22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFlorile de tei tratează problemele biliare

Florile de tei tratează problemele biliare

Reputaţia de calmant al sistemului nervos a ceaiului de tei este pe cale să fie desfiinţată de cercetările ştiinţifice moderne. Acestea au arătat că, de fapt, florile de tei sunt mult mai eficiente în tratamentul tulburărilor digestive de natură biliară decât al anxietăţii, cum se credea până acum.

Teiul creşte în zonele cu climă moderată din Europa, Asia şi America de Nord. Există multe specii de tei cu efecte terapeutice, însă Tilia cordata sau Tilia platyphyllos au fost cele mai studiate. În medicina naturistă sunt folosite florile care se recoltează în luna iunie. Florile de tei se folosesc îndeosebi pentru tratarea indigestiei, infecţiilor urechii, răcelii obişnuite şi crizelor de anxietate, potrivit healthlibrary.epnet.com.

Tratamente tradiţionale

Din vremuri străvechi, aroma şi gustul au recomandat florile de tei ca pe un agent de calmare şi pentru uşurarea digestiei, la tratarea răcelii şi a colicilor abdominale. Unele dintre aceste utilizări au fost confirmate de cercetările ştiinţifice moderne.  
Constituenţii activi din compoziţia florilor de tei sunt flavonoidele, glicozidele şi, posibil, uleiul volatil. Un studiu a arătat că un amestec complex de astfel de componenţi, format în cea mai mare parte din flavonoide, reduc anxietatea la şoareci. Acest rezultat nu a fost confirmat însă şi de studiile clinice umane.
Studii clinice mai vechi au arătat însă că teiul poate ajuta persoanele cu probleme biliare uşoare (nu este cazul calculilor biliari), tulburări gastrice sau dispepsie şi sindrom gastrocardiac (atunci când din cauza excesului de gaze digestive stomacul este împins, creând presiune asupra inimii). Reputaţia de antispastic a teiului, în particular la nivelul intestinului, a fost, de asemenea, confirmată de studii ştiinţifice.
Florile de tei au efecte diaforetice, produc o transpiraţie în exces atunci când sunt consumate sub formă de ceai fierbinte, asemănătoare celei induse de febră, care ar putea să stimuleze sistemul imunitar în lupta cu infecţiile. Florile de tei nu dau reacţii adverse dacă sunt folosite pe o perioadă îndelungată de tratament şi nu sunt interzise copiilor sau femeilor însărcinate sau aflate în perioada alăptării.

Dozaj

Ceaiul de tei se obţine din 2-3 linguriţe de flori uscate (sau 5-10 grame) la o jumătate de litru de apă fierbinte. Se acoperă vasul şi se lasă 10-15 minute. Se bea cât este încă fierbinte. Pentru problemele acute, se bea ceai zilnic, timp de o săptămână. Pentru utilizarea pe termen lung, în boli cronice, tratamentul este de trei căni pe zi, timp de trei până la şase luni.
Tinctura sau extractul lichid se administrează de trei ori pe zi, câte o linguriţă (5 ml), sau pot fi folosite alternativ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS