16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateO viaţă fără infarct

O viaţă fără infarct

Obiceiuri sănătoase, lipsa viciilor, o alimentaţie naturală şi remedii simple, naturale, iată cum poate fi prevenit infarctul miocardic. Acestea ajută la întinerirea organismului, la revigorarea lui prin dobândirea echilibrului şi forţei interioare a fiecărui individ.
 
Alimentaţia naturală, echilibrată şi adaptată fiecărui anotimp, cu mese la ore fixe, este primul pas în acest tip de prevenţie. Alimentaţia hipocalorică este foarte importantă, mai ales în perioada caniculară, pentru a preveni excesul ponderal, factor de risc al degradării vaselor de sânge şi al bolilor în general. Sunt interzise carnea de porc, de vită şi vânatul (carnea roşie), prăjelile, margarina, produsele de patiserie, uleiul rafinat şi dublu rafinat. Se consumă în cantităţi mici şi cu prudenţă dulciurile cu puţine calorii, untul şi brânzeturile grase, ouăle (se preferă cele de prepeliţă, cu conţinut redus în colesterol), doar peştele oceanic. În schimb, sunt recomandate fără restricţii fructele proaspete (merele, perele, gutuile, caisele, piersicile, pepenii), salatele de sezon (cu roşii, ardei, ceapă, castraveţi), tocăniţele de legume, supele uşoare, cerealele integrale (orez, grâu, porumb, orz, ovăz, secară), condimente (coriandru, chimen, busuioc, mentă, rozmarin, fenicul).

Efortul fizic
 
Efortul fizic va fi foarte bine dozat. Trebuie evitate extremele, sedentarismul şi suprasolicitarea fizică, care pot fi fatale celui predispus la infarct de miocard. Sedentarismul creşte sensibilitatea sistemului cardio-vascular, care va percepe apoi ca pe un şoc cel mai mic efort. De cealaltă parte, persoanele care fac eforturi care le depăşesc capacitatea reală riscă declanşarea unui infarct. Riscul este cu atât mai mare în condiţii climatice extreme (caniculă sau ger). De aceea, este bine să consultaţi un medic cardiolog pentru a vă prescrie gimnastică medicală de specialitate, cu creşterea gradată a efortului, în limite fără risc, pentru a vă creşte treptat capacitatea de efort şi a vă cunoaşte limitele până la care vă puteţi solicita organismul fără a declanşă un infarct de miocard. Kinetoterapia vă va ajuta să vă menţineţi greutatea în limite normale, element important în prevenirea infarctului miocardic.

Stresul

Controlul stresului este cel de-al treilea element important în prevenţie. Aceasta înseamnă să învăţăm să ne controlăm emoţiile negative extreme care generează tensiune psihică ce predispune la infarct miocardic. Prin demersuri simple, de stabilizare a echilibrului interior, reuşim să ajungem la o stare de echilibru psihic care să ţină departe diferitele emoţii negative intense care pot declanşă infarctul: mânie, frică, tristeţe îndelungată, îngrijorare, dezamăgire, invidie, ură, gelozie, depresie.

Recomandări
 
Iată şi câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă echilibraţi emoţional:
1. Odihna zilnică. Fie că este vorba de simplul somn de după-amiază sau diverse tehnici de relaxare musculară, pauzele în activitate sunt absolut necesare. Prin simpla relaxare musculară globală este îmbunătăţită şi circulaţia prin arterele coronare care alimentează inima cu sânge, sunt normalizate bătăile inimii şi tensiunea arterială.
2. Controlul respiraţiei. Exersaţi o respiraţie amplă, regulată şi cât mai lentă, care vă ajută să controlaţi starea de stres (accesele de mânie, teamă ori anxietate). Aceasta o veţi practica zilnic, cel puţin o şedinţă cu 50 de astfel de respiraţii, complete (cu folosirea zonei abdominale, toracice şi claviculare a plămânilor). Cu timpul veţi folosi această respiraţie şi când sunteţi în staţia de autobuz, la o coadă sau într-o sală de aşteptare ori în momente de accelerare  a pulsului, palpitaţii sau creşteri ale tensiunii arteriale.
3. Relaxaţi-vă psihic. Se poate realiza în natură sau ascultând muzica preferată (în tempo lent însă). Un animal de companie sau religia vă pot fi de folos. În general, ceea ce iubiţi vă destinde interior şi vă reîncarcă bateriile cu energie pozitivă psiho-afectivă.
4. Puneţi suflet în ceea ce faceţi. Asta înseamnă să faceţi lucrurile care vă plac şi se potrivesc cu structura dumneavoastră. Un amplu studiu psihologic în acest sens arată că persoanele care la un moment dat au lăsat pe planul doi ambiţiile sociale pentru a se dedica activităţilor care le plac au constatat îmbunătăţirea semnificativă a sănătăţii. La acest grup de studiu s-a constatat o reducere mare a incidenţei depresiei, anxietăţii, atacurilor de panică, precum şi o îmbunătăţire a sănătăţii sistemului cardio-vascular.
5. Comuniunea cu oamenii este un factor aproape vital. Aceasta înseamnă să învăţăm să comunicăm cu ceilalţi şi cu noi înşine, sincer, deschizându-ne inima şi sufletul. Învăţând să ne ascultăm impulsurile sufleteşti benefice, cultivând o sinceritate înţeleaptă în relaţiile cu ceilalţi, creând celor dragi o senzaţie de confort afectiv, deprinzându-ne să ascultăm cu calm, vom ajunge treptat la mult doritul echilibru interior, sufletesc.
6. Evitaţi excesele de orice fel. Trăiţi în armonie cu voi înşivă şi mediul de acasă, de la locul de muncă sau din comunitate. Dăruiţi-vă suficient timp liber pentru a face faţă stresului şi a avea control deplin asupra vieţii şi sănătăţii dumneavoastră în general.

Dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii al DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII