16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePrejudecăţi despre kilogramele în plus

Prejudecăţi despre kilogramele în plus

„Mănânc pâine neagră ca să nu mă îngraş“ sau „mănânc pâine prăjită ca să ard puţin caloriile“, îi auzim adesea pe cei din jurul nostru. Nimic mai fals, sunt de părere specialiştii.

Alimentele, sedentarismul şi moştenirea genetică sunt principalii factori care duc la apariţia obezităţii. În România, ca peste tot în lume, sunt din ce în ce mai multe persoane supraponderale şi obeze. Din păcate, în ultima vreme s-a observat o creştere îngrijorătoare a fenomenului şi în rândul copiilor din cauza alimentaţiei dezechilibrate, bogate în dulciuri şi fast-food. Şi sedentarismul duce la obezitate, iar copiii îşi petrec din ce în ce mai mult timp la calculator, în loc să facă mişcare în aer liber.

Pâine albă, neagră sau prăjită?

O primă idee falsă este că pâinea neagră şi pâinea prăjită slăbesc. Regimul alimentar este foarte important pentru persoanele care vor cu adevărat să slăbească. Este necesară multă voinţă, pentru că dieta trebuie respectată toată viaţa. Regimul de slăbit trebuie să înceapă cu eliminarea din dietă a dulciurilor, în special a celor concentrate, grăsimilor, pastelor făinoase, cartofilor (bogaţi în carbohidraţi). „Pâinea neagră de tip Graham este mai sănătoasă pentru organism datorită fibrelor conţinute, dar în acelaşi timp conţine multe calorii“, susţine dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, medic primar endocrinolog. O altă prejudecată este legată de pâinea prăjită. Pâinea prăjită nu slăbeşte şi nici nu poate fi mai sănătoasă pentru organism, în special dacă este asociată cu grăsimi, chiar şi vegetale. Prăjeala este în general nocivă.

Oamenii nu se îngraşă de la glandă

O altă idee falsă este că cineva se poate îngrăşa din cauza dereglării funcţiei glandei tiroide. „Hipotiroidismul nu poate să ducă la obezitate. Bolnavul poate să ia în greutate prin retenţie hidrică, însă nu mai mult de două-trei kilograme. În schimb, obezitatea poate să ducă la dereglarea activităţii glandei tiroide şi apariţia hipotiroidismului“, este de părere dr. Tătaru-Abagiu.
Există, dacă se poate numi astfel, şi o excepţie, Boala Cushing sau sindromul Cushing, care poate determina creşteri în greutate de tipul „portocală pe scobitori“.

Decât mult şi rar, mai bine puţin şi des

O altă greşeală pe care mulţi o fac este să mănâce mult şi rar. O singură masă consistentă este o mare greşeală, mai ales dacă este luată seara. Mâncatul puţin şi des poate fi în schimb calea spre o slăbire eficientă. Este ideal să mâncaţi cinci mese pe zi la ore fixe, însă foarte puţini îşi pot permite din cauza programului de la serviciu. Totuşi, cei care reuşesc acest lucru au anumite avantaje, cum ar fi: o rată metabolică mai bună, un nivel mai ridicat de energie, scăderea poftei de mâncare, un nivel echilibrat al glicemiei, o mai bună absorbţie şi utilizare de către organism a nutrienţilor şi o depunere mai redusă a grăsimii.

Vârstnicii se îngraşă mai uşor

Şi nu în ultimul rând, o greşeală pe care o fac frecvent oamenii în vârstă este să îşi închipuie că necesarul caloric la vârsta a treia este acelaşi cu al unei persoane tinere. „Pe măsură ce înaintăm în vârstă, metabolismul încetineşte şi ne îngrăşăm mai uşor. De aceea, trebuie să mâncăm mai puţin“, mai spune dr. Tătaru-Abagiu.
Pentru o persoană matură, fără activitate fizică, necesarul caloric este de 1.200 – 1.500 de kcal pe zi. Totuşi, aceste date sunt doar orientative, pentru că oamenii consumă diferit caloriile. Stresul poate influenţa la rândul său modul în care organismul nostru consumă caloriile. Cei mai mulţi dintre noi slăbim foarte mult atunci când suntem stresaţi, însă există şi oameni, mai puţini, care se îngraşă din cauza stresului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII