12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopiii fumează de la 11 ani

Copiii fumează de la 11 ani

20% dintre adolescenţi fumează, arată un raport întocmit de Societatea Studenţilor Medicinişti din Craiova după testarea gradului de dependenţă faţă de nicotină a 71 de băieţi şi fete sub 18 ani.

Adolescenţii craioveni fumează pe rupte. Este concluzia la care au ajuns voluntarii Departamentului de Sănătate Publică (SCOPH) al Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova în urma acţiunilor de testare gratuită a monoxidului de carbon din aerul expirat efectuate în urmă cu două săptămâni în Craiova. „Înarmaţi“ cu un aparat de măsurare a concentraţiei de monoxid de carbon, pus la dispoziţie de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, şi cu tensiometre, şapte studenţi medicinişti au măsurat tensiunea şi nivelul de monoxid de carbon din aerul expirat a 120 de persoane. Măsurătorile nivelului de monoxid de carbon din aerul expirat au arătat că adolescenţii fumează, unii dintre ei chiar de la vârste fragede.
„A fost determinată concentraţia de monoxid de carbon a 84 de persoane. Printre acestea s-au numărat 71 de tineri (fete şi băieţi) cu vârste sub 18 ani. 20% dintre aceştia (14 copii) au recunoscut că fumează în mod regulat de aproximativ doi-trei ani, minimum cinci ţigări pe zi, fără ca părinţii să ştie“, a declarat Irina Cherciu, coordonatorul local SCOPH.

A început să fumeze la zece ani

Majoritatea persoanelor care au participat la testare au menţionat că zilnic sunt expuse cel puţin una-două ore fumului de ţigară şi, implicit, fumatului pasiv. Dintre fumătorii testaţi, cel mai tânăr avea 11 ani şi susţine că a început să fumeze în urmă cu un an. Concentraţia monoxidului de carbon înregistrată de aparat în cazul lui a fost de 6 ppm (părţi per milion). „În cazul adolescenţilor, 6 ppm reprezintă zona periculoasă. Dependenţa de nicotină poate fi deja instalată sau este pe cale de instalare“, a explicat Irina Cherciu. Cea mai mare valoare înregistrată la tinerii de până în 18 ani a fost de 15 ppm, ceea ce înseamnă că respectivul tânăr fumează frecvent, dependenţa de nicotină fiind serioasă. Concentraţia de monoxid de carbon este în acest caz de aproximativ cinci ori mai mare decât în cazul nefumătorilor. Din fericire, se pare că viciul fumatului nu a prins atât de uşor şi la fete. Adolescentele testate au avut valori ale monoxidului de carbon în aerul expirat în limite normale pentru un nefumător (1-6 ppm). Studenţii medicinişti vor mai organiza acţiuni de combatere a fumatului, dar şi de testare a dependenţei de nicotină pe 31 mai, de Ziua Mondială Fără Tutun, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Compartimentul pentru Promovarea Sănătăţii, care oferă aparatele de măsurare, cortul şi materiale informative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII