8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabetul zaharat, o boală perversă

Diabetul zaharat, o boală perversă

Scăderea în greutate şi problemele de vedere ar putea să fie singurele semne ale unui diabet zaharat de tip 2, atrag atenţia medicii specialişti diabetologi cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, marcată şi în acest an pe 14 noiembrie.

Diabetul zaharat de tip2 are o simptomatologie perversă. Persoanele afectate pot să nu aibă ani de zile nici un fel de simptome sau să aibă manifestări care să nu fie asociate cu diabetul.
„Mulţi dintre aceşti bolnavi rămân nediagnosticaţi ani de zile şi află că au diabet abia după ce au apărut complicaţiile. De regulă, cele mai multe cazuri sunt furnizate diabetologilor de clinicile de cardiologie, oftalmologie, ortopedie sau nefrologie“, a declarat prof. dr. Maria Moţia, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova.
90% dintre bolnavii de diabet au diabet de tip 2 şi doar 10% au diabet de tip1. La aceşti din urmă bolnavi depistarea nu pune probleme, pentru că manifestările sunt severe. Pacienţii au o sete foarte mare, consumând peste zece litri de lichide pe zi, urinează frecvent (adesea se trezesc noaptea pentru a-şi satisface aceste nevoi fiziologice), au o senzaţie de foame mare, dar cu toate acestea slăbesc, obosesc repede şi au dureri abdominale. Simptomele diabetului de tip1 se pot regăsi şi la unii bolnavi cu diabet de tip 2. În plus, 80% din cazurile de diabet de tip 2 sunt asociate cu obezitatea.  

80% dintre bolnavii de diabet sunt obezi

Depistarea din timp a diabetului prelungeşte viaţa. Dacă este diagnosticat din timp şi respectă întocmai tratamentul recomandat de medic, un pacient poate să trăiască mai mult chiar decât o persoană care nu are această boală. Pentru aceasta, este necesară efectuarea periodică a unui test de glicemie.
„Orice persoană care a împlinit 45 de ani trebuie să-şi facă glicemia o dată la trei ani. Dacă are diabet zaharat în familie, dacă este supraponderal, iar în cazul femeilor dacă a adus pe lume un copil cu greutate mai mare de patru kilograme, dacă are modificări ale nivelului de lipide în sânge, atunci ar trebui chiar de la vârsta de 20 de ani să-şi facă periodic glicemia“, a precizat prof. dr. Maria Moţa.
Pentru prevenirea diabetului, este obligatoriu ca fiecare să-şi controleze greutatea, ştiut fiind faptul că obezitatea este principala cauză a diabetului (80% dintre persoanele cu această afecţiune sunt obeze). Obezitatea nu se combate prin cure de slăbire care duc la carenţe alimentare, ci prin exerciţii fizice (cel puţin 30 de minute pe zi), dublate de o alimentaţie sănătoasă. O circumferinţă a abdomenului care depăşeşte 80 cm la femei şi 94 cm la bărbaţi reprezintă de asemenea un risc crescut de apariţie a diabetului. La acestea se adaugă controlul stresului şi odihna suficientă (şapte ore de somn, iar culcarea să se facă înainte de ora 24.00).

Educaţia

Nu este uşor să fii diabetic. Bolnavul trebuie să înveţe cum să-şi ţină sub control glicemia. Pentru aceasta, trebuie să cunoască foarte multe lucruri despre boala sa şi să îşi impună un stil de viaţă strict, cu o dietă atent selectată, în care elementele nutritive să se regăsească în anumite proporţii. Orice abatere de la regim afectează calitatea vieţii, prin complicaţiile care pot să apară. Diabetul este principala cauză de insuficienţă renală şi de orbire. La bolnavii de diabet, afecţiunile cardiovasculare sunt de până la patru ori mai frecvente, iar amputaţiile membrelor inferioare – de până la 60 de ori.
Pentru educarea bolnavilor de diabet, în întreaga lume există asistenţi-educatori. În România, această profesie nu există în nomenclatorul meseriilor, însă medicii diabetologi fac demersuri pentru rezolvarea acestei probleme. Între timp, a fost editat chiar şi un ghid pentru educaţia terapeutică a bolnavului de diabet, adresat personalului medical care doreşte să se perfecţioneze în acest domeniu. Coordonatorul lucrării este prof. Maria Moţa, care deţine de câteva luni şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române de Educaţie în Diabet.

Statistici
Judeţul Dolj numără 29.000 de pacienţi cu diabet, dintre care 5.000 sunt în tratament cu insulină, iar 71 sunt copii cu vârsta sub 15 ani, care au diabet zaharat de tip1. La nivel naţional, 5% din populaţie suferă de diabet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII