24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMituri despre longevitate

Mituri despre longevitate

Oamenii îmbătrânesc în mod diferit, în funcţie de stilul de viaţă, educaţie şi factorii genetici. Iată în continuare câteva idei preconcepute despre longevitate şi explicaţiile oferite de specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
1. Bărbaţii căsătoriţi trăiesc mai puţin.
Este departe de realitate. Bărbaţii şi femeile trăiesc de obicei mai puţin dacă îşi duc viaţa singuri. Statisticile arată că văduvii sau văduvele trăiesc mai mult dacă se recăsătoresc. Oamenii care au o căsnicie fericită, mai ales bărbaţii, sunt mai rezistenţi şi suportă mai uşor bolile.
2. Speranţa de viaţă la femei şi bărbaţi este aceeaşi.
Nu este adevărat. Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii. Totuşi, în timp ce bărbaţii sunt mai sensibili la boli după vârsta de 50 de ani, femeile se îmbolnăvesc mai frecvent după vârsta de 65 de ani. Printre cauzele îmbolnăvirii la bărbaţi se numără: stresul, fumatul şi consumul de băuturi alcoolice.
3. Femeile fără copii trăiesc mai mult.
Statisticile contrazic această percepţie. Femeile fără copii şi mamele cu un singur copil trăiesc în medie mai puţin decât femeile cu doi sau trei copii. Incidenţa unor maladii cum ar fi cancerului de sân, cancerul de endometru, cancerul ovarian sau fibromul chistic este mai mare la femeile care nu au fost niciodată însărcinate.
4. Oamenii zvelţi trăiesc mai mult.
Nu este o regulă. Chiar dacă printre oamenii în vârstă rareori există graşi, nu se poate spune că fiecare kilogram în plus scurtează viaţa. Dimpotrivă, lupta disperată cu kilogramele dusă de unele persoane s-a dovedit mult mai dăunătoare. Medicii specialişti consideră că poţi trăi liniştit cu câteva kilograme în plus, decât să te supui unui regim sever de slăbire. Problema apare doar atunci când greutatea normală este cu mult depăşită.
5. Persoanele care lucrează la birou nu sunt epuizate de munca fizică, deci trăiesc mai mult.
Fals. Oamenii care depun muncă fizică sunt mai puţin expuşi bolilor şi infarctului. Potrivit unor studii efectuate în Marea Britanie, Germania şi Suedia, poştaşii trăiesc mai mult, fiind mai rar expuşi infarctului decât colegii lor care lucrează la ghişee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII