11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDin vară vom plăti mai mult la sănătate

Din vară vom plăti mai mult la sănătate

De la 1 iulie 2010 vom plăti şi mai mulţi bani pentru serviciile medicale. Aşa promite Ministerul Sănătăţii, care a elaborat proiectul de reglementare a coplăţii, aflat în dezbatere pe site-ul instituţiei.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 95/2006 postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, persoanele care contribuiau şi până acum la sistemul asigurărilor de sănătate – angajaţii şi pensionarii cu venituri mai mari de 700 de lei – vor plăti în plus o sumă de bani pentru serviciile medicale de care vor beneficia. Categoriile care erau scutite de la plata asigurărilor de sănătate vor beneficia de scutire şi pentru coplată.
Ministerul Sănătăţii susţine că măsura a fost impusă de FMI şi Banca Mondială. Dincolo de beneficiile, discutabile (aducerea în sistem a 700 de milioane de lei), pe care le vede Ministerul Sănătăţii pentru sistemul sanitar prin această măsură, introducerea coplăţii îi va afecta financiar pe contribuabili şi pe angajatori, şi aşa cocoşaţi sub povara dărilor fiscale. La fel de discutabil este şi faptul că guvernul va găsi resurse la bugetul de stat pentru a acoperi partea pentru cei 9.400.000 de români care vor fi scutiţi de coplată.
Dar să vedem despre ce este vorba.

Unde se va aplica?

Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată, care va conţine CNP-ul pacientului şi va fi semnat de acesta. Pacientul va putea să beneficieze de tichete în valoare de 600 de lei pe an, iar dacă depăşeşte plafonul de maximum 600 lei/an, va primi asistenţă medicală fără să mai achite coplată. Conform proiectului, plata tichetelor revine pacientului, însă nu este obligatoriu. Ministerul Sănătăţii a propus Ministerului de Finanţe Publice ca efortul financiar să fie preluat de angajator şi dedus fiscal.
Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale. Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Dacă nu solicită acest tichet de la medic, pacientul nu poate să beneficieze de deducerea fiscală.
Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor. Pentru aceste categorii, cuantumul contribuţiilor urmează să fie acoperit din fonduri publice. Există posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sănătate să poată fi acoperite de asigurările private.

Cât plătim?

Fiecare persoană va contribui la medicul de familie cu 5 lei pentru fiecare consultaţie, cu excepţia celor care nu sunt incluse în capitaţie, cum ar fi vaccinările, şi cu 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore.
Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru – 20 de lei. Consultaţia efectuată de Serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va fi de 20 de lei.
Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj etc., coplata este de 50 de lei pe cură şi de maximum 100 de lei pe an (luându-se în calcul în medie zece zile per cură, două cure pe an).
Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei.
Se va plăti şi pentru analize de laborator – 1 leu/test, radiologie şi explorări  funcţionale – 5 lei, tomografie fără substanţă de contrast – 25 de lei, iar tomografie cu substanţă de contrast – 50 de lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 de lei, iar RMN cu substanţă de contrast – 200 de lei, angiografie – 150 de lei, scintigrafie – 100 de lei. Banii vor rămâne la cabinetele sau spitalele care vor oferi serviciile medicale respective.

Ce servicii NU se vor plăti?

Sunt exceptate de la coplată serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele de sănătate, pentru afecţiunea de bază (inclusiv şedinţele de chimioterapie, radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc.).
Nu se cotizează nici pentru servicii acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului: urgenţe chirurgicale – accidente rutiere, casnice (electrocutare, arsuri etc.), de muncă, plăgi prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistită acută, fracturi etc. şi urgenţe medicale – infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară, renală etc.
De asemenea, sunt gratuite şi serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare. Nici pentru naştere nu se încasează coplată.

Cine nu plăteşte?

Categoriile de persoane pentru care coplata va fi suportată din alte surse (buget de stat) sunt persoanele fără venituri şi persoanele care fac parte dintr-o familie care are dreptul la ajutor social, pensionarii cu venituri sub 700 lei/lună, copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 ani până la 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi şi, dacă nu realizează venituri din muncă, şomerii. Mai beneficiază de gratuitate şi persoanele încadrate în legi speciale (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani de război, persoane cu handicap etc.), dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi, precum şi cele provenite din pensii. Nici gravidele nu vor plăti pentru serviciile medicale aferente gravidităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII