5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCodaşi la prevenirea bolilor

Codaşi la prevenirea bolilor

România se situează pe ultimul loc între ţările din Uniunea Europeană în privinţa prevenţiei şi tratamentului bolilor cardiovasculare. Este concluzia la care a ajuns recent un studiu elaborat de Health Consumer Powerhouse, organism al Comisiei Europene care supraveghează calitatea serviciilor medicale de care beneficiază cetăţenii europeni, dar pentru români nu era nevoie de o statistică pentru a constata acest lucru. Locul în clasament era previzibil în condiţiile în care ne-am obişnuit să fim codaşii Europei în mai toate domeniile.
Care sunt cauzele situaţiei dezastruoase în care se află cardiologia românească? În primul rând, condiţiile economice din ţara noastră, absenţa unor intervenţii susţinute şi coerente din partea autorităţilor sanitare. Poate că şi medicii au contribuţia lor, dar cu siguranţă că fiecare purtăm o parte de vină pentru această stare de fapt. Fiecare dintre noi, cei care adoptăm un stil de viaţă nesănătos, care mâncăm prea mult şi ce nu trebuie, care neglijăm să facem periodic mişcare, fumăm şi amânăm nejustificat consultarea medicului atunci când apar simptome ale unor boli, care preferăm să urmăm sfaturi medicale primite aiurea de la prieteni, vecini sau reviste de (dez)informare medicală, prin toate cele de mai sus suntem cauza, dar şi victimele acestei situaţii grave.
Dezinteresul pe care-l afişăm faţă de starea noastră de sănătate, egalat poate doar de lipsa de interes a statului şi autorităţilor sanitare faţă de noi, este la fel de periculos ca şi evidenta absenţă a unor noţiuni elementare de cultură medicală în rândul majorităţii populaţiei.
Inaugurăm astăzi o rubrică săptămânală dedicată bolilor cardiovasculare, din teama că lucrurile ar putea rămâne aşa cum sunt acum încă multă vreme, dar şi cu speranţa că vom putea contribui astfel la schimbarea în bine a acestei situaţii. Vom aborda subiecte variate şi, sperăm, de larg interes, în care vom vorbi despre bolile de inimă, despre simptomele prin care acestea se manifestă şi care ar trebui să determine solicitarea atenţiei medicului, dar şi despre termenii medicali folosiţi eronat în discuţiile dintre dumneavoastră sau în mass-media. Vom insista asupra aspectelor de prevenire a bolilor de inimă, asupra necesităţii adoptării unui stil de viaţă sănătos şi renunţării la fumat, asupra efectelor benefice ale mişcării fizice şi ale unei alimentaţii sănătoase, asupra unor măsuri simple care ar putea ameliora starea dumneavoastră de sănătate.
Fără a intra în amănunte, vom puncta lucrurile esenţiale pe care trebuie să le cunoaşteţi despre tratamentul bolilor cardiace, despre metodele terapeutice de indubitabilă valoare şi despre medicamentele a căror eficienţă nu a fost stabilită. Vom sublinia faptul că tratamentul afecţiunilor cardiovasculare nu înseamnă exclusiv administrarea de pastile, ci în primul rând măsuri terapeutice nemedicamentoase. Vom contesta energic prejudecăţile pe care le constatăm la o bună parte a populaţiei, vom combate agresiv informaţiile eronate pe care le aveţi, deseori inutile şi uneori chiar periculoase, şi ne vom opune obiceiului dumneavoastră de a cere şi primi sfaturi medicale şi leacuri băbeşti la colţul străzii sau la cozile de pe culoarele policlinicilor.
Aşteptăm, de asemenea, semnale şi sugestii din partea dumneavoastră, vom răspunde întrebărilor pe care ni le veţi adresa şi ne angajăm să abordăm subiecte şi teme de interes general pe care le veţi solicita.

Dr. Ovidiu Vâlceanu, medic specialist cardiolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS