12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlafon mai mare pentru investigaţii decontate de CAS Dolj

Plafon mai mare pentru investigaţii decontate de CAS Dolj

Veste bună pentru asiguraţii din judeţul Dolj. Casa de Asigurări de Sănătate va suplimenta sumele alocate pentru investigaţiile paraclinice în ultimele trei luni ale anului, ceea ce va însemna că, din octombrie, mai mulţi pacienţi vor putea să beneficieze de analize medicale şi de servicii de radiologie şi imagistică decontate de CAS.

Pentru persoanele asigurate, efectuarea de analize medicale, de radiografii, ecografii, examen tomograf şi RMN decontate de Casa de Asigurări de Sănătate reprezintă de cele mai multe ori o adevărată aventură. Asta pentru că plafoanele pentru astfel de investigaţii paraclinice sunt destul de mici şi se epuizează rapid, de obicei în primele zile ale fiecărei luni. Cu recomandarea medicului de familie sau medicului de specialitate în buzunar, un pacient găseşte cu greu un loc liber pe listele centrelor medicale care oferă aceste servicii în contract cu CAS. De multe ori, pacienţii sunt programaţi pentru luna următoare şi atunci trebuie să aibă grijă să nu expire trimiterea (programarea trebuie să se facă în maximum zece zile, iar trimiterea este valabilă 30 de zile).
Ca să nu mai vorbim de situaţiile de genul celor prezentate chiar luna trecută de Gazeta de Sud şi depistate şi în urma controalelor Casei, de programări care nu se respectă sau de pacienţi programaţi, dar puşi să plătească ulterior pentru investigaţii care ar fi trebuit decontate de CAS. De altfel, problema cu fondurile insuficiente pentru investigaţiile paraclinice a fost scoasă în evidenţă şi de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în vizita de la Craiova. „Le spunem pacienţilor că le oferim toate serviciile, dar ştim că nu e adevărat. Fondurile pentru analize, pentru imagistică, pentru consultaţii se termină în câteva zile, pentru că fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate este limitat“, afirma Nicolăescu.  

Aproape 1,2 milioane de lei în plus de la Casă  

Situaţia s-ar putea ameliora în Dolj din luna octombrie. Pentru trimestrul IV, Casa de Asigurări de Sănătate va mai aloca pentru investigaţiile paraclinice aproape 1,2 milioane de lei (623.300 de lei din deblocarea procentului de 10% şi 560.000 de lei suplimentari primiţi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), bani care vor fi repartizaţi către fiecare furnizor de astfel de servicii medicale aflat în relaţie contractuală cu CAS Dolj. În consecinţă, plafoanele pe ultimele trei luni ale anului pentru analize medicale, radiologie şi imagistică (CT, RMN) vor creşte, iar asta va însemna implicit un număr mai mare de pacienţi asiguraţi care vor putea beneficia de astfel de servicii.
„Având în vedere sesizările pe care le-am primit în legătură cu programările pentru analize şi alte investigaţii paraclinice, probleme depistate şi de noi, am făcut demersuri la Casa Naţională pentru suplimentarea bugetului pe acest segment de servicii medicale în trimestrul IV. Astfel, prin existenţa unui plafon mai mare, de acest tip de servicii vor putea beneficia gratuit, până la sfârşitul anului, mai multe persoane asigurate din judeţul Dolj“, a explicat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj. Cum bugetul va creşte cu mai mult de 50%, este de aşteptat ca şi numărul celor care vor putea să-şi facă aceste investigaţii în contract cu Casa să se mărească proporţional.   
De altfel, unele centre medicale au început deja să accepte mai mulţi pacienţi la programarea pentru luna următoare. „Noi îi programăm deja cam pe toţi cei care au recomandare pentru efectuarea de analize medicale. Această suplimentare este benefică asiguraţilor, iar ei ar trebui să profite în aceste trei luni, pentru că nu se întâmplă prea des astfel de situaţii“, a precizat reprezentantul unui laborator de analize medicale aflat în contract cu CAS Dolj. Acesta a mai menţionat că, dacă înainte plafonul pentru analize se termina după maximum cinci zile, cu sumele repartizate acum de Casa Judeţeană de Sănătate doljenii şi-ar putea face investigaţii gratuite şi în a doua săptămână a lunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS