22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Plante pentru tuse

Plantele medicinale pot calma tusea, reduce secreţiile nazale şi ajută la vindecarea infecţiilor respiratorii.

Tusea este un simptom de boală respiratorie, dar şi un simptom atipic în diverse alte afecţiuni. Ea poate fi rezultatul unei infecţii, alergii sau un răspuns defensiv cum este în cazul fumului de ţigară care irită căile respiratorii. Poate fi, de asemenea, şi simptom al unor boli mult mai grave, cum ar fi tumori ale pieptului sau congestii pulmonare.
Tusea în sine este un lucru bun, pentru că ajută la eliberarea căilor respiratorii. De aceea este bine să o tratăm doar atunci când nu este productivă sau când începe să irite căile respiratorii. Tusea cronică trebuie evaluată de un medic specialist internist sau pneumolog.

Remedii naturale

Tratamentul naturist al tusei include baie de aburi şi administrarea de tincturi, sirop şi picături de tuse. Pentru a calma tusea este necesară reducerea expunerii la agenţi iritanţi cum ar fi fumul, consumarea de lichide şi creşterea umidităţii aerului din locuinţă. Inhalarea de aburi poate fi utilă. Într-un lighean se pun apă fierbine şi o mână de ierburi uscate aromatice (sau 3 picături de ulei esenţial) de eucalipt, salvie, mentă sau isop. Aplecaţi-vă deasupra ligheanului, folosind un prosop pentru a direcţiona aburii şi inhalaţi căldura degajată şi aroma. Unele metode tradiţionale cum ar fi sarea pe piept nu sunt recomandate pentru că usucă mucoasele, în schimb se poate aplica pe piept terci de mălai călduţ şi se pot face inhalaţii cu aburul de la apa în care au fost fierţi cartofi.
O altă variantă sunt plantele medicinale. Acestea reduc reflexul de tuse, au efect expectorant (pentru că ajută la îndepărtarea excesului de mucus din căile respiratorii) şi emolient (care ajută la vindecarea ţesuturilor inflamate). Plantele medicinale cu efecte antihistaminice sunt utile pentru oprirea secreţiilor nazale cauzate de alergii, iar plantele imunostimulante pot fi folosite pentru întărirea organismului în lupta cu infecţia.

Calmare, imunostimulare, vindecare

Iată ce plante pot fi folosite pentru tratarea tusei.
1. Echinacea este recomandată încă de la primele semne de răceală, gripă sau tuse. Este apreciată mai ales pentru proprietăţile imunostimulante şi antibiotice.
2. Lumânărica este recomandată sub formă de tinctură pentru uşurarea cogestiei pulmonare şi tusei de origine bronho-pulmonară. Nativii americani fumau frunze uscate de lumânărică pentru ameliorarea simptomelor astmului şi bronşitei. Astăzi se folosesc ceaiurile din flori de lumânărică, extrem de bogate în mucilagii şi saponine. Au efect emolient şi expectorant.
3. Podbalul este alt remediu popular pentru tuse. Florile şi frunzele sunt folosite în medicina naturistă pentru proprietăţile emoliente şi expectorante. Podbalul este folosit pentru tratarea tusei, tusei convulsive, astmului, bronşitei şi laringitei. Din cauza conţinutului scăzut de alcaloizi ai pirolizidinei, podbalul este recomandat a fi folosit pentru tratament pe o perioadă scurtă, sub formă de ceai sau tinctură.
4. Lemnul dulce şi nalba mare sunt plante cu efect emolient. Calmează tusea, reduc inflamaţia, iar lemnul dulce poate avea efecte antitusive asemănătoare codeinei. Din acest motiv nu se recomandă administrarea lui persoanelor cu hipertensiune.
5. Cimbrul este o plantă culinară, dar care are şi proprietăţi de calmare a tusei. Conţine timol, o substanţă volatilă cu efect antiseptic, antibiotic şi expectorant, care se foloseşte în industria farmaceutică la fabricarea siropului de tuse. Acasă putem profita de calităţile timolului consumând un ceai preparat din cimbru. Cimbrul este folosit pentru tratarea tusei, tusei convulsive şi emfizemului pulmonar.
6. Iarba mare este o altă plantă cu proprietăţi expectorante şi antitusive. Poate fi administrată pe o perioadă lungă şi ajută la vindecarea tusei în bronşite şi astm.
7. Unguraşul şi isopul sunt recomandate pentru tratarea problemelor respiratorii minore: tuse, răceală, bronşite. Folosite împreună, cele două plante ajută la calmarea tusei.
8. Sovârvul este expectorant şi sedativ al tusei. Ceaiul obţinut din această plantă are efect antispastic asupra musculaturii netede,  dezinfectant al căilor respiratorii şi digestive. Are, de asemenea, efect sedativ asupra sistemului nervos central, astringent,  carminativ (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi antiseptic. Se poate folosi şi în amestec cu alte plante, astfel: două părţi frunze de podbal, două părţi rădăcină de nalbă şi o parte sovârv. Din acest amestec se ia o linguriţă din care se prepară o infuzie cu un sfert de litru de apă fiartă.
9. Teiul este foarte bun pentru tusea seacă.
10. Ciuboţica cucului ajută la eliminarea secreţiilor bronşice.
11. Scaiul vânăt are efecte calmante şi expectorante, fiind excelent pentru tratarea tusei.

Sirop de ceapă
Din categoria remediilor naturiste pe care le putem găsi în bucătărie face parte şi ceapa. Din ceapă fiartă şi miere se prepară un sirop, care este ideal pentru calmarea tusei. În loc de ceapă se pot folosi usturoi pisat sau ridiche neagră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU