21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratament controversat cu Black Cohosh

Tratament controversat cu Black Cohosh

Cimicifuga racemosa sau Black Cohosh este o plantă americană care a invadat de câţiva ani şi plafarurile din România. Unii cercetători americani sunt însă de părere că planta nu este atât de eficientă şi dă efecte secundare.

Black Cohosh era folosită de indieni ca remediu tradiţional pentru tulburările specifice femeilor, cum ar fi crampele menstruale şi bufeurile. Artrita, durerile musculare, indigestia, durerile de gât, tusea erau alte afecţiuni pe care se credea că planta le poate ameliora. Sucul plantei era folosit ca insecticid sau împotriva muşcăturilor de şarpe.
Astăzi, Black Cohosh este recomandată de medicina naturistă pentru tratarea crampelor din timpul menstruaţiei şi ca adjuvant în terapia hormonală, pentru reducerea transpiraţiei din timpul nopţii, ca remediu pentru vaginul uscat şi alte simptome specifice menopauzei.
În scopuri medicinale se foloseşte rădăcina, din care se extrag componentele active care ajung apoi pe piaţă sub formă de ceaiuri, tablete, capsule sau extract lichid. Substanţa activă se crede că ar fi acteina.

Cum acţionează

Se crede că ar avea efecte similare estrogenilor, motiv pentru care se foloseşte pentru tratarea tulburărilor cauzate de menopauză: bufeuri, transpiraţii nocturne, migrene, indispoziţie, palpitaţii, vagin uscat. Cercetările sugerează însă că planta nu ar avea astfel de efecte. De fapt, în 2001, Colegiul American de Obstetrică Ginecologie a arătat că planta ar putea fi utilă pentru o perioadă mai mică de şase luni, în tratamentul bufeurilor. Rezultatele cercetării sunt contrazise însă de alt studiu – cel mai amplu de până acum – al cercetătorilor de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă din SUA. Aceştia au administrat Black Cohosh, simplu sau în combinaţie cu alte plante medicinale la 350 de femei. În urma administrării tratamentului nu s-a observat nici o îmbunătăţire.

Reacţii adverse

Pentru că stimulează contracţiile uterine, se recomandă să nu fie folosită în timpul sarcinii. Persoanele cu cancer de sân, cancer de prostată, ovarian sau uterin, cancer de endometru sau fibrom uterin trebuie să evite produsele pe bază de Black Cohosh pentru că influenţează echilibrul hormonal.
În cazul supradozelor, pot să apară efecte secundare cum ar fi indigestie, durere de cap, greaţă, transpiraţie excesivă, vomă, greutate în picioare, scăderea presiunii sanguine.
Din 2006, Institutul de Sănătate Publică din Canada avertizează consumatorii asupra efectului dăunător pe care preparatele din această plantă le au asupra ficatului.
Black Cohosh conţine cantităţi mici de acid salicilic, motiv pentru care nu este recomandată persoanelor alergice la aspirină.
Teoretic, Black Cohosh poate interacţiona cu terapia de substituţie hormonală şi cu anticoncepţionalele. Însă, acest lucru nu a fost dovedit până acum, aşa cum nu au fost găsite dovezi clare privind efectul similar cu al estrogenilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS