9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePolenul, pericol de sezon

Polenul, pericol de sezon

Primăvara este sezonul în care se produce o adevărată explozie a alergiilor. Cel mai frecvent alergen este polenul. Acesta pune la încercare sistemul imunitar al persoanelor alergice, motiv pentru care ele trebuie să se protejeze suplimentar, recomandă Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică.
Granulele de polen sunt celulele sexuale masculine cu rol în reproducerea plantelor. Dimensiunile granulelor de polen variază în funcţie de specie, însă cel mai mare potenţial alergen îl are polenul arborilor, arbuştilor, gramineelor, buruienilor şi cerealelor.
Simptomele alergiilor la polen apar primăvara şi vara, anotimpuri în care înfloresc majoritatea plantelor. Cel mai frecvent, aceste manifestări sunt respiratorii: strănut, secreţii nazale, nas înfundat, prurit nazal, dar şi lăcrimare sau prurit (mâncărimi) ocular.
Cele mai severe simptome sunt cele care apar în astmul bronşic: sufocare, tuse, respiraţie şuierătoare şi dificilă, senzaţie de apăsare pe torace, oboseală.
Uneori pot apărea şi manifestări pe piele, de tipul erupţiilor cutanate.

Recomandări

Întrebarea este dacă ne putem feri de polen în această perioadă. În sezonul de polenizare este foarte greu de redus expunerea la acest alergen, dar pot fi luate, în schimb, câteva măsuri:
1. Locuinţele nu se aerisesc atunci când e vânt.
2. Afară se poartă ochelari de soare, părul prins.
3. Se stă mai mult în locuinţă, iar atunci când trebuie să iasă afară, persoanele alergice pot să poarte măşti de protecţie.
4. Se folosesc filtre de polen în maşină.
5. Îmbrăcămintea cu care s-a ieşit afară nu se depozitează în dormitor.
6. Se doarme cu geamul închis şi se spală părul înainte de culcare.
7. Persoanele alergice nu trebuie să ţină plante înflorite în casă.
8. Sunt interzise produsele naturiste sau alimentele pe bază de polen. A se citi cu atenţie pe prospect ce conţin alimentele, cremele etc.
9. Plecarea în concediu să se facă în afara sezonului de polen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS