21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrevenirea afecţiunilor respiratorii

Prevenirea afecţiunilor respiratorii

La schimbarea bruscă a temperaturilor, corpul devine vulnerabil la patologia respiratorie. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi apariţia unor epidemii, există câteva măsuri simple la îndemâna tuturor.

Temperaturile foarte scăzute din ultimele zile, lipsa de căldură din majoritatea instituţiilor şi a locuinţelor, îmbrăcămintea neadecvată pentru asemenea vreme, stresul, suprasolicitarea, alimentaţia deficitară, acomodarea greoaie la noile temperaturi, imunitatea scăzută au făcut ca în ultimele zile patologia respiratorie (virozele, pneumopatiile, sinuzitele, bronşitele, alergiile) să crească foarte mult.
Cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate, dar şi spitalele se confruntă cu o avalanşă de pacienţi care acuză simptome specifice afecţiunilor respiratorii: dureri de cap, gât, musculare, tuse, strănut, febră, frisoane, secreţii nazale, tulburări respiratorii etc.
Cele mai afectate sunt persoanele vârstnice, copiii – în special cei care sunt la şcoală sau grădiniţă – şi bolnavii cronic a căror imunitate este grav afectată de boala de bază.

Recomandări

Pentru că anotimpul rece este abia la început, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor şi complicaţiilor respiratorii şi a gripei facem următoarele recomandări:
– Îmbrăcămintea şi încălţămintea să fie potrivite pentru aceste temperaturi pentru ca frigul şi umezeala să nu facă rău, iar umbrela nu trebuie să ne lipsească din geantă.
 – Alimentaţia să fie bogată în vitamine, minerale, antioxidanţi naturali care se găsesc în fructe, legume, lactate, cereale integrale, seminţe, peşte etc.
– Să aveţi un aport crescut de lichide (sucuri naturale, ceaiuri îndulcite cu puţină miere şi acrite cu lămâie, compoturi, supe-creme de legume de sezon, limonade, apă plată).
– Păstraţi un ambient plăcut ca temperatură şi umiditate atât la locul de muncă (mai ales în săli de curs, săli de sport, cabinete medicale, saloane), cât şi acasă. Trebuie evitată folosirea aragazului pentru încălzire.
– Evitaţi automedicaţia, în special atunci când vine vorba de antibiotice, şi prezentaţi-vă la medic la apariţia simptomelor de răceală, pentru a preveni complicaţiile, dar şi accidentele în caz de automedicaţie: alergii medicamentoase, dureri, erupţii pe piele, sângerări şi alte efecte adverse. Chiar şi produsele naturale (tincturi, picături, tonice, inhalante) trebuie recomandate de un specialist.
– Evitaţi  fumul de ţigară şi consumul în exces al cafelei şi al alcoolului.
– Faceţi plimbări şi exerciţii fizice de relaxare cât mai des.
– Nu întrerupeţi tratamentul în cazul afecţiunilor cronice, mai ales dacă sunteţi cardiaci, diabetici, cu astm sau boli respiratorii cronice renale, neurologice sau oncologice.
– Staţi acasă dacă sunteţi bolnavi, aşa se pot preveni şi limita epidemiile.
– Evitaţi supraaglomerările, vizitele la spital, deplasările în mijloace de transport în comun etc.
– Folosiţi batista sau şerveţelul în caz de tuse sau strănut.
– Păstraţi-vă o igienă personală permanentă.
– Vaccinaţi-vă împotriva gripei.

  Dr. Narcisa Dinică, Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU