15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDSP Dolj marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării

DSP Dolj marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării

Săptămâna Europeană a Vaccinării, marcată în acest an în perioada 22-28 aprilie are drept temă eliminarea pe continentul nostru a rujeolei şi rubeolei, se arată într-un comunicat transmis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Scopul generic al Săptămânii Europene a Vaccinării 2013 este stimularea creşterii acoperirii vaccinale, cu precădere la populaţiile vulnerabile sau greu accesibile, în timp ce pe plan naţional efortul trebuie îndreptat către măsurile vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei. Cu această ocazie, DSP Dolj va fi organiza o întâlnire pe tema evoluţiei acestor afecţiuni la nivel naţional dar şi în judeţul Dolj. La întâlnirea care va avea loc luni, 22 aprilie, de la ora 11:00 în sala de şedinţe a DSP Dolj, vor participa dr. Liliana Nica, medic primar epidemiolog, dr. Narcisa Dinică şi dr. Mariana Păsărescu, medici primari sănătate publică din cadrul DSP Dolj.

Parteneri în realizarea campaniei Săptămâna Europeană a Vaccinării în judeţul Dolj sunt autorităţile publice locale care au în subordine Cabinetele Şcolare, asistenţii comunitari, mediatorii sanitari, cabinetele de medicină de familie, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – filiala Craiova, Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova şi Crucea Roşie Dolj.

Statistici privind rujeola şi rubeola

Potrivit comunicatului DSP, în ţara noastră, după o creştere de aproape 25 de ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2012, statisticile epidemiologice din intervalul noiembrie 2011 – octombrie 2012 indică o situaţie staţionară în privinţa rujeolei şi o situaţie critică în privinţa rubeolei, plasându-ne printre ţările cu cea mai mare incidenţă în contextul celor 29 de ţări din Uniunea Europeană/Spaţiul Economic European (UE/EEA – UE 27 + Norvegia, Islanda).

Incidenţa crescută a rubeolei şi rujeolei în România este legată de gradul redus de acoperire vaccinală la toate vârstele: puţin mai mult de 90%  în 2011 şi semnificativ sub ţinta de 95% stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Principalele motive ale nevaccinării conform vârstei au fost insuficienţa stocurilor de vaccin sau neprezentarea ori refuzul vaccinării la copiii de 12 luni, precum şi la cei de 24 luni.

În judeţul Dolj, în anul 2012 şi primul trimestru 2013 s-au înregistrat 107 cazuri posibile de rujeolă, din care 88 cazuri (82%) au fost confirmate prin teste de laborator, iar 19 s-au infirmat.


Editor: Oana Olaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS