17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateGripa, mai mult decât o simplă viroză

Gripa, mai mult decât o simplă viroză

Cum deosebim gripa nouă de gripa sezonieră şi de virozele respiratorii obişnuite şi care este diferenţa între vaccinul antigripal care se face în fiecare an şi vaccinul împotriva gripei noi vom afla în continuare.

Gripa nouă, cu virusul AH1N1, cunoscută şi sub denumirile de gripă porcină sau gripă pandemică, se manifestă cu temperatură de 37,5 – 38 de grade Celsius, stare generală alterată, secreţii nazale, şi tuse, iar gripa sezonieră dă febră de 39-40 de grade Celsius, stare generală alterată care îl doboară la pat pe bolnav. La acestea se adaugă frisoane, dureri musculare şi articulare, dureri de cap şi ale globilor oculari. Atât gripa sezonieră, cât şi cea nouă nu pot fi confundate cu virozele respiratorii obişnuite ale căror simptome sunt: nas înfundat, puţine secreţii nazale apoase şi dificultate la înghiţire. În cazul virozelor respiratorii obişnuite lipseşte febra.
Răspândirea gripei poate fi limitată prin măsuri de igienă corporală, iar prevenirea se face prin vaccinare. O persoană se poate vaccina în acelaşi timp împotriva ambelor tipuri de gripă.

Despre vaccinul împotriva gripei sezoniere

Despre vaccinul împotriva gripei sezoniere şi creşterea imunităţii prin vaccinare, Ministerul Sănătăţii ne spune că trebuie să ştim următoarele:
1. Gripa este cauzată de un virus foarte contagios, care se răspândeşte prin strănut şi tuse şi care provoacă în fiecare an un număr mare de îmbolnăviri, uneori epidemii sau chiar pandemii.
2. Epidemiile de gripă apar în medie o dată la trei ani, epidemie însemnând o incidenţă crescută a bolii într-un grup de oameni, de exemplu vârstnici sau copii;
3. Pandemiile de gripă au apărut de trei ori în ultimii o sută de ani, prin pandemie înţelegând că boala afectează un procent mare de persoane dintr-o zonă geografică sau continent.
 4. Administrarea vaccinului antigripal poate preveni îmbolnăvirile prin gripă şi poate preveni, de asemenea, complicaţii grave ale gripei.
5. Reacţiile adverse grave sau alergice la vaccin sunt rare. Dacă vă îngrijorează reacţia dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră la vaccin, consultaţi imediat medicul de familie sau medicul pediatru.
6. Imunizarea anuală este recomandată pentru persoanele în vârstă şi celelalte categorii considerate „la risc“ pentru a evita complicaţiile grave (pneumonia, de exemplu) care pot apărea în urma îmbolnăvirii cu virusul gripal.
7. Virusurile gripale se schimbă în fiecare an, deoarece virusul are capacitatea unică de a-şi modifica structura de suprafaţă. Acest lucru îi permite să scape de recunoaşterea de către sistemul imunitar al organismului. Deci, un nou vaccin trebuie să fie dezvoltat şi administrat în fiecare an.
8. Imunizările (vaccinările) se fac în perioada octombrie – ianuarie, înainte de sezonul de gripă. Cele mai multe cazuri de gripă pot apărea într-un interval de şase până la opt săptămâni în timpul perioadei de iarnă şi primăvara timpurie. Protecţia împotriva gripei se dezvoltă la aproximativ două săptămâni după injectare şi durează până la un an.

Despre vaccinul împotriva gripei noi (cu virusul AH1N1)

1. Din punct de vedere al modului de producere, vaccinul pandemic Cantgrip fabricat şi disponibil la noi în ţară este similar cu cel împotriva gripei de sezon. Ca urmare, reacţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu reacţiile date de vaccinul sezonier:  roşeaţă la locul înţepăturii, durere la locul injectării, uşoare stări febrile şi, în cazul persoanelor sensibile, alergii minore. În cazul organismelor cu sistemul imunitar scăzut pot apărea stări pseudo-gripale din cauza reacţiei organismului în încercarea de a produce anticorpii protectori.
2. Vaccinul Cantgrip este un produs biologic obţinut prin cultivare pe ouă embrionate, tulpina virală utilizată fiind purificată, fragmentată şi inactivată. Producătorul, Institutul Cantacuzino din Bucureşti, susţine că vaccinul nu conţine adjuvanţi, iar pe baza datelor obţinute din studiile clinice efectuate până în prezent, vaccinul poate fi utilizat la persoanele de peste 16 ani.
3. Pentru obţinerea unui răspuns imunitar eficient, este suficientă administrarea unei singure doze de Cantgrip, iar nivelul maxim de anticorpi protectori se obţine după o perioadă de două – trei săptămâni. Administrarea se realizează prin injectare intramusculară, de preferinţă în muşchiul deltoid sau la nivelul coapsei, în porţiunea antero-laterală. După administrare, persoanele care au fost vaccinate vor fi supravegheate de către medicul vaccinator timp de 15-20 de minute, în vederea prevenirii apariţiei unor reacţii adverse postvaccinale şi pentru acordarea asistenţei medicale în caz de nevoie.
4. Toate dozele de Cantgrip au fost cumpărate de la producător de Ministerul Sănătăţii, care le foloseşte pentru vaccinarea gratuită a populaţiei, în ordinea priorităţilor, începând cu cadrele medicale, funcţionarii publici, elevii de peste 16 ani şi continuând cu bolnavii cronici. Prin urmare, vaccinul nu poate fi cumpărat din farmacii sau de pe internet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII