14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSă urmăm exemplul bătrânilor

Să urmăm exemplul bătrânilor

Persoanele trecute de 50 de ani sunt mult mai preocupate de o alimentaţie mai sănătoasă decât tinerii, respectând orele de masă şi încercând pe cât posibil să consume produse sănătoase, arată un screening efectuat la sfârşitul lui 2009 de MedicpentruTine.ro, la Bucureşti, în cadrul campaniei „Frumuseţea nu se măsoară în kilograme“. Potrivit medicilor specialişti în nutriţie, care au efectuat examinarea folosind procedee şi tehnici de investigaţie în masă cu scopul de a identifica factorii de risc în bolile digestive, peste 70% dintre persoanele sub această vârstă au doar două mese pe zi, dintre care 80% concentrează aceste mese în intervalul orar 18.00 – 23.00, de cele mai multe ori eliminând complet micul dejun şi prânzul. De asemenea, aceeaşi categorie de vârstă obişnuieşte să consume la aceste mese cantităţi mari de alimente.
Spre deosebire de tineri, 74% dintre cei trecuţi de 50 de ani mănâncă între trei şi patru mese pe zi, constând în alimente sănătoase (legume, fructe şi preparate gătite în casă), în cantităţi moderate. „Aceste rezultate relevă faptul că persoanele mai tinere, din diferite motive, au dezvoltat stiluri alimentare prin care organismul este privat de hrană pentru mai mult de două treimi din zi, iar odată cu terminarea activităţii profesionale cotidiene, sub influenţa nevoii de hrană, organismul este supraalimentat“, susţine Daniela Nataleţu, project manager MedicpentruTine.ro. Nutriţioniştii atrag atenţia că un astfel de comportament alimentar va avea ca rezultat apariţia mai devreme sau mai târziu a bolilor digestive.
În concluzie, tinerii ar trebui să adopte o alimentaţie echilibrată cu trei mese pe zi, după modelul vârstnicilor, şi să lase pe locul al doilea celelalte preocupări cotidiene, pentru că sănătatea este mai importantă decât orice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS