14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolnavii vor plăti în plus la sănătate

Bolnavii vor plăti în plus la sănătate

Din septembrie, pacienţii asiguraţi vor plăti în plus pentru serviciile medicale, pe baza unui tichet de sănătate. Vor fi exceptate exact acele categorii sociale care oricum nu plătesc asigurări de sănătate.
 
Pacienţii vor avea la dispoziţie tichete pentru coplata serviciilor medicale, începând din luna septembrie, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Potrivit comunicatului, Ministerul Sănătăţii a elaborat un pachet general de servicii medicale, care vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, precum şi un pachet de servicii care vor fi plătite suplimentar, prin tichete de sănătate.
Tichetul pentru sănătate se va aplica în ambulator, în spital (cu excepţia urgenţelor) şi pentru investigaţiile paraclinice.
Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei pe an. Potrivit estimărilor MS, contribuţia personală prin tichete va fi de aproximativ 350 de lei pe an pentru un pacient (calculul estimativ include două episoade de spitalizare continuă, două de spitalizare de o zi, şase-opt vizite la medicul de familie, patru vizite la medicul specialist, o vizită la domiciliu, zece analize de laborator, o investigaţie radiologică, o investigaţie de înaltă performanţă).

Tarife

Cuantumul contribuţiei personale este de cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie şi de zece lei pentru o consultaţie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie după orele de program va fi taxată cu 15 lei, iar consultaţiile efectuate în structurile de urgenţă din spitale pentru pacienţii care nu reprezintă urgenţe medicale vor necesita o contribuţie personală de 20 de lei.
Potrivit MS, la stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare.
Reprezentanţii MS mai spun că prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 700 de milioane de lei pe an. Aceşti bani vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi vor fi utilizaţi pentru salarii, investiţii sau servicii.
Prin introducerea acestei măsuri, MS urmăreşte şi reducerea plăţilor informale (creând premisele majorării salariilor pentru cadrele medicale), precum şi creşterea accesului la asistenţă medicală la un nivel adecvat. De asemenea, măsura permite creşterea gradului de monitorizare şi transparenţă a cheltuielilor, tichetele funcţionând ca document de plată, semnat de pacient.
Toate aceste măsuri vor fi supuse dezbaterii publice timp de două luni, urmând să intre în vigoare din luna septembrie.

Categorii scutite
Categoriile de populaţie care nu vor plăti tichetele pentru sănătate sunt persoanele asistate social (Legea nr. 416/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei pe lună, minorii, şomerii, persoanele care beneficiază de gratuităţi (revoluţionari, persecutaţi politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele (doar pentru servicii aferente gravidităţii) şi persoanele incluse în programele naţionale de sănătate. Pentru aceste categorii, contribuţia va fi acoperită din fonduri publice, suma estimată fiind de 550 de milioane de lei anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII