11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCazurile de bronşiolită, frecvente la Pediatria Spitalului Judeţean

Cazurile de bronşiolită, frecvente la Pediatria Spitalului Judeţean

Într-o săptămână în care numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut în Dolj, de la 1.236 la 1.557, potrivit raportului de evoluţie locală a infecţiilor respiratorii întocmit de Direcţia de Sănătate Publică, tot mai mulţi copii ajung la spital cu infecţii virale respiratorii, afecţiuni care nu pot fi tratate la domiciliu. Dacă în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova sunt mulţi copii cu otită, în Clinica de Pediatrie predomină cazurile de bronşiolită.
„Avem internaţi mulţi copii, chiar şi sugari, cu bronşiolită, o inflamaţie la nivelul căilor respiratorii de calibru foarte mic. Aerul nu mai poate să ajungă cu uşurinţă la plămâni, dar nici nu mai poate să iasă cu uşurinţă, copilul expiră cu dificultate şi atunci apare un zgomot specific, o caracteristică a copilului sugar. Părintele, când aude acel zgomot care seamănă cu cel produs de porumbeii de prin podul caselor, ar trebui să-şi dea seama că este o problemă şi să vină la spital“, a precizat dr. Olimpia Popescu, medic primar la Clinica de Pediatrie I a SJU Craiova. „Pe lângă asta, fiind vorba de o problemă de natură virală, copilul poate să facă febră, este agitat, pentru că nu poate respira eficient şi nu se oxigenează bine cerebral. În plus, până la vârsta de cinci ani, există riscul de convulsii dacă nu se scade febra“, a mai spus dr. Olimpia Popescu.
Medicul îi sfătuieşte pe părinţi să nu se sperie de astfel de situaţii şi să ştie cum să folosească antitermicele, astfel încât să reducă febra, iar copilul să nu facă convulsii. „În momentul în care copilul face febră, neapărat părintele trebuie să-i administreze un antitermic, un supozitor cu paracetamol, de exemplu. Este foarte important acest lucru, pentru că de multe ori, în emoţia şi grija lor pentru copil, părinţii fug imediat cu el la medic, fără să-i dea un antitermic, iar pe drum copilul poate face convulsii. Mai întâi, trebuie să scadă puţin febra şi apoi să plece spre medicul de familie“, a explicat Olimpia Popescu.

„Nu trebuie să ne grăbim cu antibioticul“

Medicul pediatru susţine că aceste bronşiolite, cu un grad mai uşor de insuficienţă respiratorie, nu se tratează de la început cu antibiotic. „Dacă îi administrăm o doză de antibiotic, din dorinţa de a-i face bine copilului, practic îi scădem puţin imunitatea. Nu trebuie să ne grăbim cu antibioticul. E mai bine să facem ceva să-i scădem febra copilului şi să-l ajutăm să respire, cu picături speciale, chiar ser fiziologic simplu sau apă de mare, care se găseşte acum şi în farmacii“, a menţionat dr. Olimpia Popescu. Aceasta le recomandă părinţilor ca în perioadele reci să aibă în casă un nebulizator pentru aerosoli, un aparat special pentru copii, care foloseşte soluţii saline. „Aparatul îl ajută să respire, iar copilul nu mai este agitat, se poate alimenta, se poate odihni“, a mai spus medicul pediatru.  
Colectivitatea reprezintă, de asemenea, o mare problemă pentru copilul care a avut o infecţie virală obişnuită, pe care părintele a tratat-o acasă. Dr. Olimpia Popescu spune că, odată dus la grădiniţă, unde pot fi şi alţi copii cu viroze incipiente, copilul poate lua altă tulpină de virusuri şi ia boala de la capăt, cu aceeaşi simptomatologie. „Părintele spune, în termeni populari, că l-a întors boala, că nu s-a vindecat, dar practic copilul a făcut o nouă infecţie virală, cu altă tulpină de virus. De aceea, sfatul meu pentru părinţi ar fi să-şi ţină copilul acasă până la vârsta de doi-trei ani. Pentru că dus mai devreme la creşă, el va face mereu aceste infecţii respiratorii, iar repetarea lor nu este bună pentru organismul lui“, a explicat medicul. Pentru a creşte imunitatea copilului, pediatrul recomandă substanţe medicamentoase şi naturiste pe bază de propolis, echinaceea şi vitamina C.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS