21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalizele medicale ne pot da palpitaţii inutile

Analizele medicale ne pot da palpitaţii inutile

Atenţie la ce consumaţi cu o seară înainte de a merge să vă faceţi analizele medicale, există riscul să apară unele valori alarmante. Cel mai bine pentru orice pacient care se trezeşte într-o astfel de situaţie este să nu intre în panică şi să repete analizele peste câteva zile. Rezultatele ulterioare ar putea fi liniştitoare.

Este cazul unui craiovean de 34 de ani, care s-a prezentat la un centru medical privat din Bănie pentru nişte analize de rutină, iar rezultatele probelor de sânge l-au făcut să tragă o sperietură zdravănă. Gabriel Mândrea şi-a făcut analizele la Centrul Medical Sama pe 7 august, iar rezultatele le-a primit a doua zi, când, stupoare, a constatat că are trigliceridele de 1.471, cu mult peste valoarea maximă admisă (200). Mai mult, antigenul HBs, care indică hepatita B, a ieşit pozitiv, cel pentru hepatita C ieşind negativ. Pe buletinul de analize medicale apărea însă trecut, atât la observaţii, cât şi în dreptul rezultatului la trigliceride, ser intens lipemic. Nu a luat în seamă observaţiile de pe buletin (nici nu avea cum, pentru că nu era de specialitate) şi a intrat în panică, speriat că are hepatită, că şi-ar fi putut îmbolnăvi şi prietena şi că şi-ar putea pierde serviciul (de profesie este taximetrist). O reacţie normală pentru orice pacient. „Am stat într-o tensiune maximă, nu ştiam ce să mai cred, nu-mi puteam imagina cum de m-am îmbolnăvit de hepatită. Mă speria şi gândul că i-aş fi îmbolnăvit şi pe cei de lângă mine“, susţine craioveanul.
Şi-a luat însă inima în dinţi şi a repetat analizele cu probleme, după patru zile, la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, „pentru că m-am gândit că aici nu pot da greş rezultatele, că este în joc viaţa celor care primesc sânge“. De data aceasta, trigliceridele au ieşit mult mai mici (333), iar antigenul HBs negativ. Adică totul era normal. Supărat, a mers, peste alte patru zile, din nou la Centrul Medical Sama, unde a solicitat repetarea celor două analize. Rezultatele: trigliceridele 270, antigenul HBs negativ. De aici încep explicaţiile, care ar trebui să intereseze pe orice pacient.

Trigliceridele mari pot da rezultate fals pozitive

Întrebarea firească este cum de se poate ajunge la o astfel de situaţie, ca în interval de o săptămână valoarea trigliceridelor să aibă o asemenea fluctuaţie: de la 1.471 la 270. Şi cum de antigenul HBs a ieşit prima dată pozitiv, iar apoi negativ? Reprezentantul legal al centrulul medical, care este şi şeful laboratorului de analize, dr. Alida Gogescu, a ţinut să lămurească acest aspect. „Pacientul Mândrea Gabriel s-a prezentat pe 7 august la Centrul Medical Sama, pentru trigliceride şi pentru toate celelalte analize, printre care şi antigenul HBs, cel care l-a deranjat apoi pe dumnealui cel mai mult. A recoltat, s-a observat că serul era alb ca laptele, a fost întrebat dacă a mâncat, a răspuns că nu, şi i s-au efectuat analizele. Eu, în mod normal, dacă dumnealui era mâncat, trebuia să-l resping la recoltare. Totuşi, colegii mei din laborator au scris la observaţii că pacientul prezintă ser lipemic. I s-au efectuat analizele şi au ieşit acele rezultate: trigliceridele mari şi antigenul HBs pozitiv. Vă explic şi de ce este posibil ca antigenul să fie pozitiv la un ser lactescent: şi în prospectul reactivului, şi în procedura noastră spune că la o anumită valoare a trigliceridelor pot să iasă rezultate fals pozitive, asta o ştie orice medic de laborator“, a spus dr. Alida Gogescu.
„Când s-a dus la Centrul de Transfuzii, speriat pe bună dreptate, probabil a fost nemâncat şi i-au ieşit, firesc, trigliceridele mai mici şi antigenul HBs negativ. Poate a fost nemâncat şi când a venit la noi, dar atunci s-a întâmplat ceva cu organismul lui, a avut poate un episod de pancreatită acută pe fondul unui anumit consum. Când faci analizele pentru trigliceride vii fără să mănânci timp de 16 ore şi fără să consumi alcool în ultimele 72 de ore, lucru pe care puţini îl ştiu“, a adăugat şefa de laborator.

Atenţie la ce mâncaţi!

Cu alte cuvinte, mare atenţie la ce consumaţi cu o seară înainte de a merge să vă faceţi analizele medicale, pentru că există riscul să apară unele valori care vă pot panica. Cel mai bine ar fi să repetaţi testele peste câteva zile şi să respectaţi sfatul medicului în ceea ce priveşte alimentaţia de dinaintea analizelor. Şi încă ceva: serul să nu fie lipemic. „Până să repet analizele, am fost terminat psihic. Am stat într-un stres continuu“, ne-a mărturisit Gabriel Mândrea. Reprezentanţii laboratorului Sama susţin că rezultatele au fost corecte şi prima, şi a doua oară: „Noi am păstrat ambele seruri, pentru că, fiind acreditaţi RENAR, suntem obligaţi să le ţinem 30 de zile. Când am văzut că există diferenţe, am scos serul de prima dată şi l-am relucrat. Ne-au ieşit aceleaşi rezultate şi la o săptămână de la recoltare. Nu aveam cum să nu lucrăm bine, pentru că noi în fiecare zi punem ser de control şi cu valori normale, şi cu valori patologice, deci ne verificăm modul în care funcţionează aparatul“. „Chiar înţelegem că omul a fost speriat în momentul în care a văzut antigen HBs pozitiv, dar asta nu înseamnă automat boală, hepatită. Doar 10% din purtătorii de HBs pozitiv se transformă în bolnavi de hepatită B“, a conchis dr. Alida Gogescu.  
Cele precizate de reprezentanţii laboratorului Sama au fost confirmate şi de şeful unui alt laborator privat de analize medicale din Craiova, care susţine că, într-adevăr, serul lipemic influenţează valorile analizelor. „Dacă seara mănânci grăsimi, mai bei şi un pahar de vin, este foarte posibil ca trigliceridele să iasă mărite, iar asta poate influenţa pozitiv antigenul HBs. În astfel de cazuri, este recomandată repetarea analizelor peste câteva zile. Dacă ulterior duci o viaţă obişnuită, nu faci excese, valoarea trigliceridelor poate să scadă, cum s-a întâmplat şi în cazul prezentat de dumneavoastră. Dovadă că valorile rezultate a doua oară la acel centru privat sunt apropiate de cele date de la Centrul de Transfuzii Sanguine“, a spus acesta. „Noi nici nu mai lucrăm analizele când serul era lactescent. Trebuia repetată recoltarea“, a menţionat o asistentă de la Spitalul Judeţean Craiova.

Pregătirea pentru recoltarea sângelui

Site-urile marilor laboratoare de analize medicale din ţară oferă informaţii privind pregătirea pacientului pentru recoltarea sângelui. „Recoltarea sângelui se face dimineaţa, înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci), pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi glicemia, colesterolul sau trigliceridele. Alte analize sunt influenţate indirect de alimentaţie prin creşterea turbidităţii sângelui, ceea ce va interfera cu anumite metode de determinare. Atenţie: există analize care necesită o perioadă mai lungă de inaniţie (chiar şi 12 ore sau mai mult) ori o perioadă variabilă de dietă. Este bine ca atunci când ni se recomandă anumite analize sau dorim din proprie iniţiativă să le facem, să nu uităm să întrebăm medicul trimiţător sau personalul laboratorului unde ne adresăm despre condiţiile care trebuiesc îndeplinite înainte de recoltare“, sunt sfaturile venite din partea laboratoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS