Cum recunoaştem infarctul miocardic

Autori


Am arătat în articolul precedent al rubricii dedicate bolilor cardiovasculare că infarctul miocardic, forma cea mai gravă a cardiopatiei ischemice, se produce prin obstrucţia bruscă a unei artere care irigă miocardul, muşchiul inimii. Oprirea bruscă a aportului de oxigen va conduce la necroza (moartea) unei zone a miocardului.

De cele mai multe ori infarctul debutează cu o durere situată în mijlocul pieptului, central (foarte rar în partea stângă!); din mijlocul pieptului, durerea poate iradia spre gât, în spate, pe braţe sau la burtă. Suprafaţa durerii este mare, de obicei cât o palmă, uneori cuprinzând întreg pieptul, şi are caracter de strângere, de apăsare, de greutate sau mai rar de arsură.

Infarctul miocardic poate debuta atât în timpul efortului fizic sau în condiţii de stres emoţional, dar cele mai multe infarcte apar în repaus. A doua parte a nopţii sau dimineaţa sunt orele cu riscul cel mai mare de infarct. Spre deosebire de durerea de angină pectorală, durerea din infarct nu este ameliorată de repaus sau de administrarea unor medicamente specifice – Nitroglicerină sau Nifedipină.

Durata durerii din infarctul miocardic este în medie de două-trei ore, dar extremele se pot întinde de la doar câteva minute până la o zi (sau mai degrabă noapte!) întreagă. Intensitatea durerii e variabilă de la o persoană la alta, dar în general infarctul miocardic e resimţit ca o durere puternică. Respiraţia adâncă, mişcarea toracelui, schimbarea poziţiei sau palparea nu influenţează intensitatea durerii.

Durerea este de obicei însoţită de transpiraţie rece, abundentă şi senzaţie de teamă inexplicabilă (anxietate). Uneori pacientul are lipsă de aer sau ameţeală, alteori apar simptome digestive – greaţă sau vărsături. Cazurile mai grave se manifestă cu pierderea stării de conştienţă şi nu rareori persoana moare subit. Există chiar şi infarcte în care durerea lipseşte şi se manifestă doar cu simptomele descrise mai sus, dar aceste cazuri reprezintă excepţii, fiind întâlnite mai ales la diabetici.


Infarctul miocardic apare de obicei după vârsta de 40-50 de ani, dar sunt şi excepţii de la această regulă, întâlnindu-se cazuri de persoane chiar sub 30 de ani care suferă un infarct. Femeile sunt în oarecare măsură protejate până la menopauză.

Se ştie că infarctul afectează cu predilecţie anumite categorii de persoane: fumătorii, hipertensivii, diabeticii, vârstnicii, obezii, sedentarii, alcoolicii, indivizii care au colesterolul crescut, cei supuşi la stresuri excesive sau cei ai căror părinţi au avut boli cardiovasculare. Condiţiile enumerate, care favorizează apariţia aterosclerozei şi apoi a bolilor cardiovasculare, au fost denumite factori de risc cardiovascular.

Ce trebuie să facă o persoană de peste 40 de ani, mai ales dacă asociază mai mulţi factori de risc cardiovascular, dacă prezintă o durere la piept care are unele dintre caracterele descrise mai sus? Să anunţe rapid serviciul de ambulanţă sau măcar familia ori vecinii pentru a fi transportată şi evaluată de urgenţă la spital. În nici un caz să nu aştepte dimineaţa, în cazul în care durerea apare noaptea – acea dimineaţă s-ar putea să nu mai vină niciodată. Trebuie subliniat că jumătate dintre pacienţii care suferă un infarct miocardic mor înainte de a ajunge la spital.

Desigur că există şi alarme false, dar, fără a încuraja excesele, e preferabil ca mai multe persoane să vină degeaba la spital decât să ratăm tratarea unui singur caz. Transportul rapid la spital, în vederea instituirii de urgenţă a tratamentului salvator, este măsura care a condus la cea mai importantă scădere a mortalităţii pacienţilor cu infarct miocardic în ţările care au reuşit realizarea acestui obiectiv. În articolul următor vom descrie succint metodele de diagnostic şi opţiunile terapeutice disponibile.

Dr. Ovidiu VÎLCEANU, medic specialist cardiologComenteaza acum

4 Comentarii

  1. gabi said:

    trebui sa mergi cat mai repede nu la spital ci la o banca sa scoti vreo 2000 DE EURO CACI ALTFEL VEI MURI CUM AU MURIT CU MIILE ca nu au avut bani pentru hotii de medici;oare cati scapa din infarct daca nu dau bani la acesti calai?

  2. craiovean said:

    eu am auzit ca la spitalul nr.1 exista la magazie toata aparatura pentru cateterism, cea prin care se introduc acele stenduri, dar a ruginit acolo prin grija celor care gestioneaza spitalul din nu stiu ce motive. trebuie sa mergem la timisoara cum am fost eu cu tata si unchiul meu, la tg mures, bucuresti si alte localitati pt ca la craiova, MARE CENTRU UNIVERSITAR DE MEDICINA nu se poate RUSINE SA VA FIE

  3. craiovean informat said:

    mai rau! de 2 sau 3 ani acel aparat OFICIAL FUNCTIONEAZA! in sensul ca se face cate o coronarografie, doar asa, din cand in cand, si lunar se distrug kiturile sterile pentru coronarografie, si se raporteza la minister ca s-au facut zeci de coronarografii. craiova, nu gluma. apropo de expresia MARE CENTRU UNIVERSITAR DE MEDICINA, sa stii ca UMF a devenit ceea ce de fapt era dintotdeauna: pe frontispiciul sau scrie: FACULTATEA DE MOASE!!! pe bune!

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 11 decembrie 2009

Actualitate

» Craiova: Magazinele au program prelungit de Sărbători
» Centrele de îngrijire a bătrânilor – un lux pentru pensionari
» Craiova: Autorizaţie şubredă
» Dispăruta, dată în judecată
» Covei şi restul grupului, după gratii de Sărbători
» Actorul Ionuţ Stoica, cetăţean de onoare al municipiului Târgu Jiu
» Magie vieneză
» Solomon ne face slugi la Mititelu
» Băgată în spital de un coleg
» Centrul istoric al Craiovei, reparat numai la sol
» Mii de petarde confiscate de poliţiştii gorjeni
» Gimnastică: Marian Drăgulescu, Ana Porgras şi Valentin Mavrodineanu, cei mai buni în 2009
» Craiova: Epopeea gurii de canal
» Foştii salariaţi ai Avioane SA pot băga fabrica în faliment
» Lipsă de parcări la Rânca
» Noul mers al trenurilor intră în vigoare duminică
» Craiova: Târgul de obiecte lucrate manual şi-a deschis porţile
» Delegaţie a FMI şi CE, aşteptată în România săptămâna viitoare
» Gripa nouă a provocat 18 decese în România

Local

» Scandal cu pistoale de jucărie în Craiova
» Câinele orbit, adoptat în Olanda
» Vietnamul – promovat la Universitatea din Craiova
» Aruncat în morgă
» Scurte ştiri

Dolj

» Cadrele MAI au fugit de vaccinare

Sport

» Scurte ştiri
» Gală de vis pentru sportivii medaliaţi
» Aproape de perfecţiune
» E vremea unei victorii!
» Cine sunt huliganii?
» Ştiinţa se apără cu atacanţii

Bani & Afaceri

» Haine şi încălţăminte, la preţuri de producător
» Numărul şomerilor doljeni a ajuns la 33.420
» Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească
» Domeniul privat, dosit în scripte

Sanatate

» Cum recunoaştem infarctul miocardic
» O epilare… dulce
» Gripa, mai mult decât o simplă viroză

Magazin

» Apariţii editoriale
» Agenda evenimentelor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fereşte-te de radar!
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Bancul zilei
» Ia te uită!
» Praga – oraşul din basme
» HOROSCOP
» Scurte ştiri

Opinii

» Ţi-ai luat batista la tine?

Top