24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSoarta spitalelor, în mâna prefecţilor

Soarta spitalelor, în mâna prefecţilor

Prefecţii trebuie să înainteze propuneri pentru comasarea spitalelor, până la pe 5 ianuarie 2011, a declarat ieri prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, după videoconferinţa susţinută de ministrul sănătăţii, Attila Czeke, cu reprezentanţii guvernului din teritoriu. Practic, autorităţile publice locale şi factorii de răspundere din sistemul sanitar au la dispoziţie aproape o săptămână ca să decidă ce spitale urmează să dispară şi ce spitale îşi vor păstra statutul juridic. Potrivit prefectului de Dolj, prin comasare se urmăreşte o eficientizare a managementului spitalelor şi o diminuare a cheltuielilor, prin reducerea numărului de angajaţi TESA.
„Este vorba de reorganizare, comasare şi chiar reprofilare acolo unde este necesar. În spitalele din Craiova avem un număr de angajaţi TESA dublu faţă de ceea ce este necesar, dar nu avem suficiente cadre medicale“, a precizat Eugen Georgescu. El a mai spus că până în prezent nu s-a luat nici o decizie privind comasarea unor spitale din Dolj şi nici nu au fost făcute propuneri.
Prefectul a lăsat să se înţeleagă că în etapa actuală în care unităţile sanitare sunt deja în administrarea autorităţilor locale, judeţene sau naţionale, comasarea se va putea realiza mai greu între unităţi sanitare care aparţin unor autorităţi diferite.
Un interes aparte îl reprezintă Spitalul de Urgenţă Craiova care, pentru a deveni spital de gradul I, ar mai avea nevoie de două specialităţi: cardiologie şi pneumologie. Există deja o propunere a Ministerului Sănătăţii privind comasarea Centrului de Cardiologie cu Spitalul de Urgenţă Craiova, în condiţiile în care ambele instituţii funcţionează în aceeaşi clădire, dar şi zvonuri că şi Spitalul de Pneumoftiziologie de la Leamna ar urma să fie absorbit de gigantul spital pentru a-i furniza specialitatea de pneumologie. Tot neoficial se discută şi despre o unire a celor trei spitale craiovene într-unul singur. Este vorba de Spitalul Municipal „Filantropia“, Spitalul de Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ şi Spitalul de Neuropsihiatrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII