10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMituri despre cancerul de col uterin

Mituri despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o boală care face ravagii în România. Cu toate acestea, foarte puţine femei au ales să se vaccineze împotriva virusului HPV, care cauzează îmbolnăvirea. Reticenţa este explicată şi prin informaţiile greşite pe care multe dintre femei le au. Iată câteva dintre miturile legate de cancerul de col uterin şi de vaccinare, cu explicaţiile de rigoare oferite de Centrul Naţional de Informare pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.

Cancerul apare după vârsta de 40 de ani

Fals. Cancerul de col uterin poate fi făcut la orice vârstă. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt diagnosticate la femeile cu vârsta peste 45 de ani. 30% dintre cazuri apar la femeile cu vârsta sub 45 de ani. În fiecare an, 145.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Cancerul de col uterin este extrem de rar sub vârsta de 20 de ani. Între 1998 şi 2002, în SUA, nu s-a înregistrat nici un caz de cancer de col uterin sub vârsta de 20 de ani.

Vaccinarea împotriva HPV şi a gripei noi pot fi făcute în acelaşi timp

Fals. Între cele două administrări de vaccin este recomandabil să existe un interval de două săptămâni. De aceea, femeia trebuie să anunţe medicul care face vaccinarea dacă a făcut deja unul dintre cele două vaccinuri.

Vaccinul dă sterilitate, boli infecţioase şi începerea precoce a vieţii sexuale

Fals. Vaccinurile HPV nu conţin material infecţios, prin urmare ele nu pot produce infecţia şi nici nu pot duce la apariţia ulterioară a cancerului de col uterin sau a altor boli infecţioase. De asemenea, nu determină începerea precoce a vieţii sexuale şi nu produc sterilitate.

Vaccinul poate vindeca infecţia cu virusul HPV

Fals. Vaccinarea se face în scop profilactic, adică este folosită în prevenirea infecţiei. Vaccinul nu vindecă o infecţie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja apărută sau cancerul de col uterin.

Vaccinul nu se face după 26 de ani

Fals. Vaccinul se administrează în primul rând intervalului 9-26 de ani, pentru că răspunsul imun este crescut la administrarea vaccinului în intervalul 9-15 ani şi pentru că persoanele din intervalul 15-26 de ani sunt cele mai expuse contractării HPV prin activitate sexuală. Vaccinul poate fi administrat şi după 26 de ani, dar se recomandă a fi făcut după o evaluare la medicul ginecolog.

Vaccinul nu se face după începerea vieţii sexuale

Fals. Recomandarea generală este ca vaccinul să se administreze la persoanele de sex feminin având vârste cuprinse între 9 şi 26 de ani, dar poate fi imunizată orice femeie care nu prezintă modificări citologice ale colului uterin. În cazul obiectivării acestor leziuni nu există contraindicaţii privind administrarea vaccinului, ci doar reţineri privind eficienţa acestuia, pentru că produsul nu tratează, doar previne. Ideal ar fi ca administrarea să se facă înainte de debutul activităţii sexuale. Se pot vaccina şi femeile care au infecţie HPV (dovedită prin punerea în evidenţă a ADN-ului viral) fără existenţa leziunilor.

Cancerul apare imediat după infectarea cu virusul HPV

Fals. Majoritatea infecţiilor cu HPV sunt eliminate prin răspunsul imun natural într-un interval care variază de la câteva luni la câţiva ani, fără a apărea simptome sau efecte permanente. În cazuri mai rare, când imunitatea organismului este mai scăzută, lipsa de vitamine, stres, diverse boli asociate, infecţii repetate, sistemul imunitar prin anticorpii pe care îi produce specific nu mai reuşeşte să protejeze împotriva infecţiei cu HPV, aceasta devenind persistentă şi având un potenţial de evoluţie în timp. Perioada de evoluţie a cancerului de col uterin se situează de obicei între 10-20 de ani, deşi, în cazuri rare, este posibil ca leziunile să devină canceroase într-un an sau doi.

Dacă la testul Papanicolau se observă modificări de tip CIN înseamnă că femeia va face cancer de col uterin

Fals. Neoplazia cervicală intraepitelială (CIN) este un diagnostic stabilit atunci când un frotiu Papanicolau indică o serie de anomalii. Riscul de a dezvolta cancer cervical invaziv creşte în paralel cu severitatea CIN (grade de la I la III), CIN I fiind mai puţin probabil să evolueze spre cancer cervical invaziv (1%) în comparaţie cu CIN III (peste 12%). În prezent, nu există teste care să indice cu precizie care leziuni CIN vor regresa şi care vor evolua spre cancer cervical invaziv.

Trebuie făcute analize amănunţite înainte de vaccinare

Fals. Singura „analiză“ care trebuie făcută este măsurarea temperaturii corpului. Vaccinul nu se administrează în cazul unor boli febrile (peste 38 grade C).

Vaccinul îşi face efectul după un an

Fals. Anticorpii apar după 10-15 zile de la administrarea primei doze, iar după efectuarea celei de-a treia doze, în luna a şasea, protecţia este maximă.

Vaccinarea se face contra cost

Fals. Vaccinul se administrează gratuit în cabinetele medicilor de familie, cabinetele de medicină şcolară, policlinicile studenţeşti şi cabinetele de ginecologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII