12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateIgnoranţa şi cancerul de col uterin

Ignoranţa şi cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin nu doare, nu înţeapă, nu strigă, ci doar se instalează lent şi ireversibil. Singura certitudine că nu ai o astfel de boală este controlul şi examenul citologic anual la medicul ginecolog. Câte femei active sexual au această certitudine?

17-24 ianuarie este săptămâna de luptă împotriva cancerului de col uterin. În toată Europa, au loc campanii de informare a femeilor despre această boală care ucide. La nivel mondial, cancerul de col uterin este pe locul cinci în topul bolilor care duc la decese. România are una dintre cele mai înalte rate de incidenţă din Europa: 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situaţie similară doar cu ţările din Africa, Asia şi America de Sud. România este pe primul loc în Europa privind mortalitatea provocată de cancerul de col uterin.
Aceasta este a doua cauză de deces în România, după cancerul de sân şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere între 25-44 de ani.
Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că rata mortalităţii provocate de cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor Uniunii Europene.

Cauze

Dintre cauzele incriminate în producerea cancerului de col uterin se numără infecţia cu virusul Papilloma uman (HPV), infecţiile cronice cu Chlamydia Trachomatis, fumatul, administrarea prelungită de contraceptive orale, sarcinile multiple, partenerii multipli, contactul sexual neprotejat şi tratamentul cu medicamente care conţin diethylstil hestrol (DES).
Dintre aceste cauze, infecţia cu HPV este cea mai importantă şi cea mai gravă, dovedindu-se epidemiologic o relaţie de cauzalitate între prezenţa infecţiei HPV şi apariţia cancerului de col uterin.
Există peste 80 de feluri de tulpini HPV, iar dintre acestea doar tipurile 6, 11, 16 şi 18 dau cancer de col uterin, în proporţie de 70%. Deci, nu toate femeile vor face această boală, ci doar 70% dintre cele care sunt infectate cu aceste tipuri de tulpini.

O rază de speranţă în lupta cu moartea

În acest decor sumbru al statisticilor, în domeniul cancerului de col uterin au apărut primele certitudini. Această speranţă se numeşte „vaccinarea împotriva HPV pentru prevenirea cancerului de col uterin“. Ar fi păcat însă ca populaţia să ignore această modalitate de a stopa creşterea numărului de decese pricinuite de această boală şi de a-şi refuza dreptul la sănătate şi la viaţă. Să înlocuim ignoranţa, teama, mila, suferinţa, durerea şi frustrarea cu încrederea, speranţa şi responsabilitatea în luarea unor decizii corecte.
Experienţa ţărilor în care s-a introdus această imunizare naţională (16 milioane în SUA şi 1,5 milioane în Europa) recomandă această metodă de prevenire cu beneficii economice şi sociale. Dintre cele 3.400 de fete care ar fi trebuit vaccinate HPV în judeţul Dolj, doar 59 vor continua vaccinarea conform calendarului: ianuarie – doza a doua, mai – doza a treia şi ultima.

Material realizat de dr. Narcisa Dinică, consilier superior Direcţia de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII