14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProblemele psihiatriei, dezbătute la Craiova

Problemele psihiatriei, dezbătute la Craiova

În Bănie se desfăşoară Conferinţa Naţională de Psihiatrie, cu participare internaţională, cu tema „Terapie şi Management în Psihiatrie“. Aflat la cea de-a IV-a ediţie, evenimentul a prilejuit un schimb de experienţă între specialiştii din întreaga ţară, care şi-au împărtăşit realizările, dar mai ales problemele cu care se confuntă în exercitarea profesiei. Stigmatizarea, statutul material deplorabil al bolnavului psihic, care va fi amplificat de la 1 octombrie prin introducerea sistemului de coplată, şi finanţarea sub orice critică a psihiatriei au fost câteva dintre subiectele aduse în discuţie de cei mai importanţi psihiatri ai ţării.

Sistemul DRG subfinanţează secţiile de psihiatrie

Printre aceştia s-a aflat şi prof. dr. Pompilia Dehelean, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Psihiatrie din România, care a punctat la capitolul fonduri alocate psihiatriei. Ea a spus că sistemul de finanţare pe caz rezolvat (DRG) este nepotrivit pentru secţiile de psihiatrie care aparţin de spitale cu calificare generală, cum ar fi spitale municipale sau judeţene.
„Prin acest sistem se asigură o finanţare pentru rezolvarea unui caz într-o perioadă de şase-şapte zile, ceea ce este foarte puţin. Nu am reuşit să-i convingem pe guvernanţi că un caz rezolvat în psihiatrie presupune mult mai mult timp“, a precizat Pompilia Dehelean.  La Conferinţa Naţio-nală de Psihiatrie s-a vorbit şi despre prevalenţa bolilor psihice, care ajunge la 27,4%, aflându-se la nivelul mediei europene, dar şi despre diferenţa mare dintre numărul bolnavilor care beneficiază de tratament şi numărul real de bolnavi. Partea bună este că România are psihiatri pregătiţi şi devotaţi şi o strategie naţională, lansată în 2006, pentru a creşte accesul bolnavilor la tratament, cum ar fi înfiinţarea a 140 de centre de psihiatrie. Acestea ar trebui să schimbe centrul de greutate în îngrijirea bolnavilor dinspre spitale spre ambulatorii.
Printre participanţii la Conferinţa Naţională de Psihiatrie de la Craiova s-au aflat prof.dr. Tudor Udriştoiu, prof.dr. Vasile Chiriţă de la UMF Iaşi, prof.dr. Ion Coşciug din Chişinău şi dr. Albert Veress, de la Miercurea Ciuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS