16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRemedii naturiste pentru febră

Remedii naturiste pentru febră

Unele plante medicinale pot face minuni atunci când avem febră. Iarba-mâţei, echinacea, socul sau lemnul-dulce sunt doar câteva dintre acestea.

Febra apare atunci când temperatura corpului depăşeşte 37 de grede Celsius. Cauzele sunt variate. Poate fi vorba de o infecţie virală sau bacteriană sau de o reacţie alergică. De cele mai multe ori, febra este un aliat al organismului împotriva infecţiei. Creşterea temperaturii corpului stimulează producerea celulelor albe din sânge, responsabile de apărarea împotriva agenţilor infecţioşi. La un adult, un nivel ridicat al febrei arată gravitatea bolii, în timp ce la copii, aceştia pot avea o febră mai mare în cazul unei viroze respiratorii de gravitate medie decât în cazul unei infecţii bacteriene serioase.
Pentru scăderea febrei se administrează antitermice (sau antipiretice): aspirină, paracetamol sau ibuprofen. Remediile naturiste pot să fie, de asemenea, de ajutor, mai ales dacă bolnavii nu tolerează anumite antitermice. La copiii mici, de exemplu, nu se foloseşte aspirina pentru că poate duce la apariţia Sindromului Reye. Medicina populară recomandă comprese cu ceapă rasă sau cartof crud ras pe răzătoarea mare, aplicate pe frunte, mâini sau picioare. Pot să fie utile şi împachetări ale pieptului cu prosoape îmbibate în apă la temperatura camerei timp de 40-45 de minute sau duşuri cu apă călduţă. Administrarea de lichide în cantitate mare este foarte importantă însă acestea nu trebuie să fie reci sau fierbinţi.

Amestecurile de plante sunt eficiente

Dintre plantele medicinale, iarba-mâţei sau catuşnica are efecte sudorifice şi de scădere a febrei. La copii se fac clisme cu un ceai obţinut dintr-o lingură de plantă prin infuzare cu un litru de apă. Sunt eficiente în convulsii şi febră. La adulţi, infuzia concentrată de iarba-mâţei ameliorează durerile de cap.
Tinctura sau ceaiul de echinacea ajută la scăderea febrei. Efectul este mai accentuat dacă se foloseşte în combinaţie cu smirnă. Mai poate fi folosită infuzie caldă, obţinută din două linguriţe de isop la o cană de apă, administrată de două ori pe zi (dimineaţa şi seara). Poate fi folosită şi infuzie de flori de soc. Are efecte sudorifice (stimulează transpiraţia şi reglarea temperaturii corpului).
Isopul poate fi combinat cu lemn-dulce. De asemenea, se pot fierbe 150 de grame de lemn-dulce cu 75 de grame de ghimbir într-un vas, cu apă cât să le acopere. Se fierb până când apa scade la jumătate. Lichidul obţinut se filtrează şi se bea călduţ, de două ori pe zi. Extractul de usturoi singur sau în amestec cu extract de cimbru este alt remediu popular mai mult sau mai puţin eficient.
Foarte eficient este, în schimb, un amestec în părţi egale de flori de soc, flori de tei, păpădie, ţintaură, coadă de salcie şi conuri de hamei, din care se prepară un decoct. Se administrează pe cale orală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS