10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFemeia cu facultate îţi prelungeşte viaţa

Femeia cu facultate îţi prelungeşte viaţa

O femeie cu studii superioare influenţează pozitiv şansele partenerului şi pe ale sale de a avea o viaţă lungă, susţin cercetătorii suedezi într-un studiu publicat săptămâna trecută în Journal of Epidemiology and Community Healthcare şi citat de bbc.co.uk.
Un bărbat a cărui parteneră are doar şcoala generală prezintă un risc cu 25% mai mare de a se stinge din viaţă mai repede decât unul a cărui soţie are studii superioare. Autorii cercetărilor sunt de părere că femeile cu facultate sunt mai capabile să înţeleagă diversele semnale ale stării de sănătate transmise de membrii familiilor lor. Aceste concluzii se bazează pe un studiu efectuat pe 1,5 milioane de suedezi, cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani, şi pe rezultatele unui recensământ publicate în 1990. Subiecţii au fost monitorizaţi până în 2003, cercetătorii adunând informaţii legate de cauza decesului: cancer, boli cardiovasculare şi atacuri cerebrale.
Educaţia şi statutul social al partenerei sunt chiar mai importante pentru un bărbat decât propria sa educaţie, mai spun oamenii de ştiinţă. În acelaşi timp, o femeie fără studii universitare este cu 53% mai expusă riscului de deces prematur decât o femeie fără facultate.
„În mod tradiţional, femeia îşi asumă mai multe responsabilităţi pentru casă decât bărbatul. În consecinţă, educaţia unei femei este foarte importantă pentru stilul de viaţă al acelei familii“, a spus dr. Robert Erikson, coordonatorul studiului.
În cazul bărbaţilor însă, situaţia stă altfel, sunt de părere cercetătorii. Educaţia acestuia nu ţine de foame familiei. Statutul social, în schimb, şi mai ales situaţia materială influenţează durata de viaţă a partenerelor.
Concluzia cercetătorilor este că, pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, ar trebui ca guvernele să investească în primul rând în creşterea nivelului de educaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII