, Renamed (36.919 lei), Laborator Amaradia (28.785 lei) şi Synevo (26.380 lei). Acestea ar putea deservi cel mai mare număr de pacienţi în noiembrie şi decembrie, aproape 2.000 în total, în fiecare lună, socotind după plafon şi costul mediu al unui pachet de analize uzuale decontat de Casă. „Asta e valoarea de contract pe care ar trebui să o aibă în mod normal un laborator ca să deservească pacienţii în mod civilizat“, au precizat reprezentanţii Centrului Medical Sama. Aceştia susţin că plafonul pentru octombrie a ajuns aproape trei săptămâni, comunicându-ne şi numărul pacienţilor care au beneficiat în această lună de analize medicale decontate de CAS: 698, dintre care 524 la laboratorul din Craiova. La Sama se mai pot face programări pentru luna următoare.
În schimb, cei de la Renamed şi Synevo au precizat că programările pentru noiembrie s-au epuizat. La cele două laboratoare se pot face programări numai în data de 15 a fiecărei luni, pentru luna următoare, iar în cele două ore de „concurs telefonic“ (cum este cazul Renamed), locurile s-au ocupat. „Nu vă putem spune câţi pacienţi au făcut analize la noi în contract cu Casa în această lună, nu avem voie, dar s-au terminat programările şi pentru noiembrie“, ni s-a transmis de la recepţia laboratorului Renamed. Socotind după valoarea lunară de contract şi costul mediu al analizelor decontate de CAS, la Renamed ar fi trebuit să-şi facă aceste investigaţii în jur de 400 de persoane în luna octombrie, însă cifra estimată nu a fost confirmată. „Nu este un calcul corect, pentru că sunt pacienţi care vin şi cu analize mai scumpe, cum sunt cele pentru endocrine, care pot să coste şi 300 de lei, aşa că acel cost mediu nu e chiar relevant. Iar la toate aceste analize decontate de CAS noi lucrăm în pierdere. De exemplu, determinarea glicemiei pe noi ne costă 10 lei, iar Casa ne dă doar cinci lei“, au mai spus cei de la Renamed, care susţin că au avut plafon pentru trei săptămâni. De la Synevo ni s-a transmis că lista pentru noiembrie este închisă şi că în octombrie s-au făcut analize în contract cu Casa în primele 20 de zile, cu o medie de 16 pacienţi pe zi. Şi la Policlinica Sfântul Ilie s-au epuizat programările pentru noiembrie (se fac pe data de 10 ale lunii în curs, pentru luna următoare). „Am făcut în octombrie un număr aproape dublu de analize în contract cu Casa, faţă de alte luni, iar în noiembrie va fi la fel. S-au terminat programările pentru luna viitoare, dar mai încercaţi pe 11, 12 noiembrie, poate se mai eliberează vreun loc“, a fost răspunsul Policlinicii.

Unde se mai găseşte plafon

Totuşi, există în Craiova laboratoare unde se mai pot face programări pentru analize în luna noiembrie în contract cu Casa, unele în orice zi (exemplu Elga, Ultratest), altele în ultima zi a lunii octombrie sau în prima zi din noiembrie, prin telefon sau direct la sediu (exemplu: Top Med Bunavestire, Plus Medica, Medsan).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS