10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAspirina dăunează sănătăţii

Aspirina dăunează sănătăţii

Persoanele sănătoase care iau aspirină pentru a preveni atacurile de cord îşi fac mai mult rău, beneficiile acestui medicament fiind mai mici în comparaţie cu riscurile de hemoragie internă, potrivit cercetătorilor scoţieni, informează The Telegraph.
Milioane de persoane iau o doză zilnică de aspirină în speranţa de a se menţine sănătoase. Rezultatele studiului arată că persoanele sănătoase care iau aspirină nu îşi reduc semnificativ riscul unui atac de cord, în schimb au un risc de două ori mai mare de a fi internate în spital din cauza unei hemoragii interne.
Descoperirile cercetătorilor arată că, la persoanele sănătoase, riscurile administrării de aspirină depăşesc beneficiile, însă medicii încurajează pacienţii care deja au suferit un atac de cord să ia în continuare acest medicament.
Rezultatele studiului au fost prezentate la congresul Societăţii Europene de Cardiologie, care a avut loc în Barcelona. „Cercetarea noastră sugerează că aspirina nu ar trebui prescrisă populaţiei generale. Aspirina reduce problemele de sănătate, dar creşte riscul de sângerare internă, care poate provoca decesul“, conform prof. Gerry Fowkes de la Wolfson Unit for Prevention of Peripheral Vascular Disease din Edinburgh.
Potrivit medicilor, este bine cunoscut faptul că aspirina reduce riscul de probleme cardiovasculare, însă aceste beneficii trebuie puse în balanţă cu riscul crescut de hemoragii interne.
Studiul a fost efectuat în Scoţia pe 29.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 50 şi 75 de ani, care au fost urmărite timp de opt ani. Subiecţii studiului au fost împărţiţi în două grupuri, fiind trataţi cu aspirină sau cu un medicament tip placebo.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU