14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎncălzirea globală, cel mai mare duşman al sănătăţii

Încălzirea globală, cel mai mare duşman al sănătăţii

Medicii britanici avertizează că schimbările climatice reprezintă cel mai mare pericol la adresa sănătăţii globale. Potrivit unui raport publicat de aceştia săptămâna trecută şi preluat de The Guardian, încălzirea globală va modifica modul de acţiune al bolilor infecţioase, astfel că maladii cum ar fi malaria sau febra dengue, transmise de insecte, se vor răspândi mult mai uşor.
Valurile de căldură, precum cel din 2003, care a ucis 70.000 de oameni, vor deveni obişnuite. La fel şi uraganele, furtunile, inundaţiile şi alte fenomene meteorologice extreme.
Efectele încălzirii globale au fost ignorate până acum de comunitatea medicală, deşi ar fi trebuit să constituie o prioritate. Unul dintre autorii raportului, prof.dr. Anthony Costello, un medic pediatru preocupat de modul în care mediul afectează sănătatea copilului şi a mamei, şi-a schimbat părerea despre schimbările climatice, după întocmirea raportului. El consideră că este o prioritate contracararea efectelor încălzirii globale. „Cu fiecare amânare, costurile pentru sănătatea publică vor creşte, iar noi le vom oferi copiilor noştri o lume extrem de turbulentă“, a avertizat Costello.

Renunţarea la autoturisme ar putea opri dezastrul

Cel mai mare impact social îl va avea, după părerea autorilor studiului, afectarea rezervelor de apă şi hrană ale populaţiei, ceea ce în trecut a condus la războaie şi migraţii în masă. Săracii lumii vor avea cel mai mult de suferit. Deşi nivelul poluării cu dioxid de carbon a ajuns la 3% în întreaga lume, cercetătorii se aşteaptă ca populaţiile sărace din Africa să fie de 500 de ori mai afectate decât restul lumii. În ciuda îmbunătăţirii asistenţei medicale, zece milioane de copii mor în fiecare an, mai mult de 200 de milioane de copii sub cinci ani nu se dezvoltă aşa cum ar trebui, 800 de milioane de oameni suferă de foame, iar un miliard şi jumătate nu au acces la apă potabilă.
Situaţia se va înrăutăţi rapid în condiţiile încălzirii globale, mai spune raportul. Impactul căldurii, al inundaţiilor, incendiilor şi penuriei de alimente vor fi resimţite peste tot în lume, iar primele victime vor fi copiii. Raportul are însă şi un mesaj pozitiv. Sunt lucruri pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a preveni catastrofa. Reducerea emisiilor de dioxid de carbon ar fi unul dintre ele. Înlocuirea autoturismului cu bicicleta sau mersul pe jos ar avea şi alte efecte pozitive asupra sănătăţii, cum ar fi reducerea incidenţei stresului, obezităţii, bolilor cardiovasculare, bolilor pulmonare şi a accidentelor de circulaţie.

Ce este încălzirea globală
Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii ale atmosferei înregistrate în imediata apropiere a solului, precum şi a apei oceanelor, constatată în ultimele decenii. Acest fenomen are efecte profunde în cele mai diferite domenii. Încălzirea globală determină ridicarea nivelului mării, extreme climatice, topirea gheţarilor, extincţia a numeroase specii şi schimbări privind sănătatea oamenilor. Împotriva efectelor ei se duce o luptă susţinută, al cărei aspect central este ratificarea de către guverne a Protocolului de la Kyoto privind reducerea emisiei poluanţilor care influenţează viteza încălzirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

35 COMENTARII