21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProtejează-ţi copilul de degerături!

Protejează-ţi copilul de degerături!

Copiii sunt expuşi frecvent degerăturilor pe timp de iarnă, din cauza temperaturilor scăzute, a îmbrăcăminţii neadecvate şi a umidităţii. Leziunile de acest tip se pot instala în mai puţin de câteva minute.

Degerăturile apar din cauza expunerii îndelungate la temperaturi scăzute. Pe lângă aceasta, îmbrăcămintea neadecvată condiţiilor metereologice pune în pericol orice persoană expusă. Zonele care pot fi afectate cel mai repede sunt: degetele, mâinile, picioarele, nasul, urechile şi obrajii. Primele simptome sunt: durere, senzaţia de mâncărime, pielea se înroşeşte şi capătă o culoare albă, zona riscând să prezinte umflături, înnegrirea pielii care poate duce în final la instalarea cangrenei.

Cum poţi evita apariţia degerăturilor?

În primul rând, este necesar să îţi îmbraci copilul corespunzător. Nu folosi, de exemplu, doar un singur pulover gros, ci adoptă stilul „în straturi“. Foloseşte bluze mai subţiri, dar mai multe. Alege texturile uşoare, în care copilul are posibilitatea să se mişte destul de lejer. Dacă transpiră, îndepărtează un strat de haine.
Acoperă bine extremităţile. Chiar dacă micuţul tău refuză, în nici un caz nu ar trebui să îi lipsească mănuşile şi căciula. Foloseşte două perechi de şosete şi mănuşi cu un deget. Acestea îi vor ţine mâinile încălzite. Nu uita de fular, iar dacă vântul bate puternic, o mască de schi îl va proteja în mod adecvat.
Asigură-te că înainte de a ieşi la joacă micuţul tău a mâncat corespunzator, pentru că mâncarea se va transforma în energie. De asemenea, dacă se simte slăbit, oferă-i alimente care îi furnizează nutrienţii esenţiali unui organism sănătos.
Informează-te asupra condiţiilor meteorologice. Degerăturile pot apărea atunci când se înregistrează temperaturi sub – 7 grade Celsius, dacă pielea sau îmbrăcămintea este umedă şi vântul bate puternic. De asemenea, zonele care în trecut au fost afectate de degerături sunt mult mai sensibile.
O dată la o oră, cheamă-l pe copilul tău în casă pentru a se încălzi. Schimbă-i eventual hainele care s-au udat.
În timp ce se află la joacă, îndrumă-l să facă multe exerciţii şi să se menţină activ. Chiar dacă nu-şi foloseşte prea mult degetele, sfătuieşte-l ca, din când în când, să practice nişte mişcări ale acestora pentru a evita degerăturile.
Spune-i să nu atingă cu mâna goală porţiuni de metal. Acesta va absorbi imediat căldura şi va favoriza apariţia degerăturilor.

Ce să faci dacă micuţul tău prezintă degerături

Adu-l într-o cameră încălzită şi sună imediat după un medic. Hidratează-l cu băuturi calde şi îndepărtează orice haină umedă. Scufundă partea afectată în apă caldă pentru cel puţin 30 de minute sau cel puţin până când îşi recapătă simţurile.
Chiar dacă pe parcursul acestui proces pielea îşi va schimba culoarea sau copilul se va plânge că are dureri, insistă, pentru că e important să iei măsuri de prim-ajutor. Înveleşte-l în pături călduroase şi asteaptă intervenţia medicului.
Dr. Mariana Păsărescu, Compartimentul Promovarea Sănătăţii, DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS