22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFonduri pentru cuplurile infertile

Fonduri pentru cuplurile infertile

Cuplurile infertile vor putea să beneficieze gratuit de la anul de fertilizare in vitro. Până acum, pentru o astfel de intervenţie era nevoie de cel puţin 1.400 de euro, plus costul tratamentului medicamentos.

Cuplurile infertile care îşi doresc copii vor putea să beneficieze de anul viitor gratuit de fertilizare in vitro şi embriotransfer, a anunţat zilele trecute Ministerul Sănătăţii. Guvernul a aprobat pe 28 decembrie Subprogramul pentru fertilizare in vitro şi embriotransfer, prin care se asigură fondurile necesare pentru reproducerea umană asistată.

O problemă socială şi de cuplu

Infertilitatea este în prezent una dintre principalele probleme de cuplu.  Potrivit Asociaţiei SOS Infertilitatea, 15% din cuplurile din România se confruntă cu probleme legate de aducerea pe lume a unui copil. În Occident, infertilitatea este considerată o boală pentru tratamentul căreia statele investesc sume importante de bani. Astfel, în statele din Vestul Europei se practică fertilizarea in vitro subvenţionată, de ani de zile, iar de curând şi în ţări din estul continentului. Ungaria permite unui cuplu efectuarea gratuit a cinci proceduri de reproducere asistată, iar Bulgaria – trei.
Introducerea de la anul şi în ţara noastră a subvenţionării reproducerii asistate este considerată o şansă nesperată pentru cuplurile infertile care nu îşi puteau realiza visul de a avea un copil din cauza costurilor foarte mari pe care le presupun procedurile de reproducere asistată. În plus, acest lucru ar putea contribui, potrivit celei mai mari asociaţii din ţară care luptă împotriva infertilităţii, la creşterea demografiei. „Rezoluţia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European constată că infertilitatea este o boală recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniază faptul că rata infertilităţii este în creştere, atingând în prezent aproximativ 15% din cupluri; invită, prin urmare, statele membre să garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament împotriva infertilităţii“, se arată într-un comunicat al Asociaţiei SOS Infertilitatea.
În România nu există deocamdată o legislaţie care să reglementeze reproducerea umană asistată medical, însă acest lucru s-ar putea rezolva. Pe masa parlamentului se află deja în lucru un proiect de lege care ar putea să intre în perioada următoare în circuitul de aprobare legislativă.

Cât plătesc acum cuplurile pentru reproducerea asistată

În România există 18 clinici acreditate să efectueze proceduri de reproducere umană asistată medical, printre care şi una din Craiova: Centrul Medical HITMed. Tarifele pentru astfel de intervenţii sunt foarte mari şi se calculează în euro. La HIT Med, de exemplu, o inseminare intrauterină costă 250 de euro, fertilizarea in vitro costă 1.400 de euro, injecţie intra-citoplasmatică de spermă – 1.900 de euro, crioconservarea gameţilor şi embrionilor – 300 de euro, transfer de embrioni congelaţi – 500 de euro, inseminare uterină sau fertilizare in vitro cu spermă donată (de la banca de spermă) – 250 de euro, la care se adaugă preţul eşantionului de spermă adus de la bănci de spermă externe. La acestea, se adaugă şi preţul medicamentelor. În Craiova, prima inseminare intrauterină a fost efectuată în 2005, când s-a născut şi primul copil conceput prin această procedură. Primul copil conceput prin fertilizare in vitro a venit pe lume în 2008.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII