24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicamente rare, pe internet

Medicamente rare, pe internet

Medicamentele care lipsesc din spitale şi unele medicamente compensate care ar trebui să fie eliberate de farmacii sunt pe lista celor mai căutate de pacienţii români care accesează internetul.

Bolnavii recurg în ultima vreme tot mai mult la căutarea pe internet a medicamentelor necesare tratamentului în spital sau la domiciliu, este concluzia la care a ajuns Pluriva. Compania, specializată în realizarea de soft-ware medical, a dat publicităţii luna trecută chiar şi un top al celor mai căutate medicamente pe internet cu ajutorul motorului de căutare Farm.ro, care are acces la produsele din 600 de farmacii din întreaga ţară.
Potrivit acestei clasificări, o parte din căutările de medicamente sunt pentru produse care în acest moment nu se mai găsesc în farmaciile din România. Dintre acestea, cele mai multe se adresează unor boli grave, cardiovasculare sau dermato-venerice.

Medicamentele pentru boli cardiovasculare

14% din căutările on line de medicamente indisponibile pe piaţă sunt pentru medicamente necesare în tratarea problemelor cardiovasculare: antiaritmice, antihipertensive, antivaricoase şi hipolipemiante. Sunt medicamente folosite pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, boala arterială periferică sau coronariană. O parte din aceste produse medicale nu se găsesc în farmacii, dar sunt utilizate în mod curent în spital, sub monitorizare strictă.

Antibioticele

Altă categorie de bolnavi care întâmpină dificultăţi în găsirea medicamentelor necesare tratamentului o constituie cei aflaţi în căutarea antibacterienelor de uz sistemic: 12% dintre medicamentele indisponibile care sunt căutate pe internet sunt pentru astfel de afecţiuni: infecţii urinare, genitale, ORL, biliare, ale tractului respirator sau ale cavităţii bucale.

Medicamentele pentru durere

Medicamentele necesare afecţiunilor sistemului nervos au generat 10% din căutările de produse indisponibile în farmaciile din România. Este vorba, în special, de medicamente pentru tratamentul durerilor de intensitate moderată-severă, de produse pentru inducerea anesteziei generale sau locale şi pentru tulburări circulatorii cerebrale sau de anxietate şi somn.

Medicamente pentru boli de piele

Cu 6% din căutările de medicamente indisponibile, bolnavii care suferă de afecţiuni dermatologice sunt în imposibilitatea de a găsi remediul pentru psoriazis, hiperkeratoze, eczeme uscate, înţepături de insecte sau urticarie.
Restul căutărilor de medicamente care nu se găsesc în farmacii sunt pentru afecţiuni ginecologice, digestive, neoplazice sau pentru vaccinuri.
Dispariţia anumitor tipuri de medicamente de pe piaţă este legată, potrivit realizatorilor Fram.ro, de lipsa fondurilor alocate farmaciilor pentru plata datoriilor către distribuitorii de medicamente, precum şi de politicile comerciale ale producătorilor şi importatorilor cu urmări directe asupra pacienţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS