13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEchinacea, tratament controversat pentru răceală

Echinacea, tratament controversat pentru răceală

Studii recente au arătat că planta, folosită în mod curent pentru întărirea imunităţii organismului, nu este mai eficientă în prevenirea răcelii decât un placebo.

Echinacea este o plantă medicinală folosită pentru a trata răceala obişnuită. Mulţi oameni cred că ea poate stimula sistemul imunitar şi reduce severitatea sau durata răcelii. Acesta este şi motivul pentru care în Statele Unite, de exemplu, echinacea este cel mai bine vândut produs naturist.
În ciuda popularităţii sale şi a faptului că nu este tocmai ieftină, unele studii recente au arătat că echinacea nu prea are efecte în răceala comună.
Echinacea este o plantă medicinală originară din America. Există nouă specii de echinacea, însă doar trei sunt folosite în medicina naturistă: Echinacea angustifolia, Echinacea pallida şi Echinacea purpurea. Frunzele, tulpinile, florile şi rădăcinile plantei sunt folosite pentru obţinerea de suplimente, ceaiuri sau tincturi.
Până acum, s-au făcut multe studii despre efectele acestei plante asupra organismului. Unele nu au demonstrat nimic, altele au arătat că stimulează înmulţirea şi activitatea celulelor albe din sânge, o importantă armă de apărare a organismului împotriva infecţiilor. Totuşi, această modificare a activităţii celulelor albe nu ar avea şi un efect benefic pentru organism. Un studiu publicat în 2005 în Jurnalul Englez de Medicină a arătat că echinacea nu este mai eficientă în prevenirea răcelii decât un placebo. De asemenea, nu a redus severitatea simptomelor răcelii. Alte două studii finanţate de Centrul Naţional de Terapii Complementare din SUA nu au găsit beneficii ale tratamentului cu echinacea la copii sau adulţi.

Efecte secundare

Un tratament cu echinacea dă rar efecte secundare: balonări, colici, diaree, alergii. Totuşi, persoanele care suferă de astm bronşic sau alte forme de alergie trebuie să evite folosirea produsului. Echinacea este contraindicată persoanelor care folosesc anumite medicamente pentru boli de inimă sau medicamente antifungice. În combinaţie cu aceste medicamente, echinacea poate afecta ficatul.
Unii experţi recomandă să nu se folosească echinacea mai mult de opt săptămâni. Deşi planta nu este dăunătoare, nu există dovezi cu privire la siguranţa pe termen lung.
Nu există suficiente studii pentru a demonstra nici eficienţa altor remedii împotriva răcelii, cum ar fi eucaliptul, usturoiul, mierea, lămâia, mentolul, vitamina C sau suplimentele pe bază de zinc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU