21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUnde a dispărut medicamentul Clexane?

Unde a dispărut medicamentul Clexane?

În ultimul timp, femeile gravide care sunt nevoite pe perioada sarcinii să facă tratament cu Clexane, o soluţie injectabilă necesară în prevenţia tulburărilor trombo-embolice de origine venoasă, trec printr-un adevărat coşmar. Medicamentul a început să se găsească din ce în ce mai greu în ultimele luni, până când, începând cu septembrie, acesta parcă a intrat în pământ. În farmaciile din Craiova nu mai dai de Clexane decât foarte rar şi în cantităţi extrem de mici şi asta dacă ai noroc. În rest, farmaciştii ridică din umeri şi dau vina pe producător. În schimb, Sanofi România, compania care aduce pe piaţă acest medicament, susţine că aprovizionările sunt constante, iar în farmaciile din Craiova au ajuns la începutul lui septembrie peste 8.000 de fiole de Clexane.

Pe lângă grijile sarcinii şi problemele inerente ale acesteia, pentru unele gravide din Craiova a mai apărut o problemă, de data aceasta dramatică: goana după Clexane. Singurul medicament compensat sută la sută care este recomandat femeilor gravide cu tulburări trombo-embolice de origine venoasă pare să fi dispărut de pe piaţă. Viitoarele mămici la care s-au descoperit probleme de coagulare a sângelui, pentru a duce la capăt sarcina sunt nevoite să-şi facă injecţii cu Clexane, doza şi protocolul de administrare fiind stabilite de medicul hematolog. Medicamentul se prezintă sub forma unei cutii cu zece seringi preumplute, iar, de regulă, doza recomandată gravidelor este de 0,4 sau 0,6 ml (Clexane se prezintă şi sub formă de doze de 0,2 ml şi 0,8 ml, pentru care există însă o coplată din partea pacientului). Şi tocmai aceste doze destinate în special gravidelor lipsesc, iar de aici şi coşmarul celor care îşi doresc cu orice preţ să aducă pe lume un copil.
„În urmă cu trei ani am pierdut un copil când eram însărcinată în 33 de săptămâni. A fost o perioadă foarte urâtă pentru mine şi am decis să îmi fac toate analizele de sânge, astfel încât să fie depistată cauza episodului trombotic prin care trecusem. Mi-au fost descoperite nişte probleme de coagulare a sângelui, motiv pentru care, la sarcina de acum, mi s-a prescris medicamentul Clexane, o soluţie injectabilă menită să-mi subţieze sângele. O cutie de zece seringi preumplute are un preţ cuprins între 115 şi 135 de lei (depinde de farmacie şi de doză). Ca totul să meargă bine, mi s-a recomandat o injecţie pe zi. Teoretic, medicamentul este compensat 100%. Practic, din aprilie şi până acum, în fiecare lună am trecut printr-un adevărat coşmar, în încercarea de a obţine acest medicament, şi am fost nevoită să dau bani (având reţetă prescrisă) pentru a obţine măcar câte zece seringi, atunci când nu am putut face rost de ele gratuit, din farmacie. Am făcut-o din disperare, pentru că nu putea trece o zi fără să îmi fac această injecţie. Treptat, mi-am dat seama că farmaciile rezervă medicamentul dacă le laşi reţeta compensată şi numărul de telefon şi, cu emoţii, am mai depăşit câteva luni. Luna asta însă, norocul meu s-a terminat“, ne-a scris o viitoare mămică aflată în luna a şaptea de sarcină, care susţine că a fost informată de medicul hematolog că „în oraş nu mai există Clexane la nici o farmacie şi că nici nu mai aduc“. Lucru de care spune că s-a convins şi ea, după un tur al farmaciilor.

„Clexane vine puţin şi nu ajunge la toate pacientele“

I s-a recomandat Innohep, un medicament din aceeaşi clasă, dar altă gamă, care este compensat doar 50% şi pentru care spune că ar trebui să plătească lunar 190 de lei, pentru 30 de seringi. „Având în vedere că acest medicament este singurul lucru gratuit de care am beneficiat în timpul sarcinii de la sistemul de sănătate românesc, am insistat să primesc o reţetă de Clexane, nu de Innohep. Din farmacii mi s-a spus acelaşi lucru: nu există Clexane şi nu se ştie când vine. În schimb, Innohep se găseşte pe toate drumurile“, ne-a mai transmis femeia.
De faptul că nu se mai găseşte Clexane ne-am convins şi noi. La farmaciile mari din Craiova, la întrebarea dacă există Clexane de 0,4 sau 0,6 ml ţi se răspundea direct cu „nu“, uneori chiar cu un zâmbet în colţul buzelor. Am mai găsit totuşi vreo câteva fiole de 0,2 ml, dar fără folos unei gravide. În rest, farmaciştii ridicau din umeri şi spuneau că nici măcar nu ştiu dacă vor mai primi acest medicament. „Nu prea se mai găseşte sau se obţine foarte, foarte greu. Nu ştiu de ce, ori nu se mai face, ori sunt probleme cu importul. De ceva timp este o problemă cu acest Clexane, vine puţin şi nu ajunge la toate pacientele care îl folosesc. Eu, în prezent, nu am în farmacie acest medicament. L-am avut luna trecută, dar în cantităţi mici, mai exact 90 de fiole, adică pentru trei reţete lunare, cu 30 de fiole. Injecţiile se fac uşor, dar se găsesc greu. Clexane este singurul pentru care nu se plăteşte nimic, fiind compensat sută la sută, de aceea este şi cel mai prescris“, a explicat Elena Călin, preşedinte al Colegiului Farmaciştilor Dolj. Aceasta a mai menţionat că farmaciile nu pot ţine acest medicament pe stoc şi că el se plăteşte cu banii jos la achiziţie.

Producătorul este de altă părere

Pentru a afla cauza crizei de Clexane am solicitat un punct de vedere de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii. Ni s-a spus că Agenţia nu e în măsură să ofere un răspuns la această solicitare şi că producătorul este singurul care ne poate lămuri, în speţă Sanofi România. Iar răspunsul acestuia a venit prompt: „Firma Sanofi, în calitate de producător al medicamentului Clexane, continuă să aprovizioneze piaţa farmaceutică din România cu aceleaşi cantităţi de produs ca şi în trecut. Practic, numărul cutiilor de Clexane furnizate lunar către distribuitorii de medicamente şi farmacii a fost constant, în acord cu utilizarea efectivă de către pacienţii din România. Subliniem faptul că Sanofi România reprezintă compania producătoare, dar procesul de comercializare depinde în mod direct de lanţul de distribuţie format din distribuitori şi farmacii. De asemenea, alte cantităţi de Clexane sunt livrate prin intermediul mai multor distribuitori autorizaţi cu acoperire naţională, care, la rândul lor, aprovizionează farmaciile şi spitalele din întreaga ţară“.
Cu alte cuvinte, Clexane ar trebui să se găsească în farmacii ca şi până acum, dacă este să ne luăm după ce susţine producătorul. Mai mult, Sanofi România a mai precizat că „de la începutul lunii septembrie au fost livrate către farmaciile din Craiova peste 8.000 de fiole de Clexane, dintre care aproximativ jumătate în concentraţiile de 0,4 ml şi 0,6 ml“. „Cantităţile amintite au fost comandate de aproximativ zece farmacii din Craiova, dintre care menţionăm Farmacia Trei F, Hepites, Provita sau Anedio Farm“, au mai transmis reprezentanţii companiei producătoare.

Se duce medicamentul către exportul paralel?

Dacă producătorul livrează Clexane, iar farmaciile spun că nu au, întrebarea firească este unde sunt aceste medicamente. Unde ajung, dacă la pacientele care au nevoie nu se regăsesc. „Nu ştiu ce se întâmplă, nu ne mai vine în cantităţile solicitate. Noi facem şi copii de pe reţetele pacientelor, pentru a le demonstra că solicitarea se face doar pentru a acoperi necesarul din Craiova. Parcă nu-i mai interesează nimic“, susţine Ionela Ştefănescu, reprezentantul legal al Farmaciilor Trei F de pe Calea Bucureşti (Universitate) şi din Cartierul 1 Mai (Insulă), unele dintre cele pomenite de producător. „8.000 de fiole înseamnă 800 de cutii. Unde sunt aceste cutii, că pe la noi nu au ajuns“, mai spune Ionela Ştefănescu, care face dovada celor susţinute cu factura de pe luna septembrie în care sunt trecute fiolele de Clexane primite. În total, 45 de cutii: 10 de 0,2 ml, 20 de 0,4 ml şi 15 de 0,6 ml, care ar ajunge la… 15 paciente (deşi injecţiile de 0,2 ml nu prea se dau la gravide). „Iar noi am solicitat câte 180 de cutii din fiecare. Şi să ştiţi că le plătim pe loc, chiar dacă noi primim banii de la Casă şi după 300 de zile. Nu s-a pus problema să nu rezolvăm pacienţii“, afirmă Ionela Ştefănescu.
Şi, totuşi, unde a dispărut medicamentul Clexane? Tot mai multe voci din sistem susţin că medicamentul ar putea face obiectul exportului paralel. „Altă explicaţie nu există. El intră în ţară cu un preţ mai mic decât se practică în alte state şi atunci cei care îl comandă preferă să-l exporte şi să obţină profit, cu banul jos, decât să-l dea pe reţetă compensată şi să aştepte luni bune după banii de la Casă“, a spus un distribuitor. Cam acelaşi lucru l-am aflat şi din alte farmacii, care susţineau că nu au Clexane pentru că se obţine în cantităţi mici, fiindcă se preferă exportul lui. Şi mai sunt şi situaţiile, descrise chiar de gravidele implicate, când găseşti Clexane în farmacie dacă vrei să-l cumperi şi nu atunci când te duci cu reţetă compensată.
Clexane este un medicament din categoria heparinelor cu greutate moleculară mică şi face profilaxia trombozei venoase profunde, fiind folosit şi în chirurgia generală sau ortopedică. Dar nici prin spitalele din Craiova, unde se fac operaţii în mod curent, nu se prea găseşte, însă medicii chirurgi susţin că ei folosesc fără probleme şi alte medicamente din aceeaşi clasă. Problema la gravide este însă că, „deoarece este posibil ca diferitele heparine cu greutate moleculară mică să nu fie echivalente, diversele preparate alternative nu trebuie înlocuite pe parcursul tratamentului“, după cum se precizează chiar în prospectul de la Clexane.

Cum afli dacă ai nevoie de Clexane

Gravidele care au nevoie de un astfel de tratament sunt, de regulă, cele care s-au confruntat cu antecedente obstetricale nefaste (sarcini oprite în evoluţie, avorturi spontane, feţi morţi). „În urma anamnezei se află aceste antecedente şi se stabilesc factorii de risc. Apoi se fac investigaţiile de laborator privind statusul coagulant şi statusul trombofilic al viitoarei mame, după care ea este orientată către medicul hematolog. Acesta e cel care recomandă doza şi protocoalele de administrare“, explică dr. Lorena Dijmărescu, medic primar ginecolog.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS