21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAsociere cu cântec la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie

Asociere cu cântec la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie

În timp ce conducerea unităţii medicale din Craiova susţine că asocierea este perfect legală, unii consilieri locali nu o văd cu ochi buni

Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova intenţionează să încheie un contract de asociere investiţională cu o firmă privată pentru servicii medicale de laborator. Spitalul ar urma să pună la dispoziţia societăţii respective laboratorul de analize cu personalul aferent, iar firma va trebui să vină cu aparatură modernă, să investească în materiale şi să crească profitul prin obţinerea acreditării necesare ieşirii pe piaţa privată. O astfel de mişcare nu este văzută cu ochi buni de unii consilieri locali, care consideră că Spitalul de Neuropsihiatrie, aflat în subordinea Primăriei Craiova, ar fi trebuit să aibă şi acceptul municipalităţii. „Nu mi se pare normal ca noi să nu fim nici măcar înştiinţaţi de ce vor să facă cei de la acest spital, mai ales că noi am preluat administrarea spitalelor. Nu sunt împotriva asocierilor, dar să fie cu firme puternice, care să poată face ceva pentru aceste spitale. Ori această asociere pare păguboasă, având în vedere capitalul cu care se vine şi problemele pe care firma respectivă am văzut că le are prin alte părţi“, a precizat Gheorghe Albăstroiu, consilier local PDL.
Conducerea spitalului craiovean susţine însă că varianta acestei asocieri a fost cea mai bună, în condiţiile în care costurile salariale sunt mari, iar desfiinţarea laboratorului nu ar fi avantajat instituţia. „Trebuia să dotăm laboratorul, ceea ce impunea o investiţie mare. Trebuia să-l acredităm, o procedură, de asemenea, costisitoare, iar acreditarea era indispensabilă pentru a putea lucra pe piaţa privată. Pentru că numai aşa aveam şansa de a creşte veniturile şi de a ne plăti cheltuielile. Să profităm de faptul că avem personal bine pregătit şi să lucrăm şi în afara spitalului“, a spus managerul Spitalului de Neuropsihiatrie, dr. Luiza Popa. „Aşa am găsit un partener privat care să investească în aparatură, materiale de laborator, în condiţiile limitărilor noastre bugetare. Noi venim cu spaţiul şi cu personalul, iar ei aduc ce nu putem noi cumpăra“, a adăugat dr. Luiza Popa.
În ciuda spuselor unor consilieri locali, conducerea spitalului susţine că asocierea are avizul Consiliului de Administraţie (CA) al spitalului, al sindicatului şi al Consiliului Medical, iar din CA fac parte şi reprezentanţi ai primăriei.

Cum s-a derulat licitaţia

Conducerea spitalului spune că asocierea investiţională s-a făcut după Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi că nu era nevoie de o licitaţie propriu-zisă, „pentru că nu impune achiziţie publică“. „Asocierea se face cu aprobarea managerului, Consiliului de Administraţie şi a Consiliului Medical. Nici nu există cod în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.) pentru aşa ceva şi este o excepţie de la Legea parteneriatului public-privat. S-a urmat această procedură pentru că am dorit să existe o transparenţă. Aşa am fi mers pe Codul Civil, găseam partenerul, ne dădeam mâna şi gata. Nu mai avea nimeni ce să comenteze. Aveam şi această posibilitate“, a explicat managerul Luiza Popa timpul scurt trecut de la publicarea anunţului de intenţie de pe site-ul spitalului (23 decembrie 2011) până la deschiderea ofertelor și desemnarea câștigătorului (9 ianuarie 2012).
După anunţul de intenţie, trei ofertanţi au ridicat caietul de sarcini, dar la licitaţie s-au prezentat doar doi: Laboratoarele Synlab SRL Bucureşti şi SC Sanomed SRL, din localitatea Cornu de Jos, judeţul Prahova. În cadrul unităţii s-a format o comisie de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte reprezentanţi ai Primăriei Craiova, ai spitalului, ai sindicatului, ai laboratorului, iar aceasta a decis că Sanomed este firma câştigătoare. Contractul nu a fost însă semnat, societatea câştigătoare urmând să intre la negocieri pentru această asociere investiţională.
Documentaţia solicitată a fost cea care ar fi făcut diferenţa. Pentru a fi siguri că fac alegerea corectă, cei de la spital spun că au cerut o documentaţie stufoasă, similară cu cea pentru licitaţiile publicate în SEAP, iar Laboratoarele Synlab SRL ar fi avut lacune în această privinţă, neputând prezenta alte contracte încheiate cu unităţi de stat. Interesant este însă faptul că firma Synlab SRL, cu acţionariat german, pare să aibă o arie mult mai mare de acoperire la nivel naţional decât SC Sanomed SRL. Pe site-ul firmei se specifică faptul că Synlab are laboratoare de analize medicale şi în Germania.   

Conducerea de la Craiova s-a inspirat de la Bucureşti

Pentru acest tip de asociere, conducerea Spitalului de Neuropsihiatrie susţine că şi-a făcut bine temele. „Am fost la Bucureşti şi ne-am documentat despre astfel de asocieri, pe la Spitalul de Copii, la Spitalul «Sfântul Ioan», unde lucrurile au mers bine“, a mai explicat dr. Luiza Popa. 
Într-adevăr, acest tip de asociere este întâlnit la multe spitale din ţară, conducerea unităţilor medicale în cauză susţinând că el funcţionează. La Spitalului de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“, de unde spun că s-au inspirat cei de la Craiova, au apărut însă unele discuţii. Laboratorul spitalului a fost dat prin contract, la sfârşitul anului 2009, unei firme private, Romgermed, schimbare care nu a fost pe placul angajaţilor. Aceştia acuzau faptul că aparatura spitalului a fost înlocuită cu alta de proastă calitate, că aceasta arată erori şi că nu puteai să-ţi dai seama dacă analizele sunt corecte. Conducerea de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu“ şi cea a firmei Romgermed au negat însă toate acuzele, afirmând că asocierea funcţionează bine, dar că angajaţii sunt supăraţi că „nu îşi mai pot face micile afaceri“.
Firma Romgermed mai are şi alte laboratoare în Bucureşti preluate sub aceeaşi formă, cu contract de asociaţiune investiţională în care spitalul primeşte 33% din profit, cedând firmei imobilul laboratorului, toată aparatura, angajaţii şi 67% din profit. Romgermed are contract și cu laboratoarele Spitalului „Sfântul Ioan“, o altă unitate medicală de unde conducerea Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova spune că s-a documentat.
În Bănie însă, parteneriatul se va încheia cu firma Sanomed SRL. Reprezentanţii acesteia nu au fost însă de găsit, mai bine spus, nici un partener de afaceri nu a putut oferi detalii. De la Craiova şi Severin, unde Sanomed lucrează deja pentru Spitalul Judeţean, nu am putut primi vreun număr de contact. În schimb, am primit de la Spitalul Judeţean Botoşani, acolo unde Sanomed a avut încheiat acelaşi tip de asociere, în 2010, dar după un an s-a ajuns în instanţă, contractul fiind suspendat. „Pe acest număr de telefon am ţinut noi legătura cu ei“, au precizat cei de la Botoşani. Acelaşi număr de telefon l-am găsit şi la Registrul Comerţului în dreptul firmei Sanomed, însă la capătul firului era altă societate privată, dar cu activităţi tot în domeniul medical… Romgermed. 

Laude de la Severin…

În prezent, firma Sanomed are încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Managerul unităţii medicale, dr. Claudia Manu, susţine că aici medicii sunt mulţumiţi de modul în care se fac analizele. „Avem un contract de asociere investiţională cu Sanomed de anul trecut şi funcţionează bine. Acum s-a diversificat gama de analize. Se fac toate analizele de care au nevoie medicii noştri şi care înainte nu se puteau face din lipsă de bani sau dotări. Suntem mulţumiţi“, a spus dr. Claudia Manu. Aceasta a mai precizat că analizele pentru spital sunt plătite de unitate, iar pentru cele care se fac în privat, beneficiul se împarte între firmă şi spital. În ceea ce priveşte costurile analizelor făcute pentru privat, acestea nu depăşesc, la Severin, preţurile CNAS, „pentru că piaţa este cea care le reglează“, după cum a explicat managerul Spitalului Judeţean Drobeta Turnu Severin. 

…critici de la Botoşani

În schimb, la Botoşani, situaţia este cu totul alta. Un contract similar, de Asociere Investiţională, s-a încheiat la începutul anului 2010 între Spitalul Judeţean Botoşani şi SC Sanomed SRL din localitatea Cornu de Jos, judeţul Prahova. Asocierea s-a dovedit cu cântec, iar după un an părţile au ajuns la instanţă. Procesul este şi acum pe rol, următorul termen fiind 15 februarie. Instanţa a admis suspendarea contractului, iar la ultimul termen s-a admis şi expertiza tehnică solicitată de Spitalul Judeţean Botoşani.
Juristul spitalului, Victor Niţu, susţine că asocierea cu Sanomed a fost o decizie greșită, care a defavorizat unitatea medicală. „Noi am negociat cu ei trei săptămâni, dar din trei modele de contract a rămas al lor. Aşa a decis managerul spitalului, deşi sindicatul s-a opus. Nu ne‑au preluat personalul după prima lună, după cum scria în contract, iar salariile le-a plătit spitalul. S-au obligat să ne asigure un beneficiu de 7.000 de lei pe lună şi nu l-au adus, iar banii din serviciile în privat i-au încasat doar ei. Când am făcut un total, în comparaţie cu 2009, în 2010 preţurile crescuseră de şase-şapte ori“, a afirmat Victor Niţu. Nemulţumirile celor de la Spitalul Botoşani vizau şi modul în care se luau hotărârile în Consiliul de Conducere, „în condiţiile în care trei membri din cinci erau de la ei“, dar şi faptul că „unitatea era obligată să le asigure cel puţin acelaşi număr de analize ca înainte de încheierea contractului“. „Dacă nu aveam inspiraţia să-i dăm în judecată şi să suspendăm contractul în instanţă, ne dădeau ei şi ne-ar fi cerut daune interese de zeci de ori mai mari decât investiţiile lor“, a mai spus Victor Niţu, juristul Spitalului Judeţean Botoşani.  

„Dacă termenii nu ne convin, nu semnăm“
 
Rămâne de văzut dacă asocierea pe care o negociază Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova cu SC Sanomed SRL va fi benefică pentru unitate sau doar pentru firma privată. Conducerea spitalului craiovean spune însă că ştie să fie precaută şi că nu există pericolul ca unitatea medicală să fie dezavantajată în urma acestei asocieri, care se va face doar după o negociere riguroasă.
„Nu ştiu cum au făcut alţii, dar noi avem contractul nostru. Avem dreptul să negociem şi, dacă nu ne convine ceva, nu semnăm. Va fi foarte importantă această negociere, pentru că noi vrem ca pentru analize să se plătească cel mult preţul impus de CNAS, altfel nu facem nimic. Vom veni cu clauzele noastre, iar dânşii trebuie să le accepte. Dacă termenii nu ne convin, nu semnăm“, a spus managerul de la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, dr. Luiza Popa. În ceea ce priveşte investiţiile pe care le va face noul asociat, „acestea vor fi maxime din ce ne trebuie în primă fază pentru a putea ieşi pe piaţă“, după cum susţine conducerea spitalului craiovean, evitând să ofere o sumă concretă. Nici modul în care se va împărţi profitul între spital şi firma privată nu se ştie încă la Craiova, el urmând să fie negociat.
Laboratorul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie este dotat cu un aparat modern, cumpărat în 2008 cu bani de la bugetul local, şi are încă două aparate considerate mai bune. „Avem şi altele, dar sunt de 10-15 ani şi le ţinem cu costuri foarte mari de service, la unele nici nu se mai găsesc piese de schimb. De aceea, este bună o astfel de asociere“, a explicat dr. Luiza Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS