24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGoldenseal, remediu pentru tratarea infecţiilor

Goldenseal, remediu pentru tratarea infecţiilor

Goldenseal este ultima modă în materie de produse naturiste. Produsul, sub formă de comprimate, conţine un extract din planta cu acelaşi nume care timp de secole a fost pe continentul american singurul remediu pentru tratarea infecţiilor.

Planta Goldenseal, în întregime, dar mai ales rădăcina, era folosită de indienii din America de Nord pentru tratarea unor boli de piele, ulcer sau gonoree. După secole de exploatare intensivă, planta a dispărut aproape din peisajul american. Astăzi se cultivă în special în Blue Ridge Mountains, pentru obţinerea unor produse fitoterapeutice (tablete şi capsule) folosite pentru răceli şi alte infecţii ale tractului respirator, diaree infecţioase, infecţii oculare şi vaginită. Ocazional, este utilizat pentru a trata cancerul. Este, de asemenea, folosit în tratamentul local al unor leziuni ale pielii şi gurii, produse de afte şi herpes simplex. Pentru a-i creşte eficienţa, extractul de Goldenseal este folosit de multe ori în amestec cu echinacea pemtru tratarea răcelilor. Goldenseal este recomandat ca adjuvant în răceală şi gripă, sindromul oboselii cronice, papilomatoza (HPV), sifilis, tricomoniază, clamidioză, gonoree, candidoză, infecţii cu Helicobacter pylori, toxiinfecţii alimentare, TBC şi pneumonie. De câteva luni, Goldenseal a apărut şi în România, fiind disponibil pe internet şi în unele magazine de produse naturiste.

Ce spun însă specialiştii despre acest produs naturist?

Produsele naturiste pe bază de extract de goldenseal conţin alcaloizi izochinolinici (berberine, hidrastine, canadine), biotina, uleiuri volatile, rezine, inozitol, vitamine A, C, E, minerale şi fitosteroli, şi pot fi procurate de pe internet.
Potrivit National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM), USA, ingredientul activ al Goldenseal este berberina, un alcaloid izochinolinic cu acţiune antiinfecţioasă, aniinflamatoare şi imunostimulantă. Cercetătorii americani susţin însă că studiile de până acum nu au reuşit să dovedească eficienţa produsului, din cauza concentraţiei destul de mici a berberinei din plantă. Totuşi, studiile clinice au arătat că planta poate fi benefică în unele infecţii, cum ar fi cele care cauzează diaree, precum şi în unele infecţii oculare. În prezent se fac mai multe cercetări legate de mecanismele antibacteriene şi potenţialele efecte de scădere a colesterolului. De asemenea, cercetătorii susţin că planta nu produce decât arareori efecte secundare, la persoanele care prezintă sensibilitate la unii dintre compuşii  din plantă. Acestea sunt: greaţă şi vărsături. Se recomandă însă precauţie maximă la administrarea împreună cu alte medicamente, cărora poate să le scadă eficienţa sau să le dea alte proprietăţi care să pună în pericol sănătatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII