17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎntrebări despre cancerul de sân

Întrebări despre cancerul de sân

Cel mai frecvent tip de cancer la femei, cancerul mamar, poate fi tratat şi vindecat dacă este descoperit cât mai devreme. Autoexaminarea, controalele periodice, adoptarea unei diete şi a unui stil de viaţă sănătos sunt câteva dintre metodele pe care Fundaţia „Renaşterea“ le recomandă pentru depistarea timpurie şi prevenirea îmbolnăvirii.

Cum puteţi face autoexaminarea?
Începeţi prin a vă privi sânii în oglindă, ţinând amândouă mâinile pe şolduri. Apoi ţinând amândouă mâinile ridicate. Trebuie să urmăriţi orice fel de schimbare apărută în formă sau dimensiunea sânilor, dacă un sân este neobişnuit de lăsat faţă de celălalt, dacă este neobişnuit de mare faţă de celălalt, o excrescenţă pe sân, schimbări apărute în aspectul pielii de pe sân – încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de coajă de portocală, retracţia („înfundarea“) mamelonului.  
Pentru palpare folosiţi vârfurile degetelor, ţinând degetele întinse. Nu trebuie să apăsaţi prea tare, dar presiunea trebuie să fie totuşi suficient de puternică pentru a simţi şi zonele profunde. Pentru a fi sigure că nu vă va scăpa ceva neobservat, mişcările trebuie să fie cât mai diverse: în cercuri concentrice, radiale şi de sus în jos. Repetaţi mişcările şi pentru celălalt sân. Aveţi grijă, la palpare nu veţi întâlni aceeaşi constituţie la ambii sâni, nu vă aşteptaţi să-i găsiţi „gemeni“. Pentru a uşura alunecarea degetelor pe pielea sânului, puteţi folosi o cremă obişnuită pentru piele.  
Examinaţi-vă sânii şi culcată. Întindeţi-vă şi aşezaţi-vă o pernă sub umăr, apoi aşezaţi-vă braţul sub cap. Cu cealaltă mână începeţi să vă palpaţi sânul folosind aceleaşi mişcări.  
Ţinând mâna întinsă, palpaţi-vă zona laterală a sânului şi apoi zona axilei (subraţ). Aici trebuie să observaţi orice fel de umflătură neobişnuită a subraţului, orice fel de inflamare sau mărire a ganglionilor limfatici.  
Controlaţi-vă şi mamelonul (sfârcul sânului). Aici trebuie să fiţi atentă la apariţia unor eczeme sau iritaţii ale mamelonului, dacă este tumefiat (umflat), dacă a început să crească în altă direcţie decât cea de până atunci, dacă a fost normal şi acum începe să devină retractat (retras, îngropat în sân), dacă apare o încreţitură a mamelonului, dacă apare o schimbare a texturii sau culorii mamelonului sau areolei mamare (zonă roz sau brună aflată în jurul sfârcului), dacă există scurgeri sau sângerări din mamelon (este bine să ţineţi seama şi dacă observaţi scurgeri din sân pe sutien sau pe cămaşa de noapte). Nu este recomandat să încercaţi să „mulgeţi“ sau să stoarceţi mamelonul.
De asemenea, puteţi să vă examinaţi sânii şi când faceţi duş. Sânii sunt relaxaţi, iar pielea alunecoasă de la săpun sau şampon vă va ajuta foarte mult să observaţi sânul şi de aici şi eventualele modificări apărute în constituţia lui.
Pe lângă autoexaminare, este indicat să mergeţi la doctor ori de câte ori simţiţi că este ceva în neregulă sau când aveţi nevoie de mai multe informaţii. De asemenea, nu ezitaţi să vă faceţi o mamografie o dată pe an, dacă aţi trecut de 40 de ani, sau o ecografie, dacă aveţi vârsta până în 40 ani.  

Ce puteţi face să preveniţi cancerul de sân?

Studiile au arătat că mortalitatea cauzată de cancer de sân la femeile care consumă o cantitate mare de lipide este mult mai mare decât la cele care au o dietă cu o cantitate scăzută de lipide. Este cunoscut faptul că o dietă săracă în grăsimi va preveni apariţia cancerului de sân. De asemenea, studiile au arătat că anumite vitamine pot determina scăderea riscului de cancer de sân la unele femei, în special la cele aflate înainte de instalarea menopauzei, acestea având un risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Exerciţiile fizice, mai ales la femeile tinere, pot determina scăderea nivelurilor hormonale şi, în consecinţă, scăderea riscului de a dezvolta cancer de sân. Alăptarea la sân a copilului poate, de asemenea, să scadă riscul dezvoltării cancerului de sân. Studiile realizate au demonstrat existenţa legăturii cauză-efect între consumul de alcool şi creşterea riscului de a dezvolta cancer de sân. Creşterea în greutate după instalarea menopauzei, mai ales după menopauza instalată fiziologic sau după vârsta de 60 de ani poate creşte riscul de cancer de sân.

Atenţie la factorii de risc!
Printre factorii care favorizează cancerul de sân se numără:
– vârsta înaintată;
– menarha precoce (prima menstruaţie);
– femeile care nu au copii sau cele care au primul copil la o vârstă înaintată;
– prezenţa cancerului de sân sau a tumorilor benigne (necanceroase) în familie;
– prezenţa cancerului de sân la mamă sau soră;
– radioterapia realizată la nivelul toracelui sau sânului;
– descoperirea în urma efectuării mamografiei a unui ţesut mai dens la nivelul sânului;
– utilizarea preparatelor hormonale (ca, de exemplu, estrogenii şi progesteronul);
– consumul de băuturi alcoolice. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU